© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
03.08.2016 20:07:27

Prekmurski nogomet: Namesto prve lige lokalne vojne

Drago Wernig - TAKA

V Prekmurju nič novega. Ravnica še vedno nima niti drugoligaša, da o predstavniku med elito slovenskega nogometa sploh ne govorimo. Ga bo še kdaj imela? To je vprašanje za milijon dolarjev, glede na trenutne razmere obeti niso najboljši.

O razlogih bi lahko na dolgo in široko razpredali, a dejstvo je, da v Murski Soboti, Lendavi in Beltincih bolj ali manj capljajo na mestu. Oziroma se bolj kot z ambicioznostjo ukvarjajo z bojem za preživetje, toda hkrati lokalni prestiž ostaja nadvse izražen. Zato je še naprej glavni motiv biti boljši od sosedov, pogled v prihodnost ostaja zamegljen. Pravega načrta, ki bi ozdravil prekmurski nogomet, ni na spregled. V severovzhodnem delu Slovenije so se očitno odločili, da bodo nagajali eden drugemu, vse ostalo je potisnjeno globoko v ozadje. Ljubitelji najpomembnejše postranske stvari na svetu v deželi ob Muri so tako prikrajšani za predstave na najvišji ravni, prisiljeni so se zadovoljiti z "lokalnimi vojnami", vendar za to tudi sami nosijo del odgovornosti; ker so premalo kritični, na ta način je v navezi s premalo ambicioznimi možmi v klubih nastal začaran krog, iz katerega ni videti izhoda. Tretjeligaški krog, v katerega se vse pogosteje zapletajo tudi premalo ambiciozni igralci, ki so raje prvi na vasi kot zadnji v mestu.

beltinci ac
Aleš Cipot/Fotolens
In tudi ali predvsem zato bo imela prihajajoča sezona v 3. SNL – vzhod kar precej zvezdniškega prahu, za katerega bodo poskrbeli nogometaši, ki so v preteklosti obetali zares veliko, a se njihove kariere niso razvile v želeni smeri. Popolnoma jasno je, da bo prvenstvo zanimivo, da bodo tekme odlično obiskane, o njih se bo veliko govorilo, ampak na ta način bo bistvo težav spet ostalo skrito. To bo krinka. Več kot dva tisoč gledalcev na derbiju Mura – Nafta ali Beltinci – Mura bo znova alibi za marsikoga, ki bi prekmurski nogometni voz lahko vsaj poskušal potegniti proti nekdanjim potem ... 


V pričakovanju nove sezone so se tako na vzhodno tretjeligaško prizorišče vrnili kar trije nekdanji veliki upi. V dresu Nafte bosta znova zaigrala Vedran Vinko in Mitja Novinić, za katera so bili številni strokovnjaki tako rekoč prepričani, da je pred njima lepa prihodnost. Danes 25-letni Novinić se lahko pohvali, da je bil član velikega Milana, imel je priložnost trenirati s številnimi zvezdniki evropskega in svetovnega nogometa, naposled pa se je vse skupaj razpletlo drugače. Gotovo tudi zaradi poškodbe, dvakrat je imel strgane križne vezi, kar je kakopak moralo pustiti posledice, a morda je nekoč izjemno obetavni vezist nad svojo usodo vendarle obupal prehitro. Najprej se je sprijaznil z igranjem v nemški lokalni ligi, zdaj se je vrnil domov. Prav tako kot leto dni starejši Vedran Vinko, ki preglavic s poškodbami ni imel. Pred leti se je začel dotikati zvezd, prestopil je v Metz, vendar v Franciji ni uspel v zadostni meri opozoriti nase. In zdi se, da je potem iskal najlažje rešitve, kako in kaj naprej. Zaigral je v črno-beli opravi Mure, nazadnje se je bil pripravljen zadovoljiti z nižjeligaškim tekmovanjem pri severnih sosedih, zdaj pa je znova oblekel dres prve ljubezni Nafte. Marsikdo (upravičeno) meni, da mu je prezgodaj zmanjkalo ambicioznosti ...

lendava dw
Drago Wernig - TAKA
Toda s tem zvenečih vrnitev še ni konec; v beltinškem dresu bo znova zaigral levi bočni branilec, ki je z Domžalami denimo osvojil dva naslova prvaka, pohvali se lahko tudi z mednarodno kariero, vendar je po koncu sodelovanja s Slavio iz Sofije preprosto mrknil. Ni ga bilo več na odmevnem prizorišču, v prejšnji sezoni je branil barve avstrijskega nižjeligaša Jennersdorfa. Očitno se je že pred časom odločil, da je s profesionalnim igranjem nogometa konec, čeprav je nekdanji mladi slovenski reprezentant star šele 29 let. Je (bil?) res dovolj ambiciozen?