© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
07.10.2021 18:02:55

Nocoj bodo varovanci Mileta Aćimovića v Celju igrali z ANGLEŽI, selektor pa je odločen: NI RAZLOGA ZA STRAH!

Jurij Kodrun

Pred mlado (U-21) slovensko reprezentanco je tretja preizkušnja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2023 gostili Romunija in Gruzija.

Po nesrečnem uvodnem porazu s Čehi in zmagi v Andori se bodo izbranci selektorja Mileta Aćimovića udarili s prvimi favoriti skupine G, drevi bodo v Celju gostovali Angleži, dvoboj pa se bo začel ob 20.45.

Slovenski upi so se v nedeljo zbrali na Bledu, v ponedeljek in torek dopoldne opravili treninga na Brdu pri Kranju ter se včeraj dopoldne preselili v Celje, kjer so sinoči preizkusili igralno površino na stadionu Z'dežele. Ta bo drevi prizorišče tretjega dvoboja izbrancev Mileta Aćimovića v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V dozdajšnjih 180 minutah so osvojili tri točke z zmago v Andori, pred tem so nesrečno ostali praznih rok na Češkem, drevi pa bodo v knežjem mestu poskušali presenetiti daleč največje favorite za prvo mesto; na nasprotni strani bodo Angleži.

Kako močno zasedbo ima na voljo selektor Lee Carsley, zelo zgovorno razkriva tržna vrednost njegovih igralcev. Ta je neprimerno višja tudi od slovenske članske reprezentance, v kateri je s 70 milijoni najdražji kapetan Jan Oblak, pri mladih Angležih izstopajo Curtis Jones (30 milijonov), Emile Smith Rowe (28), Max Aarons (22), Marc Guehi (20) in Oliver Skipp (15), ki je pred natanko tednom dni v konferenčni ligi meril moči z muraši.

"O Angležih ni treba izgubljati besed. Vsi vemo, kako kakovostni so, kako močni. Tudi nova generacija, ki je začela aktualni cikel kvalifikacij, je izjemna,« pravi Mile Aćimović. "Seveda si prizadevamo, da bi se čim bolje pripravili. Izhajati moramo iz gostovanja na Češkem, kjer smo resda izgubili, toda odigrali smo dokaj dobro; popraviti moramo le določene zadeve, da bi bila naša podoba danes takšna, kot si želimo," je nadaljeval selektor in se dotaknil tudi zmage v Andori: "Dosegli smo namen in obenem vnovič dobili potrditev, da mora biti pristop proti vsakemu tekmecu na najvišji ravni. To je bila dobra šola. Še zlasti mi si ne moremo in ne smemo privoščiti, da kakšnega dvoboja morda ne bi odigrali na vso moč, tega se zavedajo tudi fantje."

Nekdanji odlični vezist sicer poudarja, da »bomo v največji meri poskušali razmišljati o sebi«, vendar se hkrati seveda zelo dobro zaveda, da je nasprotnik preprosto tako močan, da se mu bo treba prilagoditi. "Ko analiziraš Angleže, vidiš tekmo na en gol,« je moč Otočanov slikovito opisal selektor.

"Morali bomo ohraniti zbranost, to bo izjemnega pomena. Še posebej v obrambnih nalogah ne smemo delati nepotrebnih napak, prav tako bo treba dvigniti glave in pogledati proti njihovim vratom. Vseh 90 minut se ne moreš zgolj in samo braniti. Želimo še kaj več in verjamem, da so igralci tega sposobni. Za večino bo to največja tekma v dozdajšnjih karierah, ampak zaradi tega ne smejo biti pretirano obremenjeni. Ni razloga za strah. Želim si, da bi sproščeni pokazali, kaj znajo, da bi odigrali čim bolje in dostojno zastopali slovenske barve. Pristop bo maksimalen, o tem ne dvomim, naša reprezentanca mora biti bojevita. Brez tega ne gre, to mora odlikovati Slovenijo. To je osnova. Če se nam poleg tega določene stvari še 'poklopijo', je mogoče pričakovati dober rezultat," je še povedal Mile Aćimović, ki verjame, da bo ekipa tudi s tribun dobila dodaten veter v hrbet.