© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.12.2015 17:19:22

Litovska nogometna zveza pod drobnogledom

vszi

Preiskovalci finančnega kriminala so danes obiskali sedež litovske nogometne zveze (LFF) in preiskali dom predsednika Juliusa Kvedarasa zaradi domnevne goljufije. Preiskovalci so sicer obiskali še štiri druge lokacije.

Doslej niso obtožili še nikogar, preiskava pa se osredotoča na poneverbe dokumentov pri poslih, povezanih s sponzorjem litovske zveze, danskim proizvajalcem športne opreme Hummlom. Pri spornih poslih naj bi prikrili med enim do dvema milijona evrov.

LFF se je že odzvala in dodala, da bo polno sodelovala s preiskovalci. Kvaderas je sicer zanikal kakršne koli napake, pravi, da je žrtev napadov skupin, ki si želijo prevzeti njegov položaj.

Kvedarasa, ki so ga kljub načetemu ugledu za predsednika izvolili pred tremi leti, so obtožili goljufije že leta 2012, a so letos primer opustili zaradi pomanjkanja dokazov. Njegov mandat se izteče prihodnje leto, o tem, ali bo kandidiral še enkrat, pa molči.

Litva, trenutno šele 126. reprezentanca na svetu, kar je njen najnižji položaj doslej, je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016 končala na predzadnjem mestu v skupini, kjer je tretje mesto osvojila Slovenija. Slovenci in Litovci bodo tekmeci tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, v skupini F bodo igrale še Anglija, Škotska, Slovaška in Malta.