© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
05.07.2024 23:46:33

Francozi po zmagi po enajstmetrovkah proti Portugalski drugi polfinalisti EP

Profimedia

Reprezentanca Francije je drugi polfinalist nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji. V drugem četrtfinalu so Francozi v Hamburgu po streljanju enajstmetrovk premagali Portugalsko s 5:3 (0:0, 0:0). V prvem četrtfinalu so Španci po podaljšku z 2:1 premagali gostitelje Nemce.

* Volksparkstadion, gledalcev 50.000, sodniki: Oliver, Burt, cook (vsi Anglija).
* Strelci: /
* Portugalska: Costa, Cancelo (od 74. Semedo), Dias, Pepe, Mendes, Fernandes (od 74. Conceicao), Palhinha (od 90. Neves), Vitinha (od 119. Nunes), Silva, Ronaldo, Leao (od 106. Felix).
* Francija: Maignan, Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez, Kante, Tchouameni, Camavinga (od 91. Fofana), Griezmann (od 67. Dembele), Kolo Muani (od 86. Thuram), Mbappe (od 106. Barcola).
* Rumena kartona: Palhinha; Saliba.
* Rdeč karton: /

Potem ko so nastope na tekmovanju po porazu s Španci končali prireditelji Nemci, so se v drugem četrtfinalu pomerili Francozi in Portugalci. V sprva precej taktični predstavi z malo priložnostmi in brez zadetkov je na koncu šele po strelih z bele točke slavili Francozi.

Vsaj v prvem delu sta ekipi potrdili pričakovanja ljubiteljev nogometa, da bo na zelenici veliko taktike in malo akcije. Ne Portugalci ne Francozi v dosedanjem delu tekmovanja niso preveč navdušili. Francija je sicer v skupini dvakrat igrala neodločeno (Poljska, Nizozemska) in enkrat zmagala (Avstrija). V osmini finala je premagala Belgijo.

Portugalska je v osmini finala z zmago po enajstmetrovkah domov poslala Slovenijo, pred tem pa dvakrat zmagala (Turčija, Češka) in enkrat izgubila (Gruzija).

Prve četrt ure drugega četrtfinala sta bila vratarja Diogo Costa in Mike Maignan povsem brez dela, prvi je v okvir gola streljal Francoz Theo Fernandez v 20. minuti. Pred koncem prvega dela je za Portugalce prosti strel slabo izvedel Fernandes.

V drugem delu se je igra močno razživela, obe ekipi pa sta si pripravili kar nekaj lepih priložnosti. Na portugalski strani je v 59. minuti poskušal Rafael Leao, a so Francozi odbili v kot, dve minuti zatem pa je strel Fernandesa ubranil Maignan. Še lepša pa je bila tista iz 63. minute, ko se je Vitinha povsem sam znašel kakšnih osem metrov od vrat, a je tudi njemu francoski vratar poskus ubranil, Ronaldo pa odbite žoge ni znal spraviti v gol.

Francija pa je najprej zapretila v 66. minuti, ko je Randal Kolo Mouani streljal z desne strani, vendar je obramba Portugalske skupaj z vratarjem žogo spravila v kot. V 70. minuti pa se je priložnost ponudila Eduardu Camavingi, ki pa je žogo tudi poslal tik ob vratnici.

Tik pred koncem rednega dela so še dvakrat zapretili Francozi, toda ne ob strelu Julesa Koundeja v 88. ne ob poskusu Ousmana Dembeleja v sodnikovem dodatku Costa ni imel težav.

V podaljšku je najprej Ronaldo zapravil lepo priložnost, ko je s šestih metrov meril visoko prek gola, potem pa je na drugi strani po izgubljeni žogi Pepeja do priložnosti prišel Dembele, a so tekmeci strel blokirali.

Francija je v zadnji podaljšek krenila brez zvezdnika Kyliana Mbappeja, ki mu je pred tem v drugem polčasu žoga priletela v poškodovani nos. Zamenjal ga je Bradley Barcola. A v tem delu igre si nobena od ekip ni več pripravila nevarne priložnosti, z izjemo akcije s slabim zaključnim strelom Nuna Mendesa v 120. minuti, in o drugem polfinalistu so odločale enajstmetrovke.

Pri strelih z bele točke so bili Francozi zelo zanesljivi, zadeli so Dembele, Youssouf Fofana, Jules Kounde, Barcola in Hernandez. Za Portugalsko so bili uspešni Ronaldo, Bernardo Silva in Bruno Mendes. Tragični junak je bil Joao Felix, ki je v četrti seriji zadel le vratnico.

francija
Profimedia

* osmina finala:
- sobota, 29. junij:
Berlin: Švica - Italija                 2:0 (1:0)
Dortmund: Nemčija - Danska              2:0 (0:0)

- nedelja, 30. junij:
Gelsenkirchen: Anglija - Slovaška       2:1 (0:1, 1:1) - podaljšek
Köln: Španija - Gruzija                 4:1 (1:1)

- ponedeljek, 1. julij:
Düsseldorf: Francija - Belgija          1:0 (0:0)
Frankfurt: Portugalska - Slovenija      3:0 (0:0, 0:0, 0:0) - enajstmetrovke

- torek, 2. julij:
München: Romunija - Nizozemska          0:3 (0:1)
Leipzig: Avstrija - Turčija             1:2 (0:1)

* četrtfinale:
- petek, 5. julij:
Sttutgart: Španija - Nemčija            2:1 (0:0, 1:1) - podaljšek
Hamburg: Portugalska - Francija         3:5 (0:0, 0:0) - enajstmetrovke

- sobota, 6. julij:
18.00 Düsseldorf: Anglija - Švica (ČF4)
21.00 Berlin: Nizozemska - Turčija (ČF3)

* polfinale:
- torek, 9. julij:
21.00 München: Španija - Francija (PF1)

- sreda, 10. julij:
21.00 Dortmund: zmagovalec ČF3 - zmagovalec ČF4 (PF2)

* finale:
- nedelja, 14. julij:
21.00 Berlin: zmagovalec PF1 - zmagovalec PF2
Značke: novo sta