© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
mu
mu
23.11.2014 09:39:33

Dan odločitve, Hamilton ali Rosberg?

Reuters

Danes bo znan svetovni prvak formule 1 za letošnje leto.

Za prestižno lovoriko se borita člana Mercedesove ekipe Lewis Hamilton in Nico Rosberg. V sobotnih kvalifikacijah je bil boljši Nemec, ki bo startal s prvega mesta, a bo Britanec na zeleno luč, ki bo označila začetek zadnje dirke v Abu Dabiju, čakal tik za njim.

Hamilton ima v skupnem seštevku 17 točk več od Rosberga, tako da mu naslov prvaka danes, ko se prvič delijo dvojne točke, zagotavlja uvrstitev na enega izmed prvih dveh mest.

Rosberg ima precej težje delo, če želi Britanca zriniti s prestola. To mu bo uspelo, če bo zmagal in bo Hamilton tretji ali slabši. Če bo drugi in Hamilton šesti ali slabši, če bo tretji in Hamilton sedmi ali slabši, če bo četrti in Hamilton deveti ali slabši, zadnja možnost je Rosbergovo peto mesto in Hamiltonovo deseto ali slabše.

Nemec mora torej računati na pomoč vsaj enega tekmeca, ki bi se vrinil med oba Mercedesova dirkača, medtem ko lahko Britanec mirno vozi tudi tik za njim in se ne spušča v tvegane prehitevalne manevre.

Če bo prvak Hamilton, bo to zanj drugi naslov po letu 2008, Rosberg bi svetovni prvak postal prvič. Štirikratni zaporedni prvak Sebastian Vettel se bo danes poslovil od naslova in tudi od moštva Red Bull, za katerega bo vozil na 113. dirki. Nemec bo v prihodnje član Ferrarija.