© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
13.08.2024 15:58:33

Slovenci glede na število prebivalcev spet v vrhu, pa so vsi upravičili pričakovanja?

Bobo

Slovenija je v Parizu osvojila tri kolajne, kar jo po število prebivalcev med vsemi dobitnicami kolajn uvršča na dvanajsto mesto. Po statistiki zgolj osvojenih zlatih odličij pa je Slovenija tako kot pred tremi leti zasedala četrto mesto. Najuspešnejša država po številu prebivalcev je Grenada.

Slovenija je po zaslugi zlate športne plezalke Janje Garnbret in judoistke Andreje Leški ter srebrnega kajtarja Tonija Vodiška v tem primerjavi osvojila 12. mesto oz. eno odličje na 707.983 prebivalcev. Pred Slovenijo so še Nova Zelandija, Jamajka, Kapverdski otoki, Madžarska, Avstralija, Nizozemska, Moldavija in Hrvaška. Na lestvici zgolj osvojenih zlatih odličij glede na število prebivalcev pa je bila Slovenija četrta za Dominico, Sveto Lucijo in Novo Zelandijo, ki je osvojila eno zlato na 762.700 prebivalcev.

• Zadovoljni, a ne navdušeni

slovenija pariz
Jure Klobčar


Kako pa so se slovenski olimpijci sicer odrezali v Parizu? Ali so upravičili pričakovanja?

EKIPINE OCENE SLOVENSKIH OLIMPIJCEV

MOŠKA ROKOMETNA REPREZENTANCA
Blaž Blagotinšek, Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Klemen Ferlin, Matej Gaber, Nik Henigman, Kristjan Horžen, Blaž Janc, Staš Jovičić, Urh Kastelic, Tilen Kodrin, Urban Lesjak, Borut Mačkovšek, Domen Novak, Aleks Vlah, Miha Zarabec

Pokazala, da je ena najboljših na svetu
V Pariz so odšli tiho, ponižno, brez pompoznih napovedi. Ko s(m)o Slovenci iz naslonjačev ali izza ‘šankov’ pred začetkom iger naštevali, kdo in koliko slovenskih športnikov bo prineslo kolajne, je bilo razen o šampionih iz individualnih športov à la Janja Garnbret, Andreja Leški ali Kristjan Čeh slišati še o odbojkarjih. O rokometaših bolj malo, če sploh kaj, a na koncu so bili ena glavnih zgodb na olimpijskih igrah, pa čeprav včeraj v domovino res niso prinesli kolajne.

slovenija rokomet
alesfevzer.com


Za predstave si zaslužijo samo pohvale. In spoštovanje. Bili so hit turnirja, temu ne more oporekati nihče. Pika. Pokazali so srce, karakter, željo, borbo, patritizem in gledano v celoti sijajno igro z repom v glavo, ki je navduševala širše od meja Slovenije. Če izvzamemo tekmo z Nemčijo, na kateri so pokazali, da znajo biti tudi preračunljivi in premeteni, ko pač morajo biti, niso na nobeni razočarali s pristopom. Slabih 15 minut, kot na uvodu s Španijo, se pač pripeti. Sijajnih, že zelo dolgo ne tako suverenih 120 minut proti Švedski v predtekmovanju in Norveški v četrfinalu pretehta. Pa velika vrnitev proti Dancem, no, skorajšnja, ker sta češka sodnika ocenila, da prekršek nad Vlahom pač ni bil za sedemmetrovko. Pogumna borba s Španci za bron, ko je žal nekaj zmanjkalo. Slovenska reprezentanca z izjemnima Vlahom in Jancem v napadu, kot skala trdnimi Mačkovškom, Blagotinškom in Gabrom v obrambi, težko premagljivim Ferlinom med vratnicama je dokazala, da je ena najboljših na svetu.

OCENA: +4

ŽENSKA ROKOMETNA REPREZENTANCA
Ana Abina, Ema Abina, Ana Gros, Ema Hrvatin, Valentina Klemenčič, Barbara Lazović, Nataša Ljepoja, Tamara Mavsar, Elizabeth Omoregie, Amra Pandžić, Nina Spreitzer, Tjaša Stanko, Maja Svetik, Alja Varagić, Maja Vojnovič

Ne pozabimo: uspeh je že olimpijska navzočnost
Čeprav so Pariz zapustile v solzah in z grenkim priokusom, si tudi rokometašice za olimpijsko izkušnjo zaslužijo pozitivno oceno. Morda je šlo na tekmi z Nemčijo, ki so jo izgubile z 19 zadetki razlike, vse narobe. Morda bi lahko končnico tekme s Švedsko, ko je šlo za selitev v Lille na izločilne boje olimpijskega turnirja, odigrale drugače. Morda bi lahko proti Danski turnir bolje odprle, težko pa bi naredile kaj več proti kasnejši olimpijski prvakinji Norveški. No, tako, kot se je od njih pričakovalo, so opravile svojo nalogo proti Južni Koreji za zgodovinsko prvo zmago ženskega kolektiva na olimpijskih igrah.

Nikar ne smemo pozabiti, kdo in kaj je slovenska ženska reprezentanca. Kje je ženski rokomet na sončni strani Alp. Če izvzamemo ljubljanski Krim – v kanalu. Zato je že uvrstitev rokometašic na olimpijske igre podvig, pred katerim je treba sneti klobuk. Seveda pride lakota po zmagah, ko si enkrat zraven v družbi največjih, toda realnost je malo drugačna. Povedala vam bosta Tone Tiselj in Uroš Bregar, ki imata slovenski ženski rokomet v malem prstu, da je to pač t(ak)o. Povedali vam bodo vsi, ki živijo z ženskim rokometom. In za ženski rokomet. Bazen, iz katerega črpajo slovenski selektorji, je kratek, ozek in plitek. Če le malo pretiravamo, morajo v članski reprezentanci nekatera dekleta še učiti rokometa, da bi malo razširili svojo bazo. Z le nekaj vrhunskimi rokometašicami, Ano Gros na čelu, pa se je težko enakovredno boriti z najboljšimi na svetu.

OCENA: +2

MOŠKA ODBOJKARSKA REPREZENTANCA
Klemen Čebulj, Jani Kovačič, Jan Kozamernik, Rok Možič, Nik Mujanović, Alen Pajenk, Gregor Ropret, Sašo Štalekar, Tonček Štern, Žiga Štern, Tine Urnaut, Dejan Vinčić

Po vsaki logiki ponosni, a neizbežno razočarani
Na slovensko odbojkarsko reprezentanco se da gledati z dveh različnih stališč, ki precej spremenita končno oceno njihovih nastopov v Parizu. Če v obzir vzamemo dosežke odbojkarjev zadnjih let, ko so kot po pravilu prihajali vsaj do polfinala – to jim je uspelo na zadnjih štirih velikih tekmovanjih –, je nedvomno veliko razočaranje, da so na največjem tekmovanju svoje reprezentančne kariere zgodbo končali v četrtfinalu. Tudi dvanajsterico, ki jo je na olimpijske igre odpeljal Gheorghe Cretu, je poraz s Poljaki močno prizadel; kako jih tudi ne bi, ko pa so za to priložnost garali dolga leta. Boleče pa je predvsem dejstvo, da so pred tem zmagali na vseh treh tekmah skupinskega dela, na kolena spravili tudi dvakratne zaporedne olimpijske prvake, ki so za povrh igrali s podporo domačih gledalcev in s tem pokazali, da so v dovolj dobri formi in pripravljenosti, da bi se domov lahko vrnili z novo kolajno okoli vratu. Po drugi strani pa je na nastop odbojkarjev treba gledati tudi s stališča, da je že njihovih zadnjih deset let nekaj neverjetnega in težko dojemljivega. Odbojkarsko dokaj nerazvita Slovenija se je s to generacijo prelevila v pravo velesilo, ki redno osvaja kolajne. O petem mestu na olimpijskih igrah pa pred začetkom tega zlatega obdobja ne bi mogel nihče niti sanjati, vsaj ne s kakršnokoli realno osnovo za to. Tako je treba biti ponosen tudi na to, najbrž za marsikoga zadnje dejanje odbojkarjev, ki so še enkrat več dokazali kam spadajo, a jim je en malo slabši dan strl srca ter jih domov poslal brez žlahtne kovine okoli vratu.

Ocena: +3


ATLETIKA

Anita Horvat
800 m, 28. mesto
Razočaranje. Tekla je sicer blizu letošnjega naj rezultata, a slabše od pričakovanj. V prvem krogu se je spet zapletla, v repasažu pa ni imela možnosti. Očitno bosta morala s trenerjem nekaj spremeniti.
OCENA: 2

Klara Lukan
5 in 10.000 m, 22. in 20. mesto
Nastopila je v okviru pričakovanj. Nič slabše in nič boljše kot je trenutno sposobna. Borila se je do konca, čeprav ji je bilo na 10.000 m zelo težko. Sposobna je precej boljših dosežkov v evropskem merilu.
OCENA: 3

Lia Apostolovski
višina, 26. mesto
S preskočenih 1,95 m, ob katerih je dobila kolajno v Glasgowu, bi tudi v Parizu osvojila odličje. Prvič se ni uvrstila v finale velike tekme in skočila kar 13 cm manj kot je letos že. Veliko razočaranje zanjo.
OCENA: 1

Neja Filipič
troskok, 18. mesto
Precej je zaostala za letošnjimi najboljšimi skoki. Na igre je prišla optimistična, a se ni najbolje znašla. Realno je v lovu na uvrstitev na olimpijske igre padla v formi in dosegla manj od pričakovanj.
OCENA: 2

Tina Šutej
palica, 19. mesto
Zaradi nevšečnosti je prišla na igre zelo načeta, a je vseeno pričakovala več. Vsega 4,40 m je pod pričakovanji, saj je dejala, da je sposobna vsaj za 4,70 m. V finale skozi šivankino uho, v finalu pa slabo.
OCENA: 2

kristjan ceh1
alesfevzer.com


Kristjan Čeh
disk, 4. mesto
Bil je trden kandidat za kolajno, ki jo je pričakoval, a mu jo je odnesel Jamajčan. Vrgel je toliko kot je v tem trenutku sposoben, kar pa ni bilo dovolj za odličje. S sabo se mora pogovoriti o tem, kaj hoče.
OCENA: -4

Matic Ian Guček
400 m ovire, 31. mesto
V Pariz je prišel kot kandidat za polfinale, a je v prvem krogu povsem pogorel, s časom iz repasaža pa bi ga celo ujel. V drugem teku je bil precej boljši, a v taki konkurenci še vedno precej prepočasen.
OCENA: 2

JADRANJE

Lin Pletikos
ilca 6, 28. mesto
Pletikosova je pokazala, da ima pred seboj še lepo prihodnost. Dobro se je borila, bila enkrat med deseterico in nabirala izkušnje. Čez štiri leta bo v Los Angelesu v pravih letih za boj za kolajno.
OCENA: 3

Lina Eržen
iQFoil, 21. mesto
Devetnajstletna Lina Eržen je bila prva slovenska predstavnica na OI na jadralni deski. V štirinajstih plovih je bila štirikrat med najboljšo deseterico, kar kaže na velik potencial, ki bi ga veljalo unovčiti.
OCENA: 3

toni vodisek 1
Profimedia


Toni Vodišek
formula kajt, 2. mesto
Koprčan je na OI prišel s ciljem, da osvoji kolajno. Po prvem delu vodil, potreboval še eno zmago za zlato, potem pa bil s srebrom razočaran, a na koncu je dojel, da je storil nekaj velikega.
OCENA: -5

Tina Mrak
470 mix, 18. mesto
Četrtič in zadnjič je na OI nastopila 36-letna Tina Mrak. Z Jakobom Božičem je ostala na predzadnjem mestu. Na prejšnjih dveh igrah je bila z Veroniko Macarol v istem razredu v boju za odličja, tokrat pa ni šlo.
OCENA: 1

Jakob Božič
470 mix, 18. mesto
Z izkušeno Tino Mrak se nista najbolj izkazala. Razen v drugi regati, ko sta bila osma, je bilo vse ostalo slabo. Če hoče Slovenija resno nastopati v tem razredu, se mora tega tudi resno lotiti.
OCENA: 1

Žan Luka Zelko
ilca 7, 17. mesto
Žan Luka Zelko, 29-letni Mariborčan, bo lahko sodeloval tudi na igrah v Los Angelesu. V Marseillu je izboljšal uvrstitev s prejšnjih iger v Tokiu, ko je bil 26. Imel je eno odlično regato, ko je bil drugi, ostalo je bilo povprečno.
OCENA: 3

GOLF

Ana Belac
ženske posamično, 49. mesto
Čeprav je na OI prišla malce bolna, je igrala precej pod svojimi zmožnostmi in je bila zelo razočarana sama nad seboj. Pred igrami je bila v dobri formi, zato se ni mogla pomiriti s tako obupnim nastopom.
OCENA: 1

Pia Babnik
ženske posamično, 22. mesto
Na OI se je uvrstila kot zadnja, potem pa je bila po drugem dnevu v igri za kolajno. Nato je naredila nekaj napak in padla nazaj. Glede na vse je neizkušena golfistka pokazala precej več od pričakovanj.
OCENA: -4

KOLESARSTVO

Matej Mohorič
Cestna dirka, odstop
V odsotnosti Tadeja Pogačarja je bil naš največji adut za visoko uvrstitev, a ni videl cilja. Po ponesrečenem Touru tudi v Parizu ni bilo presežka.
OCENA: 2

Domen Novak
Cestna dirka, odstop
V ekipo padel pet pred dvanajsto, ko je bil z eno nogo že na dopustu. Tako kot Mohorič ni prišel do cilja, v ekipi pa je bil zadolžen za pokrivanje zgodnjih napadov.
OCENA: 2

Jan Tratnik
Kronometer, 27. mesto
Cestna dirka, 8. mesto
Na kronometru je popustilo kolo, potem pa še glava in telo. Vtis je nato popravil na cestni preizkušnji. V cilj je prišel v skupinici, ki se je udarila za bronasto kolajno. Osmo mesto je bilo maksimum.
OCENA: -4

Luka Mezgec
Cestna dirka, 38. mesto
Upal je, da bi lahko zdržal stik z najboljšimi do samega zaključka, a klanec na Montmartre je bil po lastnih besedah zanj prehiter in kakšnih 50 metrov predolg.
OCENA: -3

Urška Pintar
Kronometer, 31. mesto
Cestna dirka, 59. mesto
Selektor Gorazd Penko je z njeno uvrstitvijo v ekipo dvignil nemalo prahu. Osemintridesetletnica ni upravičila selektorjevega zaupanja, vsaj ne do te mere, da bi si zaslužila pozitivno oceno.
OCENA: 1

Eugenia Bujak
Kronometer, 16. mesto
Cestna dirka, 42. mesto
Na cestni dirki podobno kot reprezentančna kolegica daleč od najboljših, je pa bolje nastopila v vožnji na čas, ko je kljub nekaterim težavam zasedla 16. mesto.
OCENA: 2

GORSKO KOLESARSTVO

Tanja Žakelj
Olimpijski kros, 30. mesto
V Londonu 2012 je bila deseta, v Riu 13., v Tokiu 21., tokrat pa 30. med 34 uvrščenimi. Nastopa je bilo konec dva kroga pred ciljem, ko so jo ujele najboljše tekmovalke. Pomembno je sodelovati …
OCENA: 1

PLAVANJE

Sašo Boškan
200 m prosto, 21. mesto
Boškan, ki je za nastop prejel posebno povabilo, je za več kot sekundo zaostal za osebnim rekordom ter zasedel 21. mesto med 25 nastopajočimi. Izkušnja za naprej, pravijo iz njegovega tabora.
OCENA: -2

neza klancar 24 af
alesfevzer.com


Neža Klančar
50 m prosto, 6. mesto
100 m prosto, 14. mesto
Štafeta 4 x 100, 14. mesto
Ena od junakinj slovenske ekspedicije v Parizu. Najboljše je prihranila za konec, za 50 metrov prosto. Trije skoki v vodo, trije rekordi in končno šesto mesto. Za bronom je zaostala 15 stotink sekunde.
OCENA: -5

Janja Šegel
Štafeta 4 x 100, 14. mesto
Nastopila le v štafetni preizkušnji, kjer je Slovenija zasedla 14. mesto med 16 ekipami. Za državnim rekordom, ki so ga v isti postavi dosegle pred dvema letoma, so zaostale skoraj tri sekunde.
OCENA: -2

Katja Fain
Štafeta 4 x 100, 14. mesto
Glej Šegel.
OCENA: -2

Tjaša Pintar
Štafeta 4 x 100, 14. mesto
Najpočasnejša od slovenske četverice in druga najpočasnejša med vsemi 64 plavalkami, ki so v štafetnih kvalifikacijah skočile v bazen.
OCENA: -2

RITMIČNA GIMNASTIKA

Jekaterina Vedenejeva
6. mesto
Rusinja, ki od leta 2018 tekmuje za Slovenijo, jo je v Parizu še drugič zastopala na OI. S šestim mestom v mnogoboju je za deset mest izboljšala uvrstitev iz Tokia in več kot upravičila pričakovanja.
OCENA: 4

ŠPORTNA GIMNASTIKA

Lucija Hribar
55. mesto
Mladenka je v Pariz prišla predvsem nabirati izkušnje. Željo, da bi v mnogoboju presegla 50 točk, ji je preprečil padec z gredi. S 55. mestom je prehitela le tri telovadke, ki so tekmovale na vseh orodjih.
OCENA: -2

NAMIZNI TENIS

Darko Jorgić
posamično, 9. do 16. mesto
ekipno, 9. do 16. mesto
Hrastničan se je pred Parizom spogledoval s četrtfinalom in ponovitvijo uvrstitve iz Tokia, a je bil tekmec iz Tajvana še drugič boljši. Slaba tolažba sta zmagi nad tekmecema iz Singapurja in Velike Britanije.
OCENA: +3

Deni Kožul
posamično, 17. do 32. mesto
ekipno, 9. do 16. mesto
Logatčan je OI v Parizu odigral po svojih sposobnostih. Zmaga nad Indijcem, ki je na svetovni lestvici uvrščen 86 mest višje, je vredna spoštovanja, 15. igralec sveta iz Japonske je bil pač premočan.
OCENA: -3

Peter Hribar
ekipno, 9. do 16. mesto
Novomeščan se je teh iger udeležil le kot član ekipe, ki je pričakovano morala priznati premoč domači reprezentanci. S Kožulom sta se v igri dvojic dobro upirala, a vsakič popustila v zaključkih nizov.
OCENA: +2

VESLANJE

Nina Kostajnšek
18. mesto
Izolčanka je šele tik pred igrami izvedela za svoj olimpijski nastop, na katerega se ni mogla optimalno pripraviti. Prva slovenska veslačica na OI je v predtekmovanju dobro začela, nato pa so ji pošle moči.
OCENA: +2

Isak Žvegelj
22. mesto
Dvaintrideset let po bronu očeta Denisa je olimpijsko premiero dočakal še sin Isak. Čeprav od njega nismo pričakovali veliko, smo se nadejali vsaj uvrstitve v finale C. Končno 22. mesto res ni presežek.
OCENA: -2

LOKOSTRELSTVO

Žiga Ravnikar
33. do 64. mesto
Štiriindvajsetletnik si je za cilj zastavil izboljšati dosežek iz Tokia, kjer je izpadel v prvem krogu izločilnih bojev. Proti tekmecu iz Italije je imel za to lepo priložnost, ki je ostala neizkoriščena.
OCENA: +2

Žana Pintarič
33. do 64. mesto
V zgodovino se bo zapisala kot prva slovenska lokostrelka, ki je nastopila na OI. Že v kvalifikacijah si je s 46. dosežkom precej pokvarila možnost, da v izločilnih bojih naleti na premagljivo tekmico.
OCENA: 2

JUDO

andreja leski
alesfevzer.com


Andreja Leški
1. mesto
Koprčanka je nadaljevala slovensko tradicijo osvajanja kolajn v kategoriji do 63 kilogramov. Trenutki, ko je ugnala vso konkurenco in po zmagi nad Agbegnenoujevo utišala dvorano, bodo za vedno ostali v spominu.
OCENA: 5

Kaja Kajzer
17. do 32. mesto
Kljub težavam s prstom, zaradi katerih je morala spremeniti svoj način borbe, je Ljubljančanka odkrito merila na kolajno. Žal se je vse končalo že po prvi borbi, ko ni vedela, da je proti Izraelki že v zaostanku.
OCENA: -2

Maruša Štangar
17. do 32. mesto
Članica Olimpije je tatami zapustila brez zmage. Tekmico iz Srbije, s katero sta se merili že štirinajstič, je dobro poznala, a ji to ni pomagalo do zmage. Vsekakor zamujena priložnost.
OCENA: -2

Anka Pogačnik
9. do 16. mesto
Najstarejša predstavnica v slovenski ekipi je imela srečo pri žrebu, ko je v prvem krogu naletela na tekmico iz Čada. Španka v drugem krogu je bila že prehud zalogaj, čeprav se ni zdela nepremagljiva.
OCENA: 2

Metka Lobnik
17. do 26. mesto
Mariborčanka je ob svoji premieri na OI morala priznati premoč tekmici s Kosova. Borba bi se kaj lahko končala drugače, triindvajsetletnica je ob koncu plačala davek neizkušenosti. Izkušnja za prihodnjič.
OCENA: -2

Enej Marinič
17. do 24. mesto
Edini moški predstavnik je vabilo na igre prejel v zadnjem trenutku. Višji in močnejši tekmec iz Turčije ni bil ravno po njegovem okusu, olimpijski nastop pa bi zanj moral biti vzpodbuda za še trše delo.
OCENA: -2

ŠPORTNO PLEZANJE

garnbret 1
alesfevzer.com


Janja Garnbret
1. mesto
Za mnoge najboljša plezalka vseh časov je samo še enkrat pokazala, zakaj ji nekateri pripisujejo naziv GOAT. Še enkrat več je suvereno opravila s konkurenco, iz tira je niso vrgle niti težave s prstom.
OCENA: 5

Mia Krampl
17. mesto
Plezalka z Golnika je pred igrami verjela v preboj v finale, od katerega je bila kar precej oddaljena. Balvanska postavitev ji ni bila pisana na kožo, presežka pa ni naredila niti na njej ljubši težavnosti.
OCENA: -2

Luka Potočar
16. mesto
Tudi prvi moški udeleženec plezalnih tekmovanj je meril višje. Po ne prevelikem zaostanku na balvanih je bilo pričakovati, da se bo po težavnosti približal finalu, a je tam zaostal za pričakovanji.
OCENA: 2

KAJAK/KANU

Benjamin Savšek
9. in 12. mesto
Zdelo se je že, da je branilec naslova iz Tokia tudi tokrat osvojil kolajno, a so mu zaradi udarca z veslom po eni od vratc naknadno pripisali 50 kazenskih sekund. Kajakaški kros je odpeljal bolj za zabavo.
OCENA: 2

Peter Kauzer
18. in 24. mesto
Slalomska uvrstitev ni najbolj realna, saj se zdi, da so mu 50 kazenskih sekund, ki so mu odnesle finale, prisodili po krivici. Očitno ga sodniki nimajo radi, saj se mu to ni primerilo prvič.
OCENA: -2

Eva Terčelj
7. in 18. mesto
V tretjem nastopu na OI se je prvič prebila v finale, v katerem jo je pri sedmih vratcih zagrabil tok. Sicer bi se lahko vmešala v boj za odličja. To smo pri njej pričakovali tudi v krosu, ki pa je vendarle loterija.
OCENA: -3

Eva Alina Hočevar
9. in 29. mesto
Edina debitantka v slovenski ekipi je prijetno presenetila predvsem s polfinalno slalomsko vožnjo, v kateri je zabeležila četrti čas. V finalu kanuistk ji je šlo malce slabše, v krosu pa še ni konkurenčna.
OCENA: -3