© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
17.06.2016 16:12:19

V pričakovanju današnjih hrvaških neredov

Profimedia

Navijaški neredi na evropskem prvenstvu v nogometu se kar nočejo končati. Ne mine dan, ko ne bi poročali o vsaj enem incidentu na ulicah francoskih mest.

Po tridnevnem ruskem rušilnem pohodu po Marseillu so se stvari sicer umirile, vendar ne povsem. Svojo moč so v zadnjih dneh pokazali tudi nekateri drugi navijači, ki pa vendarle še vedno ostajajo globoko v senci ruskih huliganov.

Hrvati, ki so v preteklosti že razgrajali, so za zdaj še mirni, vendar ni nujno, da bo tako tudi ostalo. Potem ko so se pojavile informacije, da naj bi navijači Hajduka, pripadniki Torcide, v znak protesta proti Hrvaški nogometni zvezi povzročili nerede na tekmi med Hrvaško in Češko (danes ob 18. uri) v St-Etiennu, se je hrvaška policija povezala s francosko in stekla je akcija.

Organi reda in miru ničesar niso prepustili naključju, dobro sodelovanje obeh policij je privedlo do seznama 326 oseb, ki imajo prepoved vstopa na stadion, torej tudi prepoved nakupa vstopnic. Glede na to, da so navijači Hajduka izkoristili dobre odnose z navijači St-Etienna, ki so jim priskrbeli tako vstopnice kot tudi ostale "pripomočke" za povzročitev incidentov (kot so pretepi, prekinitev tekme ... itd), so se posamezno ali v skupinah že pojavili na ozemlju Francije.

Francoska policija je na letališču v Parizu že identificirala enega navijača iz seznama in mu preprečila pot na prizorišče današnje tekme, obenem je na meji zaustavila kombi z več takšnimi osebami, ki so imeli pri sebi tako imenovane prepovedane predmete.

Navijači Hajduka se že dalj časa borijo proti Hrvaški nogometni zvezi. Z incidenti na evropskem prvenstvu želijo doseči, da bi Uefa hrvaško reprezentanco izločila iz tekmovanja.

Hrvaška policija na današnji tekmi pričakuje približno 10 tisoč hrvaških navijačev.