© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
il
il
06.08.2014 09:46:22

Šef formule ena je svoboden in malo nor

Končano je sojenje šefu formule ena Bernieju Ecclestonu, ki je bil obtožen podkupovanja.

Sojenje 83-letnemu Britancu se je aprila začelo v Münchnu. Obtožili so ga podkupovanja nemškega bankirja, kateremu naj bi plačal 33 milijonov evrov in si s tem želel zagotoviti, da bi eno od podjetij lahko kupilo delež v formuli ena.

Nemški zakoni dovoljujejo poravnavo, če se z njo strinjajo vse vpletene strani. In to je zgodilo tudi v Ecclestonovem primeru, čeprav je šef formule ena vselej zatrjeval, da je nedolžen.

Če bi mu dokazali krivdo, potem bi mu grozila kazen do desetih let zapora, tako pa se je dogovoril za plačilo poravnave v višini 75 milijonov evrov.

Ecclestone, čigar bogastvo so pri reviji Forbes ocenili na 3,15 milijarde evrov, je s poravnavo dosegel, da ni kriv niti nedolžen in je svoboden zapustil sodišče na Bavarskem.

"Dejstvo je, da je bilo v zadnjih treh letih in pol veliko nevšečnosti, potovanj, srečanj z odvetniki in samo Bog ve, kaj še. Zato je dobro, da se je vse končalo," je po koncu sojenja povedal Ecclestone. "Sojenje je trajalo dva dneva na teden in bi se lahko zavleklo do oktobra. Ko skušaš opravljati svoj posel, ni lahko reševati stvari, kadar imaš posla z odvetniki."

Ecclestone pravi, da je malo nor, ker je sprejel poravnavo, saj trdi, da ni kriv. "Kar se je zgodilo, je dobro in slabo. Dobro je to, da me je sodnik oprostil vseh obtožb in da tožilstvo niti ni imelo nekih trdnih dokazvov o moji krivdi. Zato sem bil kar malo nor, ker sem se s tožilci dogovoril za poravnavo. Kakorkoli že, zdaj je vsega konec, zato je vse v redu. Zadovoljen sem, ker sem bom lahko spet posvetil tistemu, kar najbolj obvladam, vodenju formule ena. Če bi sojenje trajalo še tri mesece, ne bi bilo dobro. Ob koncih tedna sem delal, da sem nadoknadil zamujeno med tednom. Sicer še nisem opazil, a mislim, da je tudi to terjalo svoj davek."