© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
26.02.2018 08:35:20

Vrnitev k Mariboru? Željko Filipović po koncu belgijske avanture tam, kjer je ŽELEL BITI!

Profimedia

Pred slabim mesecem smo poročali o tem, da je Željko Filipović končal svojo pustolovščino pri Mechelenu. Devetindvajsetletni vezist se je po dobrem letu in pol razšel z belgijskim prvoligašem, takoj pa so se začela ugibanja o tem, ali se bo vrnil v Maribor, kjer je preživel šest let.

Ne bi bilo prvič, da bi se kateri od nekdanjih članov vijoličastih vrnil pod Kalvarijo, saj se je to v preteklosti že dogajalo. Za nameček je bilo takrat skoraj že jasno, da bo aktualni prvak ostal brez Marvana Kabhe, in Filipović se je zdel kot idealna rešitev. Toda do tega naposled ni prišlo, Ljubljančan se je odločil, da bo ostal v tujini. Hkrati pa se je odločil tudi, da zamenja državo, in zapustil Belgijo.

Čeprav ni presenetljivo, da se je s klubom dogovoril za sporazumno prekinitev sodelovanja, saj je v zadnjem času igral zelo malo, pa je toliko bolj presenetljiva njegova naslednja destinacija. Kariero bo namreč nadaljeval v Belorusiji, kjer je podpisal dveletno pogodbo z Dinamom iz Bresta. Gre za klub, ki je v pretekli sezoni beloruskega prvenstva osvojil četrto mesto, prvič v svoji zgodovini pa se je konec maja razveselil naslova pokalnega zmagovalca.

Želim se veseliti lovorik
Belorusko prvenstvo se bo začelo šele aprila, tako da se klubi trenutno pripravljajo na začetek nove sezone. Tako so nogometaši Dinama že zapustili državo, v kateri vladajo prave zimske razmere, in se odpravili na jug Evrope. Za pripravljalno bazo so si izbrali špansko Marbello, pod andaluzijskim soncem pa se je ekipi v prejšnjem tednu pridružil tudi nogometaš, ki je zbral štiri nastope v slovenski izbrani vrsti. Po dveh treningih z novimi soigralci je Filipović že spregovoril za spletno stran svojega novega kluba.

»Ko je prišla ponudba, nisem dolgo premišljeval. Pogovoril sem se z upravo nekdanjega kluba Mechelena in skupaj smo se odločili, da bi bilo najbolje sporazumno prekiniti pogodbo. Še v času, ko sem bil član Mechelena, sem se pogovarjal z ljudmi iz Dinama in odločitev je bila povsem preprosta. Vedel sem, kam grem, in zelo sem vesel, da sem član Dinama,« je v uvodu povedal nekdanji član Olimpije in Maribora, ki je takoj pojasnil, da novih soigralcev od prej ni poznal, prav tako pa se njegova profesionalna pot nikoli ni križala s potjo češkega trenerja Radoslava Latala, ki je ekipo prevzel prejšnji mesec, niti s potjo njegovega pomočnika. »O trenerju in njegovih sodelavcih sem slišal, da gre za odlične strokovnjake, prav tako pa sem slišal, da je moštvo na splošno zelo dobro.«

Nato se je dotaknil nekoliko manj prijetne teme, in sicer zadnjega obdobja pri Mechelenu, v katerem ni veliko igral. Tudi ozračje v klubu je precej slabo, saj se moštvo bori za obstanek v ligi. Toda predvsem majhna minutaža je bila glavni razlog, da je zapustil rumeno-rdeče. »Zadnji trije meseci v Mechelenu niso bili dobri, saj nisem veliko igral. Toda v prejšnjem letu in pol sem bil ves čas del udarne zasedbe, s katero smo nizali dobre rezultate. V pretekli sezoni nam je samo točka manjkala, da bi se uvrstili v ligo za prvaka. Sicer sem se v Mechelenu počutil odlično; mesto stoji za klubom, ljudje so prijazni, toda zadnje tri mesece nisem igral, kar pa je zame najpomembnejše,« je priznal Filipović in navijačem svojega novega kluba razložil, da se najbolje znajde na mestu zadnjega zveznega nogometaša, torej na položaju, na katerem se veliko teče in opravi ogromno 'umazanega' dela, za konec pa je spregovoril tudi o ciljih v novem okolju. »Moji cilji so vselej povezani s cilji kluba. Zame je zelo pomembno, da je klub ambiciozen in se bori za naslov državnega prvaka. Dinamu si želim po najboljših močeh pomagati, da osvojimo vse, kar je mogoče osvojiti. Želim biti del ekipe in se z njo veseliti lovorik.«

Prvo priložnost za to bo imel že čez 12 dni, ko bo v Minsku na sporedu dvoboj beloruskega superpokala, v katerem se bo Dinamo udaril s prvakom BATE-jem. »Upam, da nam bo 10. marca uspelo slaviti v superpokalu in osvojiti prvo lovoriko,« je optimistično zaključil Filipović. V tej sezoni je zbral samo devet nastopov v belgijskem prvenstvu in dva v pokalu, nazadnje pa je igral 20. decembra, ko je Mechelen gostil vodilni Club Brugge. Filipović je odigral drugi polčas, njegova ekipa pa je takrat izgubila z 0:3.