© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.06.2024 13:46:45

Izkušeni Novaković nepogrešljiv član slovenske izbrane vrste: Veselimo se, da ga bomo imeli še kar nekaj let

Martin Metelko

Milivoje Novaković je del strokovnega štaba slovenske nogometne reprezentance, ki se v Wuppertalu pripravlja na evropsko prvenstvo. Nekdanji napadalec ima izkušnje z velikega tekmovanja, tako da lahko z nasveti in izkušnjami pomaga predvsem mladim izbrancem selektorja Matjaža Keka.

Novaković je prav pod Kekovim vodstvom igral na svojem edinem velikem nogometnem turnirju, ko je bil del reprezentance na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010. Takrat je Slovenija prišla do prve, zgodovinske zmage na velikih tekmovanjih, ko je v uvodnem krogu ugnala Alžirijo, na koncu pa ji je za las zmanjkalo, da bi se prebila v izločilne boje.

Ti so tako naslednji veliki cilj slovenskega reprezentančnega nogometa, a najprej bodo na tej poti na EP 2024 ovire v obliki Danske, Srbije in Anglije.

Imamo še vedno mlado ekipo
"Mislim, da smo z uvrstitvijo na EP v Nemčiji naredili velik uspeh za slovenski nogomet, za Slovenijo. Trdo smo delali pet, šest let in prišli do tega dosežka. Imamo še vedno mlado ekipo ter se veselimo tega izziva v Nemčiji," je dejal Novaković pred uvodnim treningom izbrane vrste v Wuppertalu, kjer je njena baza med EP.

Z Nemčijo ima Novaković ogromno izkušenj, posebej Köln mu je blizu, saj je tam igral med letoma 2006 in 2014, Köln pa bo 25. junija tudi prizorišče obračuna Slovencev in Angležev v zadnjem krogu skupinskega dela EP.

"Köln je četrto največje mesto v Nemčiji, preživel sem tam lepa leta, najuspešnejša v karieri. Tako da se zelo veselim, da smo v Nemčiji in da bomo igrali na stadionu v Kölnu," je dejal Novaković.

Nekdanji napadalec je v dresu omenjenega nemškega kluba na 166 tekmah dosegel 74 zadetkov, za Slovenijo pa na 80 tekmah 32 golov. Tako so njegovi nasveti dobrodošli predvsem za napadalni del ekipe.

Poudaril je, da so bili fantje, ki so v napadu na Kekovem seznamu, torej predvsem Žan Celar, Benjamin Šeško, Andraž Šporar in Žan Vipotnik, doslej kar uspešni. Izpostavil je predvsem Celarja in Šeška.

Za slednjega je dejal, da je specifičen igralec, ki bo imel blestečo kariero. "V prvi sezoni je za Leipzig dosegel 14 golov, kar je zelo veliko. Upam, da bo naredil še večje prestope. Mislim pa, da je tudi zdaj v zelo dobri sredini, v klubu, s katerim so uspešni vsako sezono. Vesel sem zanj in njegovo prihodnost," je povedal Nova.

Šeško je na dobri poti
Iz Šeškovega tabora so prav danes potrdili, da je kljub zanimanju številnih velikih evropskih klubov mladi, visoki slovenski strelec v Leipzigu podaljšal pogodbo do leta 2029.

"Je izjemen igralec, veselimo se, da ga bomo imeli še kar nekaj let. Fant je zelo nadarjen. Izbral si je zelo dobro sredino že prej v Salzburgu in zdaj v Leipzigu. Za fanta imamo samo pohvale. Ne smemo pa pozabiti, da je še mlad, da se mora še veliko učiti in delati. Prepričan pa sem, da je na dobri poti," je poudaril Novaković.

Fantom v Kekovi ekipi je svetoval, naj bodo v Nemčiji, "ki je nogometni narod", sproščeni, naj delajo, kot so doslej. "Gremo uživat," je še dodal in zaključil, da je težko delati primerjavo Južne Afrike z Nemčijo: "Nemčija je zelo organizirana, kar zadeva nogomet. Mislim, da tu ne bo veliko težav. Se že veselimo."