© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
21.06.2021 20:03:57

Nizozemci še do tretje zmage

Profimedia

Nizozemska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva potrdila prvo mesto v skupini E in zanesljivo s 3:0 (1:0) premagala Severno Makedonijo. Makedonci se od svojega prvega evropskega prvenstva poslavljajo brez osvojene točke, Nizozemci pa so tako kot Italijani dobili vse tri tekme predtekmovanja.

* Arena Johan Cruyff, gledalcev 16.000, sodniki: Kovacs, Marinescu, Artene (vsi Romunija).
* Strelca: 0:1 Depay (24.), 0:2 Wijnaldum (51.), 0:3 Wijnaldum (58.).
* Severna Makedonija: Dimitrievski, S. Ristovski, D. Velkovski, Musliu, Alioski, Bardhi (od 78. Stojanovski), Ademi (od 78. Nikolov), Tričkovski (od 56. Čurlinov), Elmas, Trajkovski (od 68. Hasani), Pandev (od 69. Kostadinov).
* Nizozemska: Stekelenburg, de Vrij (od 46. Timber), de Ligt, Blind, Dumfries (od 46. Berghuis), de Jong (od 79. Gakpo), Wijnaldum, Gravenberch, van Aanholt, Depay (od 66. Weghorst), Malen (od 66. Promes).
* Rumeni karton: S. Ristovski (18.), Musliu (48.), Alioski (65.), Kostadinov (84.).
* Rdeči karton: /.

Za Nizozemska sta zadela Memphis Depay v prvem polčasu in dvakrat Georginio Wijnaldum v prvem delu drugega polčasa.

Kapetan makedonske reprezentance Goran Pandev je v Amsterdamu odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu, saj je pred tekmo napovedal, da se poslavlja od igranja za reprezentanco.

pandev
Profimedia


Makedonci se niso ustrašili eminentnih tekmecev in so odločno stopili v tekmo, kljub temu da so bili brez možnosti za napredovanje. Prvič se je mreža zatresla v deveti minuti, ko je zadel Ivan Tričkovski, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V 22. minuti je do strela prišel Aleksander Trajkovski, a je stresel zgolj vratnico. So pa zato dve minuti pozneje zadeli Nizozemci.

Daley Blind je na robu svojega kazenskega prostora z drsečim startom vzel žogo makedonskemu kapetanu Pandevu, potem pa sta Donyell Malen in Memphis Depay odlično izpeljala protinapad. Malen je z desne strani podal Depayu, ki je z bližine dosegel drugi gol na prvenstvu. Sodniki so sicer preverili posnetek, če je pri drsečem startu prišlo do prekrška, a je gol obveljal. Depay je bil tudi v nadaljevanju polčasa zelo dejaven, a so nogometaši Severne Makedonije oba njegova strela blokirani. Ekipi sta bili pri posesti žoge v prvem polčasu skoraj poravnani, malenkost več je bila v nogah Nizozemcev (51 odstotkov).

Kmalu po začetku drugega polčasa so Nizozemci povišali vodstvo, in sicer je po podaji Depaya do svojega drugega gola na prvenstvu prišel še Georginio Wijnaldum. V 56. minuti so Makedonci imeli prosti strel z 22 metrov, a je vratar Nizozemske Maarten Stekelenburg strel Enisa Bardhija brez težav ubranil. Dve minuti pozneje pa so vodstvo povišali Nizozemci. Poskus Depaya s strani je Stole Dimitrievski ubranil, a se je žoga odbila do Wijnalduma, ki mu ni bilo težko doseči 25 gola v reprezentančnem dresu.

V 66. minuti je Wout Weghorst zamenjal Depaya in že kmalu po vstopu v igri stresel prečko. V 68. minuti je ob špalirju svojih soigralcev in glasnem aplavzu na stadionu igrišče zapustil Pandev, ki je tako zaključil reprezentančno pot. Danes je za Makedonijo zaigral 122-ič. V 73. minuti je po podaji Bardhija in izigrani obrambi zadel Darko Čurlinov, a je bil gol zaradi njegovega prepovedanega položaja razveljavljen. V nadaljevanju si nobena od ekip ni ustvarila resnejše priložnosti.

Nizozemska se je v izločilne boje prebila kot zmagovalka skupine, na svojega nasprotnika pa bo morala še počakati. Na drugem obračunu skupine C si je danes napredovanje zagotovila še Avstrija, ki je z minimalnih 1:0 v premagala Ukrajino. Ukrajinci na tretjem mestu v skupini upajo, da se bodo s tremi osvojenimi točkami mogoče kot ena izmed štirih tretjeuvrščenih reprezentanc prebili v osmino finala.

Iz skupine A sta si v nedeljo napredovanje že zagotovila Italija in Wales.

Danes bosta odigrani še zadnji tekmi skupinskega dela v skupini B. Ob 21. uri se bosta pomerili Finska in Belgija ter Rusija in Danska.

Skupina C:
- nedelja, 13. junij 2021:
Bukarešta: Avstrija - Severna Makedonija    3:1 (1:1)
Amsterdam: Nizozemska - Ukrajina            3:2 (0:0)
- četrtek, 17. junij 2021:
Bukarešta: Ukrajina - Severna Makedonija    2:1 (2:0)
Amsterdam: Nizozemska - Avstrija            2:0 (1:0)
- ponedeljek, 21. junij 2021:
Amsterdam: Severna Makedonija - Nizozemska  0:3 (0:1)
Bukarešta: Ukrajina - Avstrija              0:1 (0:1)

- lestvica:
1. Nizozemska          3 3 0 0  8:2  9
2. Avstrija            3 2 0 1  4:3  6
3. Ukrajina            3 1 0 2  4:5  3
4. Severna Makedonija  3 0 0 3  2:8  0