© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
17.06.2023 17:29:55

Ponižujoče! Švedske igralke so morale pokazati genitalije. Rekli so nam, da se tam spodaj ne smemo briti ...

Profimedia

Nilla Fischer v svoji knjigi razkrila neverjeten dogodek s svetovnega prvenstva leta 2011.

Nekdanja švedska nogometašica Nilla Fischer je razkrila, da so morale igralke švedske reprezentance pred zdravnikom pokazati genitalije, da bi dokazale, da so ženske. Fischerjeva, ki je za izbrano vrsto odigrala 194 tekem, je v svoji novi knjigi I Didn’t Even Say Half Of It (Nisem povedala niti polovice) delila z javnostjo, kakšnega ponižanja so bile deležne igralke švedske reprezentance, ko sta jih pregledovala fizioterapevtka in zdravnik na svetovnem prvenstvu leta 2011.

Teste spola so uvedli leta 2011 na prvenstvu v Nemčiji, po protestih Nigerije, Južne Afrike in Gane, potem ko so moški iz reprezentance Ekvatorialne Gvineje razširili govorice in celo vložili uradni zahtevek. "Rekli so nam, da se tam spodaj ne smemo briti v naslednjih dneh, saj bomo morali zdravniku pokazati genitalije," piše Fischerjeva. "Nobena od nas sicer ni razumela, zakaj se ne bi smele briti, toda naredile smo, kar nam je bilo rečeno, hkrati pa smo si mislile, kako za vraga je prišlo do tega. Zakaj moramo to narediti zdaj, in da mora biti kakšen drug način, da se to ugotovi. Ali naj tako ravnanje zavrnemo? Po drugi strani pa nobena od igralk ni hotela zapraviti priložnosti, da bi igrala na svetovnem prvenstvu. Morale smo požreti in narediti to 'sranje', ne glede na to, kako bolno in ponižujoče se je zdelo oziroma je bilo."

V pogovoru za švedski časopis Aftonbladet je Fischerjeva še bolj natančno razložila proces 'testiranja spola'. "Razumela sem, kaj moram narediti. Hitro sem slekla hlačke za trening in spodnje hlačke z eno potezo," je dejala Fischerjeva in dodala: "Fizioterapevtka me je pogledala v mednožje in rekla 'jup', potem pa pogledala proti zdravniku, ki je stal obrnjen s hrbtom proti meni. Naredil je zaznamek in se napotil naprej po hodniku ter potrkal na naslednja vrata. Ko sta pregledala vse igralke iz naše reprezentance, torej ko so vse igralke iz naše reprezentance pokazale svojo vagino, je naš zdravnik lahko podpisal izjavo, da je 'švedska ženska nogometna reprezentanca sestavljena samo iz žensk'."

Seveda se je Fischerjeva počutila grozno in ni mogla verjeti, da se to dogaja. "V reprezentanci smo imeli res prijetno in varno okolje. Torej, če smo že morale to prestati, je bilo najboljše, da smo to naredile v okolju svoje reprezentance. Seveda pa je bila situacija izjemno čudna in jasno je, da taki postopki niso prijetni."

Dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva 2011 je Fifa zapisala politiko prepoznavanja spola, kar pomeni, da je morala ekipa predložiti podpisano izjavo, da so igralke, ki so v reprezentanci za svetovno prvenstvo, 'primernega spola'. Pravila so velevala: "Vsaka reprezentanca udeleženka prvenstva mora zagotoviti pravilen spol vseh igralk z aktivno preiskavo vseh morebitnih deviacij ali karakteristik drugega spola."

Še vedno ni jasno, zakaj so za švedske igralke odredili telesni pregled spola, pri čemer se je krvni test spola, ki je hiter, poceni in povsem 'običajen' (pregled DNK za spol), uporabljal že desetletja. Takratni (leta 2011) zdravnik švedske ženske reprezentance Mats Börjesson je dejal, da so telesni pregled oziroma test spola naredili, ker je Fifa zahtevala, da se test opravi takoj in da morajo biti rezultati znani takoj, da bi utišali govorice, ki so jih sprožili možje iz reprezentance Ekvatorialne Gvineje.

"Mednarodna zveza ni hotela nikogar prizadeti," je dejal Börjesson in nadaljeval: "V športnem svetu so hoteli ustvariti okolje, ki bi bilo pošteno za dekleta. Da se ne bi zgodilo, da dekleta trenirajo celo življenje za eno prvenstvo in potem pride nekdo z nerazumsko prednostjo."

Pri Fifi so bili z odzivi na zapisano v knjigi Fischerjeve precej skopi, saj so zapisali le, da so vzeli na znanje besede nekdanje švedske reprezentantke in razkritje, kaj se je dogajalo s telesnimi pregledi in ugotavljanjem spola pri švedski reprezentanci na svetovnem prvenstvu leta 2011