© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
02.11.2016 20:15:34

Švicarji padli težje od pričakovanj

ALESFEVZER.COM

Slovenski rokometaši so zmagovito začeli kvalifikacijski cikel za nastop na sklepnem turnirju stare celine, ki bo čez dobro leto v naši južni soseščini.

V Šaleški dolini so po bledem prvem polčasu v drugem pokazali zelo suvereno predstavo in ukanili tekmece iz Švice, naslednjo tekmo pa bodo igrali v nedeljo, ko jih v Lizboni čaka obračun s Portugalci.


V kvalifikacijski skupini 5 nastopa tudi Nemčija, na evropsko prvenstvo pa se bosta prebili prvo in drugouvrščena izbrana vrsta.

slovenija svica 2 af
ALESFEVZER.COM
Slovenski selektor Veselin Vujović je v kader uvrstil Gorazda Škofa in zavoljo bolezni Mihe Zarabca nenadejano tudi Uroša Zormana, priložnost pa je ponudil tudi trem novincem - Nejcu Cehtetu, Tilnu Kodrinu in Janu Grebencu.

Kombinacija prekaljenih in "zelenih" reprezentančnih igralcev je začela preudarno, tekmo v Rdeči dvorani so slovenski prvokategorniki - na vratih Škof, na krilih Gašper Marguč in Darko Cingesar, na srednjih položajih Jure Dolenec, Zorman in Nik Henigman ter krožni napadalec Matej Gaber - odprli z 2:0.

slovenija svica 4 af
ALESFEVZER.COM
A nato je njihova igra povsem zbledela. Obramba je povsem popustila, ob tem so naredili še nekaj nepotrebnih tehničnih napak v napadu, vse to pa je botrovalo njihovemu zaostanku (3:4). Vujovićevi izbranci so še globlje padli v 17. minuti, ko so prvič zaostali za dva gola (7:9), k boljši predstavi pa ni pripomogla niti slovenska minuta odmora ter nekatera sveža kri na igrišču. V 18. minuti je zaradi napake pri menjavi ostala celo brez dveh igralcev v polju, v nadaljevanju zapravili tudi dve sedemmetrovki, vse te neumnosti pa so njihovi tekmeci izkoristili in jih v 25. minuti pahnili v zaostanek petih golov (8:13).

Slovenci so drugo polovico tekme začeli z zaostankom treh golov (12:15), nekoliko povišane Vujovićeve besede v slačilnice pa sprva niso obrodile sadov. V 33. minuti so znova zaostali za pet golov (13:18), le minuto kasneje pa je krožni napadalec Blaž Blagotinšek prejel rdeči karton po tretji dvominutni izključitvi.

slovenija svica 3 af
ALESFEVZER.COM
A v teh težkih trenutkih jih ni zajela panika, postopoma so dvigali svoj ritem in lovili zaostanek za tekmeci. Z bolj energično predstavo v vseh smeri in nekaterimi obrambami Matevža Skoka so v 38. minuti znižali na 18:20, dve minuti kasneje pa na gol zaostanka (20:21). Njihovega ritma ni porušila niti švicarska minuta odmora, v 41. minuti so po golu Kodrina tekmo postavili v začetno izhodišče (21:21). le nekaj sekund zatem pa po dolgem času povedli z 22:21.

Od tedaj naprej več kot dva tisoč gledalcev v Rdeči dvorani niso več puščali v negotovosti, povsem so prevzeli nadzor na igrišču in v 47. minuti povišali na 26:22. Švicarski selektor Michael Sutter je v kratkem časovnem razmaku še drugič zahteval minuto odmora, a bilo je prepozno, slovenski rokometaši so medtem dosegli že pravo delovno temperaturo in zanesljivo vpisali prvi točki na svoj račun.

Slovenija - Švica 32:27 (12:15)
* Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev 2200, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).
* Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 4 (3), Kavtičnik 2, Janc 6 (3), Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko 2, Cehte, Kodrin 3, Gaber 2, Zorman 4, Grebenc, Bombač 4.
* Švica: Wick, Portner, Meister 1, Liniger 6 (3), Tynowski 3, Vernier, Svajlen, Lier, Alili 3, Sidorowicz 2, Delhees 3, Von Deschwanden 3, Küttel 1, Marković, Maros 5, Huwyler.
* Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Švica 3 (3).
* Izključitve: Slovenija 14, Švica 14 minut.
* Rdeči karton: Blagotinšek (34.).