© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.06.2016 18:05:45

Uefa se je odločila: denarna kazen za Hrvate

Reuters

Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze (Uefa) je sprejela odločitev o tem, kakšno kazen bo dobila Hrvaška nogometna zveza (HNS) zaradi divjanja navijačev njene reprezentance na tekmi 2. kroga evropskega prvenstva v Franciji.

Čeprav je bilo sprva predvideno, da bodo odločitev o kazni sporočili na dan tekme Hrvaške s Španijo, pa so na uradni strani hrvaške nogometne zveze objavili uradno odločitev Uefe. 

Hrvaško ni doletela izključitev s turnirja, kot so se mnogi bali, bo pa zato morala plačati visoko denarno kazen v višini 100.000 evrov in prepoved prodaje vstopnic znanim storilcem v času EP.Vzrok so neredi navijačev in rasistični vzkliki.Navijači so poskrbeli tudi za petminutno prekinitev tekme s Češko, ko so na igrišče metali pirotehnična sredstva, eden od varnostnikov je bil ranjen.

Hrvaško zvezo, ki se na kazen Uefe lahko pritoži, je pred tem sicer ostro kaznovala že Mednarodna nogometna zveza (Fifa) zaradi neprimernega obnašanja navijačev na prijateljskih tekmah z Izraelom v Osijeku in Madžarsko v Budimpešti. Zaradi tega bo morala v kvalifikacijah za SP 2018 igrati dve tekmi pred praznimi tribunami, ob tem pa plačati še 150.000 švicarskih frankov denarne kazni.

HNS, ki je bila že večkrat kaznovana od Uefe in Fife, je v zadnjih petih letih zaradi različnih kazni morala odšteti že več kot 500.000 evrov. Zaradi svastike na igrišču v Splitu na tekmi proti Italiji v kvalifikacijah za letošnji Euro, je bila reprezentanca tudi ob točko.