© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
09.03.2021 08:31:13

Prišel je čas za prvo zmago in prvo uvrstitev v zaključne boje

Jurij Kodrun

Štirje dozdajšnji nastopi mlajših slovenskih reprezentanc na evropskem prvenstvu.

Začetek evropskega prvenstva U-21, ki ga bosta skupaj gostili Slovenija in Madžarska, se nezadržno bliža. Prihajajo torej dnevi velikega pričakovanja, odštevanje dni in navsezadnje objavljanja končnih igralskih zasedb vseh 16 reprezentanc. Milenko Aćimović bo po Milošu Kostiću, ki je na evropsko prvenstvo popeljal tako selekcijo U-17 kot tudi dve leti starejše fante, Igorju Benedejčiču in Agronu Šalji četrti selektor, ki bo vodil eno mlajših slovenskih reprezentanc na velikem tekmovanju.

Prvi in do zdaj edini nastop selekcije U-19 na evropskem prvenstvu je bil leta 2009 v Ukrajini. Slovenski mladinci, med katerimi so bili tudi Miha Mevlja, Haris Vučkić, Dejan Lazarević, Rajko Rep in Martin Milec, so na uvodni tekmi remizirali z domačini, ki so na koncu tudi osvojili naslov, potem pa zapravili vodstvo in tesno izgubili s Švico ter v zadnji tekmi doživeli polom z Anglijo (1:7). Tekmovanje so končali na zadnjem mestu v svoji skupini, edina zadetka pa sta dosegla Olimpijin Matic Fink in Dejan Dimitrov, danes član tretjeligaša Save iz Kranja.
Selekcija U-17 je trikrat nastopila na evropskem prvenstvu, prvič na domačih tleh. Štirje stadioni – v Ljubljani, Domžalah, Mariboru in Lendavi – so najboljših osem reprezentanc gostili pred slabimi devetimi leti. Mladi Slovenci so za začetek pred dobrimi 8000 gledalci v Ljudskem vrtu pokleknili pred Nizozemsko, edini zadetek za domače moštvo pa je dosegel Luka Zahović. Sledil je spodbuden remi s Poljsko v Lendavi (strelec za 1:1 je bil Bian Paul Šauperl, ki je po igranju za Maribor, Veržej in Celje pristal v avstrijskem nižjeligašu SC Kalsdorfu), v odločilni tekmi za napredovanje pa so Kostićevi varovanci v Mariboru izgubili z Belgijo. Zadetek Petra Stojanovića ni bil dovolj. Finale v Stožicah si je ogledalo skoraj 12.000 gledalcev, Nizozemci so po streljanju enajstmetrovk odpravili Nemčijo.
Zanimiv je nastop kadetov leta 2015 na zaključku v Bolgariji, saj je bila to pravzaprav reprezentanca, ki bo letos zaigrala na domačem Euru U-21. Slabo – s tremi minimalnimi porazi in brez doseženega zadetka – so jo med drugimi odnesli tudi kapetan Jan Mlakar, Dejan Petrovič, Timi Max Elšnik, Sven Šoštarič Karić, Janez Pišek, Matija Rom, Igor Vekić in Vitja Valenčič. Selektor je bil Igor Benedejčič.
Tri leta pozneje je Agron Šalja v Anglijo popeljal tudi Martina Pečarja, Nika Prelca, Tamarja Svetlina in Domna Grila, ki so v Aćimovićevih mislih vsaj na širšem seznamu. Tako kot v Bolgariji tudi tokrat Slovenci niso dosegli niti zadetka in tudi tokrat so s tremi porazi zasedli zadnje mesto v svoji skupini. A so bili porazi izdatnejši – 0:2 s Švedi in Norvežani ter 0:4 s Portugalci.
Skupaj so torej mladi Slovenci na štirih prvenstvih odigrali 12 tekem, na katerih so ob dveh remijih desetkrat izgubili – z gol razliko 5:27. Je prišel čas za prvo slovensko zmago? Je prišel čas za prvo slovensko uvrstitev v zaključne boje?