© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.11.2020 11:38:20

Slovenci 'ZAKLENJENI' pred žrebom skupin! Zdaj je tudi jasno, kakšna je najlažja pot do MUNDIALA?

Da je jutrišnja tekma Slovenije v Atenah izjemno pomembna, je jasno kot beli dan.

Razplet obračuna med Grčijo in Kekovimi izbranci bo vplival na marsikaj, predvsem na prihodnjo (tretjo po vrsti) ligo narodov in tudi na dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2022 gostil Katar. Slovenci so v dobrem položaju, zmagoviti zadetek Josipa Iličića v nedeljo v Stožicah je bil zlata vreden.

Slovenija je ohranila prvo mesto v svoji skupini lige C v ligi narodov, obenem je še vedno najboljša vodilna reprezentanca v tretji kakovostni ligi, torej na skupni lestvici deveta ekipa - za vsemi osmimi vodilnimi v ligah A in B. V primeru vsaj neodločenega izida v Atenah bo tako tudi ostalo in Slovenci bodo napredovali v ligo B ter imeli dobre možnosti, da se tudi v primeru neuspeha v rednih kvalifikacijah skozi šivankino uho (beri: prek lige narodov) uvrstijo v dodatne kvalifikacije.

Povsem enake želje ima tudi Grčija, le da mora jutri za dosego teh ciljev zmagati.

Žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2022 bo 7. decembra v Zürichu. Zdaj je že jasno, da bo Slovenija uvrščena v četrti jakostni boben. Le še deset reprezentanc se lahko po današnjih in jutrišnjih tekmah v ligi narodov premakne boben višje ali nižje, 45 reprezentanc pa je 'zaklenjenih'.

Ob Sloveniji bodo gotovo v četrtem bobnu še Severna Makedonija, Črna gora, Albanija, Bolgarija, Belorusija, Izrael in Gruzija. Grčija lahko na račun Finske ali BiH napreduje v tretjega, Luksemburg pa lahko izpade v petega (nadomestila bi ga bodisi Ciper bodisi Armenija).

Nosilci so že določeni. V desetih skupinah bodo kot najmočnejše reprezentance razvrščene: Belgija, Francija, Anglija, Portugalska, Španija, Hrvaška, Italija, Danska, Nemčija in Nizozemska.

Slovenci bodo tako še v tretje zaporedne kvalifikacije vstopili kot četrta reprezentanca po moči v svoji skupini. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 so bile od nje močnejše Anglija, Slovaška in Škotska, v zadnjih kvalifikacijah (za Euro 2020) pa Poljska, Avstrija in Severna Makedonija.

Na svetovno prvenstvo se bodo neposredno uvrstile le zmagovalke kvalifikacijskih skupin, vseh deset drugouvrščenih pa se bo skupaj z dvema reprezentancama iz lige narodov v dodatnih kvalifikacijah potegovalo za preostala tri mesta na mundialu. In glede na to, da bodo Slovenci morali za vsaj drugo mesto v kvalifikacijski skupini preseči dve bolje postavljeni reprezentanci, je nemara lažja pot do dodatnih kvalifikacij prek lige narodov. Za ta privilegij bo morala Slovenija (ob vsaj neodločenem izidu jutri v Atenah) počakati do konca kvalifikacij in v teh kvalifikacijah navijati za vseh osem zmagovalk skupin lige narodov v ligah A in B.