© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.07.2024 17:42:51

Primoža Rogliča res ne bo na OI v Parizu? Tu je pojasnilo, ki, več kot očitno, ta vrata po novem pušča odprta!

alesfevzer.com

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je imenoval slovensko reprezentanco za olimpijske igre, ki se bodo čez 18 dni začele v Parizu. V njej je rekordnih 90 športnic in športnikov iz 17 panog, ki se bodo v francoski prestolnici merili med 26. julijem in 11. avgustom.

Leta 2004 v Atenah je bilo doslej največ športnic in športnikov iz Slovenije, 79. Osemdeset jih je bilo za igre v Franciji predvidenih že prejšnji mesec. Javna predstavitev slovenske odprave bo 11. julija na Ukmarjevem trgu v Kopru.

"To bo ne le najštevilčnejša reprezentanca, ampak zelo uravnohtežena po spolu s 44 športnicami in 46 športniki. Organizatorji za letošnje igre pravijo, da bodo najbolj trajnostno naravnane, urbane in vključujoče doslej. Slovenija bo vse to spet dokazala. Nastopila pa bo v kar 17 panogah," je uvodoma povedal predsednik OKS Franjo Bobinac.

Med četverico slovenskih kolesarjev je v olimpijski reprezentanci prvi na svetovni lestvici Tadej Pogačar, zaradi natrpanega urnika ni Primoža Rogliča, ki je osvojil zlato v vožnji na čas na prejšnjih OI leta 2021 v Tokiu.

V kronometru bo edini nastopil Jan Tratnik, poleg Pogačarja, ta čas vodilnega na dirki po Franciji, pa bosta v četverici na cestni še Luka Mezgec in Matej Mohorič. Ta zasedba pa se lahko glede na tedanje razmere spremeni po Dirki po Franciji, kjer ta čas vodi Pogačar. "Selektorja imata pravico do zamenjav, ampak obenem tudi odgovornost, da v ekipo postavita najboljše," je po seji IO OKS pojasnil predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović.

"V reprezentanci bodo prvič trije kolektivni športi, obe reprezentanci v rokometu in odbojkarji," je izpostavil Bobinac. Zahvalil se je vsem, ki pomagajo slovenskemu športu in izpostavil slovensko znanje trenerjev in drugih, ki vodijo tekmovalce do uspehov na svetovnem odru.

Pariz bo drugič po letu 1924 gostil igre, tako da bodo v Sloveniji obeležili stoletnico kolajne slovitega slovenskega telovadca Leona Štuklja, ki je prvo slovensko olimpijsko zlato osvojil leta 1924.

"Veliko je simbolike v tem podatku. Poleg kolesarjev s Pogačarjem na čelu imamo v ekipi še kar nekaj res izjemnih športnikov. Ponosni smo lahko na to, veliko lahko dosežemo, ampak moramo se zavedati, da gredo tudi drugi narodi na OI zato, da bodo tam uspešni. Zagotovo pa bo slovenski šport znova združil sicer preveč razklan slovenski narod," je povedal Bobinac.

V olimpijski odpravi so tudi nekateri najboljši v svetovnem merilu v svojih športih. Domala nepremagljiva Janja Garnbret bo v športnem plezanju branila zlato iz Tokia. Kajtar Toni Vodišek je nekdanji svetovni in evropski prvak, prav tako Kristjan Čeh v metu diska, sredi prejšnjega meseca je bil zlat na EP v Rimu.

"Tu so še kajakaši in kanuisti na divjih vodah, judoisti, kar nekaj presenečenj lahko pripravijo tudi drugi, pustimo se pozitivno presenetiti. A sam menim, da je že sam nastop na OI velik dosežek za vsakega športnika," je omenil Bobinac.

Vodja slovenske reprezentance Uroš Mohorič se je zahvalil vsem panožnim zvezam, klubom in trenerjem ter športnikom, ki so vlagali svoj trud, znanje in čas, da so se uvrstili na OI.

"Presegli smo Atene izpred 20 let, med 90 tekmovalcev pa niso vključene rezerve. Spremljevalcev je 106, 195 oseb pa je v celotni reprezentanci, kar je zavidljiva številka v mednarodnem merilu, posebej zaradi številčnosti naše države. OKS se je v zadnjih letih zelo trudil, da bi zagotovil optimalne pogoje in priprave za vse udeležene športnike," je dodal Mohorič.

Slednji je dobil tudi pooblastilo, da v primeru, da bo še kateri slovenski športnik po mednarodnih kriterijih dobil povabilo za nastop, izpelje postopke za njegov nastop, kar pa je po Bobinčevih besedah malo verjetno. Do 25. julija je rok za določitev zastavonoš na odprtju OI, Bobinac je ocenil, da bosta verjetno sodelovala dva, športnica in športnik.

Parc de la Villette bo tisti, na katerem bodo lahko slovenski navijači proslavili pričakovane slovenske medalje. "V tem parku bo namreč Slovenska hiša, kjer se bo predstavilo slovensko gospodarstvo, turizem, kultura in kulinarika. Mi pa pričakujejo številne visoke goste, tudi iz Mednarodnega olimpijskega komiteja, predsednike mednarodnih federacij različnih športov, pa tudi slovenski politični vrh," je na spremljevalni del iger spomnil predsednik OKS.