© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
18.11.2016 09:02:38

Ugledni reški novinar: Matjaž Kek je diktator, bojijo se ga

Grega Wernig

Nekdanji slovenski selektor si je na Reki pridobil izjemno spoštovanje.

Matjaž Kek se je že vpisal v zgodovino Rijeke kot trener, ki je najdlje zdržal na vroči klopi hrvaškega prvoligaša z Rujevice, zdaj je na poti do novega mejnika. Do prvega naslova prvaka in kakopak je jasno, da je temu primeren status mariborskega strokovnjaka. Navijači ga obožujejo, tudi tamkajšnja sedma sila ima o njem zelo visoko mnenje.

"Že večkrat sem povedal in tudi zapisal, da je športni direktor Srečko Juričić prevaral predsednika Damirja Miškovića, ko je v Slovenijo odšel po Bojana Prašnikarja in na Reko pripeljal Matjaža Keka. Ter kakopak zadel v polno," pravi eden od najbolj prepoznavnih in najbolj branih avtorjev reškega Novega lista Orlando Rivetti, ki je v preteklosti sodeloval s tako rekoč vsemi najbolj uglednimi časopisi na področju nekdanje skupne države, pisal je denimo tudi za Gazzetto dello Sport, Corriere dello Sport in še bi lahko naštevali. Kakšen je njegov status, dovolj zgovorno razkriva informacija, da ga marsikdo uvršča med simbole mesta na Rječini. Rijeko profesionalno spremlja že od leta 1974.

"Matjaž Kek je eden od najuspešnejših trenerjev v zgodovini Rijeke. Zmaga proti madridskemu Realu, ko je bil na klopi Josip Skoblar, je najbolj vredna in nekaj posebnega, Nenadu Gračanu je malo zmanjkalo, da bi prišel do naslova in je igral v finalu pokala. Vse to so lepi dosežki, toda da, Kek je vendarle na prvem mestu. Absolutno," je prepričan izkušeni kronist prvoligaša s Kvarnerja, ki je preživel in doživel že marsikaj. Trenerji so prihajali in odhajali, on je ostal: "Matjaž Kek je 33. trener Rijeke, od kar jo spremljam kot novinar, v tem času se je na klopi zgodilo 40 zamenjav."

rivetti gw
Grega Wernig
Mariborčan se je vpisal v zgodovino kot strokovnjak, ki je na vroči klopi zdržal najdlje. "Ima zelo dobro komunikacijo, je korekten, v prvi vrsti pa je velik profesionalec. Tako na igrišču, kot izven njega, a kljub trenutnim uspehom je doživljal tudi težke trenutke. Bil je tarča kritik. Zlasti v pretekli sezoni, ko je v polfinalu pokalnega tekmovanja izpadel proti Slaven Belupu, so ga 'razpeli na križ', češ da ni trener, ki bi osvajal lovorike in da je njegova igra dekadentna. Da je 'bunkeraš', a sam menim, da Rijeka igra najlepši, najbolj atraktiven nogomet v zadnjih štiridesetih letih. To navsezadnje na najboljši možni način dokazuje v tej sezoni. Kek je vse kritike demantiral," poudarja Orlando Rivetti.

Menda se pri Rijeki trenerja vsi bojijo. Ali vsaj velika večin: "Da, to drži. Bojijo se ga, čeprav nima tako imenovanega diktatorskega načina vodenja. Ima pa diktaturo znanja in s tem si je pridobil izjemno avtoriteto, spoštovanje."

Je letos to leto? Leto za naslov prvaka, s katerim bi si Matjaž Kek zagotovil status nedotakljivega? "Da, mislim, da je prišlo to leto, odločilna bo tekma z Dinamom v Zagrebu. Če Rijeka ostane neporažena, bo bržkone storila odločilni korak proti tako zelo želeni lovoriki," je sklenil Orlando Rivetti.