© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
09.08.2014 12:10:12

Krvna slika velike trojice

Arsen Perić

Mesec dni pred začetko prvenstva smo preverili krvno sliko tako imenovane velike trojice slovenskega rokometa, trojice največjih oziroma edinih kandidatov za naslov prvaka.

Še nikoli mlajši Celjani

Potem ko so konec maja z osemnajsto zvezdico tudi simbolično vstopili v polnoletnost, je poleti sledil remont ekipe. Tako na vhodnih kot izhodnih vratih je bila precejšnja gneča, (kruta) realnost je, da nekaterih rokometašev niso mogli več zadržati in po sili razmer v novo sezono vstopajo še mlajši in še manj izkušeni.

CELJE PL 2014/15

Vratarji: Matevž Skok, Urban Lesjak, Urh Kastelic
Levi krili: Luka Žvižej, Tilen Kodrin
Levi zunanji: Ivan Slišković (Hrv), Michal Kasal (Češ), Rok Žuran
Srednji zunanji: Miha Zarabec, David Razgor, Jaka Malus
Desni zunanji: David Miklavčič, Ive Šimić (Hrv)
Desni krili: Blaž Janc, Gal Marguč
Krožni napadalci: Vid Poteko, Ivan Pešić (Srb), Blaž Blagotinšek
Trener: Branko Tamše

Prišli: Miha Zarabec (Maribor), Michal Kasal (Barcelona), Šime Ivić (Nexe), Ivan Pešić (Veszprem), Tilen Kodrin (Maribor/s posoje), Urh Kastelic (Slovan/s posoje)
Odšli: Sebastian Skube (Silkeborg), Gašper Marguč (Veszprem), Mate Lekai (Veszprem), Borut Mačkovšek (Montpellier), Uroš Bundalo (Tremblay), Nemanja Zelenović (Wisla), Žiga Mlakar (Maribor), Igor Žabić (Maribor/posoja), Gregor Potočnik (Trimo/posoja), Nikola Ranevski

Odšli so na evropskem prizorišču že uveljavljeni fantje, v veliki večini reprezentanti svojih držav, prišli so talentirani in dokazovanja željni mladeniči. Perspektivni fantje, ki pa si morajo še izboriti svoj prostor pod rokometnim soncem. Za nekatere Zlatorog predstavlja odskočno desko, spet drugi (Kasal, Pešić) si želijo dokazati, da si zaslužijo mesto v evropskih velikanih oziroma da niso bili zgrešene investicije Barcelone ali Veszprema. Celje v samostojni Sloveniji bržčas še nikoli ni bilo mlajše, ekipa v povprečju šteje slabih 23 let. Edina tridesetletnika v ekipi sta Luka Žvižej in David Miklavčič, med starejše lahko uvrstimo še Matevža Skoka, Davida Razgorja in Roka Žurana, ki pa bo v iskanju minut in izgubljene samozavesti podobno kot Igor Žabić morda odšel na posojo. Vse ostalo so dvajsetinšenekajletniki, ne manjka niti najstnikov, pa tako denimo dvojec na desnem krilu skupaj šteje vsega 35 pomladi.

Branili bodo obe domači lovoriki, braniti pa je vedno težje kot napadati. In če ob že omenjeni mladosti dodamo še skoraj povsem novo zunanjo linijo, pa skupino smrti v ligi prvakov, potem je jasno, da Branku Tamšetu v njegovi prvi celi sezoni na celjski klopi izzivov ne bo manjkalo.


Velenjčani bržkone celo kot favoriti

V nasprotju s Celjem so temeljito prenovo ekipe opravili že pred letom dni. Za razliko od tistega eksodusa 2013 osjega gnezda letos z izjemo Klemna Cehteta, ki pa je moštvo zapustil že v začetku marca, ni zapustil praktično nihče od nosilcev igre.

GORENJE 2014/15

Vratarji: Benjamin Burić (BiH), Klemen Ferlin, Rok Zaponšek
Levi krili: Niko Medved, Janez Gams
Levi zunanji: Marko Dujmovič, Mitja Nosan, Aleksander Špende
Srednji zunanji: Staš Skube, Miloš Božović (ČG), Luka Dobelšek
Desni zunanji: Jernej Papež, Michal Szyba (Pol), Nejc Cehte
Desni krili: Mario Šoštarič, Rok Golčar
Krožni napadalci: Senjamin Burić (BiH), Kristian Bećiri (Hrv), Blaž Kleč, Matic Vrečar
Trener: Ivan Vajdl

Prišli: Miloš Božović (Valladolid), Klemen Ferlin (Trimo), Blaž Kleč (Maribor), Michal Szyba (Azoty Pulawy), Aleksander Špende (Krka), Rok Zaponšek (Krka)
Odšli: Kleme Cehte (Aix), Darko Cingesar (Maribor), Emir Taletovič (Maribor), Nejc Brglez (Sevnica)

Po drugi strani so okrepili tista najtanjša mesta v moštvu (vratar, desni zunanji, krožni napadalec) in, kar se je lani izkazalo za rakasto rano, klop naredili neprimerno daljšo. So tudi leto dni starejši, leto dni dlje skupaj ter za nameček bogatejši za resda bolečo in še vedno skelečo spomladansko izkušnjo, ko so zapravili nezapravljivo. Konkurenca za mesta v ekipi oziroma na igrišču bo huda, samo v zunanji liniji denimo ima zdaj Ivan Vajdl na voljo devet rokometašev, pa bo v nasprotju z lansko sezono kakšno minuto, tekmo oddiha deležen tudi ponovno zdravi prvi motor ekipe Staš Skube. Kar bo najbrž le plus, sploh zdaj, ko bo s spremenjenim sistemom ligaškega tekmovanja še toliko večji poudarek na zaključku sezone, na mesecu maju, ki ga bo treba pričakati čim bolj zdrav in v čim boljši formi. Za razliko od sosedov jim pozornosti in moči ne bo odžirala niti liga prvakov, pa bodo tako lahko praktično vse moči usmerili v domači tekmovanji.

S Klečem, prvim Poljakom v slovenskem prvenstvu Szybo, Ferlinom in Božovićem, ki bi lahko bil eno od odkritij sezone, vsaj na papirju delujejo močneje kot pa v lanski sezoni in (tudi zato) bodo v prvenstvo v nasprotju z lanskim letom po mnenju mnogih krenili kot prvi favoriti.


Mariborčani trn v peti in še več kot to

»Dark horse« pravijo temu onstran Atlantika. Kandidat iz ozadja, ki bo prežal na svojo priložnost ter mešal štrene zgoraj omenjenemu dvojcu. Tako kot lani, ko so Velenjčanom v tisti nori marčevski tekmi odščipnili bržkone celo odločilno točko.

MARIBOR B. 2014/15

Vratarji: Gregor Čudič, Domen Škalički, Emir Taletovič
Levi krili: Matic Verdinek, Darko Cingesar
Levi zunanji: Nikola Špelić (Hrv), Tine Poklar, Nejc Žmavc
Srednji zunanji: Ante Kaleb (Hrv), Dušan Fidel
Desni zunanji: Gašper Hrastnik, Žiga Mlakar
Desno krilo: Tadej Sok, Grega Jamnik
Krožna napadalca: Dominik Mišković (Hrv), Igor Žabić
Trener: Marko Šibila

Prišli: Emir Taletovič (Gorenje), Matic Verdinek (-), Darko Cingesar (Loka/Gorenje), Žiga Mlakar (Celje PL), Dominik Mišković (Varaždin), Igor Žabić (Celje PL/posoja)
Odšli: Jure Vran, Miha Zarabec (Celje PL), Marino Marić (Melsungen), Simon Razgor (Brest Meškov), Blaž Kleč (Gorenje), Aljoša Štefanič (Sevnica), Tilen Kodrin (Celje PL)

Biti trn v peti in upati na finale bo neke vrste rdeča nit mariborske sezone. Sezone, v katero se po lastnih besedah podajajo višji in postavnejši kot v preteklosti. Ni več prvega ideologa igre Mihe Zarabca, ni več niti sijajnega pivota Marina Marića, s trebuhom za kruhom se je v Belorusijo podal dolgoletni kapetan Simon Razgor, je pa zato tu ponovno zdravi hrvaški bombarder Nikola Špelić, ki predstavlja morda še največjo »okrepitev«. Ter kopica nadarjenih in še vedno razmeroma mladih igralcev, ki bodo v štajerski prestolnici poskušali znova najti sami sebe in svoje najboljše igre. Mlakar, Žabić, Taletović, Cingesar, Kaleb in kot morda celo najbolj intriganten izmed vseh novincev - Matic Verdinek, pred leti najboljše levo krilo svoje generacije, ki pa je zaradi zdravstvenih težav zadnji dve sezoni bolj kot ne presedel. Zanje velja podobno kot za Celjane, ob le enem tridesetletniku (Čudič) je tu dejansko cela kopica dvajsetinšenekajletnikov, ki vijoličasti dres vidijo tudi (ali pa predvsem) kot odskočno desko.

V lanski sezoni jim je znalo spodrsniti proti v narekovajih manjšim ekipam, v prihajajoči bodo ti morebitni spodrsljaji bistveno manj usodni, zares, na nož bo šlo šele v polfinalu. V dveh, treh tekmah pa lahko ta ekipa zagreni življenje praktično vsakomur.