© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
18.12.2014 11:39:04

Nekdanji prekmurski ponos še za sodnike nima

Aleš Cipot

Upanje je hitro umrlo. Upanje, da bi se Mura v vzhodni skupini tretjeligašev borila za vrh in posledično za drugoligaško vstopnico. Upanje, da bi se nogomet v prekmurski prestolnici dvignil na višjo raven, morda na začetek poti vrnitve proti nekdanji slavi.

Sedem zmag, dva neodločena izida in štirje porazi. Takšen je izkupiček nogometašev Mure v jesenskem delu prvenstva v tretjeligaški druščini, kar je dovolj za šesto mesto na lestvici. Navijači nad takšnim dosežkom kakopak niso navdušeni. Še več, razočaranja ne morejo in nočejo skrivati. Zadnja letošnja zmaga na derbiju v Lendavi, kjer so varovanci trenerja Ferija Cifra z 1:0 ugnali Nafto, je sicer zacelila kakšno rano, toda končnega vtisa nikakor ni popravila. Ker je ljubiteljem nogometa v Murski Soboti težko razumeti, da so Odranci, Grad, Tromejnik, Rakičan in tudi Beltinci na lestvici lahko pred njihovim ljubljenim klubom. Pred nekdanjim prekmurskim nogometnim ponosom, ki to že dolgo ni več. Na ravnici očitno preprosto ni interesa, da bi se v Fazaneriji po dveh popolnih mrkih začela nova zgodba, ki bi morda obetala kaj več. Da ni dovolj sposobnih ljudi, ki bi si drznili ugrizniti v kislo jabolko, je sprenevedanje. Da denarja ni oziroma da ga je premalo, je neizpodbitno dejstvo, vendar ga je kljub temu še vedno dovolj, da bi lahko Mura s sposobnimi ljudmi na vodilnih položajih in pametnimi smernicami krmarila v kakšnih zahtevnejših vodah.

Stvarnost je precej bolj kruta in skrb vzbujajoča. Ob trenutni podobi Mure navijači presežkov ne morejo pričakovati. Še naprej se bodo morali jeziti in se spraševati, kako je mogoče, da so lahko ekipe iz bližnjih vasi uspešnejše. Tiste ekipe, ki so bile včasih primeren tekmec za lažji trening. Zlasti v gosteh so imeli črno-beli obilo težav. Od sedmih preizkušenj so igrišče sklonjenih glav zapuščali kar štirikrat, na svojem igrišču so bili uspešnejši in niti enkrat niso okusili grenkobe poraza. Toda mlada in limitirana igralska zasedba nikakor ni največji problem Mure. Precej večje težave so v vodilnih strukturah, ki so premalo nogometne in veliko premalo ambiciozne. Zdi se, da je edini namen poskušati preživeti in se izogniti vnovičnemu črnemu scenariju, kar navijačev kakopak ne more zadovoljiti. Še posebej tistih, ki se spominjajo nekih drugih, lepših časov.

Da v klubskih pisarnah očitno niso kos nalogi, navsezadnje razkriva podatek, da Mura še vedno ni poravnala sodniških stroškov za tekmovanje v jesenskem delu prvenstva v 3. SNL – vzhod, za eno tekmo znašajo 385 evrov. V družbi soboških črno-belih so menda še Bakovci, ostalih dvanajst klubov je svoje obveznosti poplačalo. Da, tudi to je dovolj zgovorno ...