© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
13.08.2014 22:15:37

Štirje mariborski za četrtega

Grega Wernig

Mariborčani ostajajo serijski osvajalci lovorik, v unikatnem terminu med sezono so se v Novi Gorici še četrtič veselili zmage v superpokalu. S štirimi goli v domači mreži. Popolnoma zasluženo, zlasti v prvem polčasu so bili veliko boljši nasprotnik, v nadaljevanju pa so si z nekoliko slabšim pristopom sami zakomplicirali življenje, a so na koncu stvari vendarle postavili na svoje mesto.

Domači trener Luigi Apolloni pri sestavi udarne enajsterice ni imel veliko manevrskega prostora. Goriška zasedba še vedno ni dokončno sestavljena in se iz tedna v teden počasi dopolnjuje, tako bo bržkone vse do zadnjega dne prestopnega roka, na drugi strani je Ante Šimundža po pričakovanjih znova precej rotiral.

Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević, Marcos Tavares in Damjan Bohar so tako dvoboj začeli na klopi za rezervne igralce, Agima Ibraimija in Željka Filipovića ni bilo med kandidati za nastop. Prav tako kot Arghusa, ki je zaradi želodčnih težav ostal v štajerski prestolnici, v obrambni vrsti je priložnost dobil Vuklišević.

In ravno mladi branilec je zaznamoval otvoritev dvoboja. Z golom v drugi minuti za zgodnje vodstvo Mariborčanov, ki so tokrat zaigrali v rumeni opravi. Po prekršku Modola nad Fajićem je Vršič iz prostega strela z desne strani podal pred goriška vrata, kjer se je na daljši vratnic najboljše odzval Vuklišević in iz neposredne bližine z glavo zadel v polno.

Boljše se za Štajerce ni moglo začeti, ob prednosti so v nadaljevanju narekovali ritem, ki jim je ustrezal in narekovali potek dogodkov. Imeli so kakovostno posest žoge, tekmeci so bili nemočni in morda so se domači gledalci ravno zaradi tega »spravili« na Mitjo Žganca in protestirali ob vsaki njegovi odločitvi.

V 19. minuti pa se zgodilo, kar je ob razmerju moči na igrišču viselo v zraku, goriška mreža se je še drugič zatresla. Znova iz prekinitve, tokrat iz najstrožje kazni. Po visoki podaji v kazenski prostor je bil Mendy hitrejši od Simčiča, ki je francoskega napadalca nepravilno oviral in Mitji Žgancu ni preostalo drugega, kot da je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Vršič.

Mariborčani so še naprej prevladovali in v 26. minuti imeli stoodstotno priložnost za povišanje vodstva. Mertelj je s čudovito podajo v ogenj poslal Fajića, ki se je znašel iz oči v oči s Simčičem, a je zadel le zunanji del mreže.

Jasno je bilo, da so gostje iz Ljudskega vrta s hitrim vodstvom »ubili« tekmo, kljub mokri igralni površini ritem nikakor ni bil na zavidljivi ravni. Apollonijevi varovanci so bili neprepoznavni in tudi v končnici prvega dela, ko so Mariborčani začeli »počivati«, niso prišli do izraza, Cotman do odhoda na odmor ni resneje posredoval.

Sodeč po videnem je bilo skoraj utopično pričakovati, da bi se Goričani v nadaljevanju lahko vrnili med žive. Dejstvo je, da so začeli bolj obetavno, bili so odločnejši in posledično večkrat pred mariborskim kazenskim prostorom in v 54. minuti je Vetrih s strelom s približno osemnajstih metrov prisilil mladega Gorenjca v gostujočih vratih, da si je naposled malce umazal dres.

Gostje so delovali vse preveč nezainteresirano, s takšno podobo svoje ekipe tem obdobju Ante Šimundža ni mogel biti zadovoljen, toda v 62. minuti se je Mendy kljub temu znašel v lepi priložnosti, vendar po Vršičevi podaji ni bil dovolj natančen za tako zelo težko pričakovan prvi gol v sezoni.

Za pristop, ki niti po naključju ni bil takšen, kot bi moral biti, so bili gostje v 65. minuti kaznovani. Žigon je z leve strani prodrl v kazenski prostor in podal pred vrata, kjer je Makinwa žogo iz bližine potisnil v mrežo.

Domači pritisk se je ob podpori s tribun stopnjeval, v 70. minuti so modro-beli po posredovanju nad Širokom v kazenskem prostoru zahtevali najstrožjo kazen, ljubljanski delivec pravice jih ni uslišal. Zato pa je v 77. minuti na belo točko pokazal na nasprotni strani.

Po podaji v kazenski prostor je sodnik za golom Balažič ravsanje Modola in Vukliševića na ogorčenje Goričanov videl kot prekršek in to signaliziral Žgancu, ki je sodelavca upošteval, hkrati je italijanskemu branilcu pokazal drugi rumeni karton in predčasno pot pod prho. Za 1:3 je zadel Vršič in odločil zmagovalca, nakar je Fajić v 88. minuti po strelu Vršiča in odbiti žogi postavil končni izid 1:4. Za naslednjo mariborsko lovoriko v nizu.

"Želeli smo si to zmago, to prvo lovoriko v sezoni. Po prikazanem smo si jo po moje zaslužili. Dejansko je imela Gorica nekaj več od igre v prvih 15 minutah drugega polčasa. Dejstvo je, da smo tudi mi imeli pri 2:0 dve izjemni priložnosti. Ampak to je nogomet. Če bi zadeli iz vsake, bi bili pač rezultati v nogometu precej višji. Enostavno smo ostali zbrani tudi po zadetku Gorice. Nismo dovolili presenečenja, s tretjim in četrtim zadetkom pa smo le dokončno odločili tekmo," je bil po dvoboju zadovoljen trener vijoličastih Ante Šimundža.

Precej slabše volje je bil vezist poraženega moštva Amedej Vetrih: "Vzdušje vsekakor ni živahno. Vsi smo potrti, ti negativni rezultati nas spremljajo že od kvalifikacij za ligo Europa. Poskusiti bo treba vsak trening opraviti maksimalno in upati, da se nam bo to vrnilo na zelenici. Kot sem že večkrat rekel, prepoceni, prehitro prejemamo zadetke, tako da je težko loviti rezultat proti takšni ekipi, kot je Maribor."

GORICA - Maribor 1:4 (0:2)

Nova Gorica - Stadion v Športnem parku. 1000 gledalcev. Glavni sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana).
Strelci: 0:1 Vuklišević (2), 0:2 Vršič (19, enajstmetrovka), 1:2 Makinwa (65), 1:3 Vršič (77, enajstmetrovk), 1:4 Fajić (88).
GORICA: Simčič, Širok, Modolo, Jogan, Vanin, Vetrih (od 63. Kavčič), Johnson, Arčon (od 46. Pasqualini). Žigon, Majcen (od 86. Džuzdanović), Makinwa. Trener: Luigi Apolloni.
MARIBOR: Cotman, Stojanović, Vuklišević, Šuler, Viler, Vršič, Mertelj, Dervišević (od 84. Ndiaye), Sallalich (od 73. Mejač), Fajić, Mendy (od 69. Zahović). Trener: Ante Šimundža.
Rumeni kartoni: Modolo (2), Simčič (18), Širok (35); Vuklišević (55).
Rdeči karton: Modolo (76, drugi rumeni)
Galerija