© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
12.11.2014 23:29:12

Prvak milijarde in tristo petdesetih milijonov

Grega Wernig

Potem ko je v začetku koledarskega leta zapustil klop ženskega prvoligaša iz Žalca, je nekdanji selektor reprezentance Niko Markovič znova izginil s slovenskega rokometnega radarja.

A Savinjčan, čeprav je star 65 let, še ni rekel zadnje in še ni končal svoje trenerske zgodbe. Še več, mož, ki je v zadnjem desetletju večino časa prebil v državah Perzijskega zaliva, kjer si je ustvaril določeno ime in sloves, je znova pripravil kovčke, nov izziv je namreč našel daleč od doma, lahko bi rekli celo na drugem koncu sveta. Dober glas seže v deveto vas in trenerska pot ga je zanesla v po prebivalstvu najštevilčnejšo državo na zemeljski obli, postal je trener selekcije kitajske province Shandong.

Če bi zapisali, da kaj dosti vemo o kitajskem rokometu, bi se debelo zlagali, prav tako tudi o delu Markoviča v preteklih mesecih ni bilo veliko slišati. Pravzaprav nič, daleč od oči, daleč od srca, kot pravijo, vse do nedelje, ko je z daljnega vzhoda pricurljala vest, da je Marković s svojo ekipo postal državni prvak. Shandong je za svoj prvi naslov v finalu s 34:33 premagal provinco Jiangsu, ki je kitajskemu rokometu vladala zadnjih nekaj let.

Rokometna eksotika? Morda, vseeno pa se lepo sliši, da si prvak v državi z milijardo in tristo petdesetimi milijoni prebivalcev. Zdaj si v Shandongu želijo podaljšati sodelovanje s slovenskim strokovnjakom, opcija je celo triletna pogodba, Kitajci pa ne skrivajo, da bi si Markovića želeli videti tudi na klopi reprezentance.

NAJVEČJI USPEH V KARIERI
S Kitajske, kamor je prišel na povabilo znanca iz Pekinga, ki je generalni sekretar tamkajšnje zveze, se nam je oglasil tudi sam Markovič. "Glede na vse kar sem moral postoriti in spremeniti v teh dveh mesecih, si to prvo mesto štejem za največji uspeh v dolgoletni karieri, pa čeprav sem bil denimo s Kuvajtom dvakrat prvak Azije in tudi zmagovalec prestižnih Azijskih iger. Turnir je bil kvaliteten, nastopajo profesionalne ekipe in čeprav rokomet ne sodi med popularne športe, pa ima to tekmovanje za politične veljake posameznih provinc velik pomen. Glavni šef province Shandong je denimo takoj po tekmi prišel h meni, mi obljubil dobre pogoje za delo in novo triletno pogodbo. Bila sta to res pestra dva meseca," je z daljnega vzhoda sporočil Markovič, kateremu jo je tik pred odhodom zagodla poškodba kolena, a je stisnil zobe in posel opravil do konca.