© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
29.05.2016 17:55:43

Izjemni Gajser nadaljuje pohod

Nikola Miljković

Gajser zmagovalec dirke v Španiji

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke za VN Španije v Talaveri de la Reini, devete preizkušnje svetovnega prvenstva razreda MXGP. Gajser je peto zmago v sezoni dosegel prepričljivo, saj je bil najhitrejši v obeh vožnjah in je dobil vseh 50 točk.

Gajserjeva največja tekmeca, Francoz Romain Febvre in Italijan Antonio Cairoli, sta imela v Španiji precej težav. Febvre se je poškodoval v kvalifikacijah, ko ga je po padcu zadel še Cairoli, ki je takrat pripeljal mimo in mu poškodoval roko. Febvre je zato na dirki vozil z bolečinami in je v boju z Gajserjem v skupnem seštevku prvenstva izgubil dragocene točke.

"Ta konec tedna sem bil izredno sproščen. Po zadnji dirki v Italiji smo se v ekipi veliko pogovarjali, saj sem na zadnjih dirkah naredil kar nekaj napak in zabeležil nekaj padcev. Vse skupaj je očitno pomagalo. Vse mi je šlo tako, kot sem si želel in zelo sem zadovoljen z novo zmago," je po dirki z navdušenjem razlagal Gajser in dodal: "Zelo sem užival, že ob prihodu v Španijo sem se počutil sproščeno. Nisem si želel nalagati kakršnegakoli pritiska. Pred vikendom sva z očetom spremenila nekaj manjših stvari in kot kaže, sva naredila dobro potezo," je pot do uspeha opisal mladi slovenski dirkaški zvezdnik, ki se po koncu dirke seveda ni pozabil zahvaliti svoji družini, ekipi in vsem navijačem v Sloveniji, še posebej tistim, zbranim v njegovem domačem kraju.

Drugič v sezoni, po uvodni dirki v Katarju, pa je tudi dobil vseh 50 točk za obe zmagi v posamičnih vožnjah. Tokrat je bil obakrat razplet podoben, po startu je bil Gajser drugi ali tretji, vendar je nato potreboval le krog ali dva, da je prišel povsem na vrh, obakrat je za vodstvo prehitel Nagla skorajda na istem mestu. Ko pa je bil spredaj, ga tekmeci niso mogli več ustaviti in se je razlika le še povečevala.

V Španiji je nastopal tudi Peter Irt, ki pa ni prišel do novih točk. V prvi vožnji je bil 23., v drugi 24., skupno pa je bil 26. V seštevku SP tako ostaja pri eni točki s prejšnje dirke.

Izidi, MXGP

- 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Maximilian Nagl (Nem), 3. Clement Desalle (Bel) ... 23. Peter Irt (Slo)
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Maximilina Nagl (Nem), 3. Gautier Paulin (Fra),... 24. Peter Irt (Slo)
- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 50 točk, 2. Maximilian Nagl (Nem) 44 točk, 3. Gautier Paulin (Fra) 38 točk ... 26. Peter Irt (Slo) 0 točk
- skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 385 točk, 2. Romain Febvre (Fra) 361 točk, 3. Antonio Cairoli (Ita) 338 točk ... 39. Peter Irt (Slo) 1