© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.06.2016 23:13:50

Francija je trepetala

Reuters

Francozi v tekmi 2. kroga na domačem evropskem prvenstvu v Marseillu (skupina A) premagali Albanijo z 2:0 (0:0). Prvi zadetek je dosegel Antoine Griezmann v 90. minut, drugega pa Dimitri Payet v šesti minuti sodnikovega dodatka.

Prireditelji prvenstva so tekmovanje dobro začeli in v prvem krogu odnesli vse tri točke proti Romunom. Igra pa še ni zadovoljila domačih sladokuscev, ki so pričakovali, da bodo na svoj račun prišli na tekmi z Albanci. A so imeli tudi ti svoje račune; potem ko so v obračunu s precej rojaki v ekipi Švice ostali praznih rok, a pokazali borbeno predstavo, so tokrat želi poskrbeti za presenečenje in morda odščipniti kakšno točko gostiteljem. Načrt je dobro deloval skoraj do konca, ko je albanska obramba vendarle klonila in prejela dva gola.

Naloga je bila za Albanijo sicer za odtenek težja, ker je igrala brez kaznovanega kapetana Lorika Cane, ki je prvo tekmo končal z rdečim kartonom, zamenjal ga je Arlind Ajeti.  A prvi polčas na stadionu Velodorme, kjer so navijači domače ekipe in tokrat nekoliko manj številčni v rdečem pripravili lepo vzdušje - pred tekmo so namerili glasnost tudi prek 130 decibelov - ni postregel z nogometnimi presežki. Zadetkov ni bilo, pa tudi priložnosti zanje zelo malo. Vratarja Hugo Lloris in Etit Berisha nista imela veliko priložnosti, da bi se izkazala, saj so večino dela opravili branilci pred goloma, pri čemer so imeli malenkost več dela albanski.

2francija re
Reuters
Francoski selektor Didier Deschamps je, ker tekma ni šla v želeno smer, že v odmoru pripravil prvo menjavo in v igro poslal enega od glavnih adutov Paula Pogbaja (poleg njega je na klopi začel še en zvezdnik Antoine Griezmann, ki je v igro vstopil v 68. minuti). 


Pogba je močno poživil igro, Francozi so prestavili navzgor in napadli, a še vedno brez učinka. Olivier Giroud je takoj v 46. minuti meril tik ob vratnici, Bacary Sagna po podaji Pogbaja prav tako ni bil uspešen, pa tudi ne Giroud še enkrat v 66. minuti.
Vmes so zapretili tudi Albanci, v 52. minuti je po gneči pred vrati Ledian Memushaj žogo potisnil le v vratnico, so pa tudi Francozi vrnili z enako mero. Ob še enem strelu Girouda z glavo bi bil vratar Albanije v 69. minuti brez moči, toda žoga je zadela le okvir gola.

Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj enosmerna je postajala. Francija je silovito pritiskala in iskala gol za zmago, Albanci pa so se odlično branili. Vse do 90. minute: takrat pa je Adil Rami z dobro podajo v kazenski prostor našel Griezmanna, nanj so Albanci le za trenutek pozabili, napadalec Atletica pa je bil neusmiljen in je z glavo s kakšnih šestih metrov premagal Berisho. Že globoko v sodnikovem dodatku je nato Dimitri Payet izkoristil francoski protinapad in razredčeno obrambo tekmecev za končnih 2:0.
Z drugo zmago in šestimi točkami je Francija tudi že zanesljiva potnica v nadaljevanje EP.

V tej skupini ekipe boja 3. kroga čakata v nedeljo, 19. junija. V Lyonu se bosta merili Romunija in Albanija, v Lillu pa Švica in Francija, obe tekmi bosta ob 21. uri.

FRANCIJA – ALBANIJA 2:0 (0:0)
Marseille - Stadion Velodorme, 67.354 gledalcev. Glavni sodnik: William McCollum (Škotska).
Strelca: 1:0 Griezmann (90), 2:0 Payet (96).
FRANCIJA: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Kante, Matuidi, Coman (od 68. Griezmann), Payet, Martial (od 46. Martial), Giroud (od 77. Gignac).
ALBANIJA: Berisha, Hysaj, Ajeti (od 85. Veseli), Mavra, Agolli, Kukeli (od 74. Xhaka), Lila (od 71. Roshi), Abrashi, Memushaj, Lenjani, Sadiku.
Rumeni kartoni: Kante; Kukeli, Abrashi.
Rdeč kartoni: -