© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.11.2015 11:16:24

"Hvala Slovencem, ker nas niso kaznovali"

Nikola Miljković

Ukrajinska nogometna reprezentanca je na dobri poti, da se prvič prek dodatnih kvalifikacij uvrsti na veliko tekmovanje, v tem primeru evropsko prvenstvo 2016.

V Lvovu je Ukrajina v soboto proti Sloveniji prišla do prednosti z 2:0, kar jim pred torkovo povratno tekmo v Mariboru že vzbuja razmišljanja o preboju v Francijo.

"V prvem polčasu smo naredili preveč napak, ki pa jih tekmec ni kaznoval, za kar se mu zahvaljujem. Drugi polčas je bil boljši. Osredotočili smo se na gradnjo igre od prve do zadnje minute, izid je na koncu zelo zadovoljiv," je po tekmi povedal selektor Ukrajine Mihajlo Fomenko.

Novinarji so ga opozorili, da je Ukrajina v dodatnih kvalifikacijah na prvi tekmi že slavila z 2:0, proti Franciji za SP 2014, a na koncu ostala praznih rok. "Imamo izkušnje, iz katerih se lahko nekaj naučimo. Tisto je bila lekcija za prihodnost. Fantje se tega zavedajo in vedo, da je bila tekma v Lvovu le prvi korak," poudarja Fomenko.

KONOPLJANKA: USPELO NAM BO
Njegov varovanec Sergej Ribalka pravi, da je izid s prve tekme dobro izhodišče. "Naša naloga je bila, da dosežemo pozitiven izid. To smo naredili, 2:0 je zelo sproščujoč rezultat pred povratnim obračunom. Imamo dobre igralce, ki znajo izpeljati hitre protinapade. Ko smo dali prvi zadetek, smo to začeli tudi izkoriščati. Mislim, da bo podobno v Mariboru," meni Ribalka in dodaja, da bo težko in da upa, da bo tudi sreča na njihovi strani.

Prvi zvezdnik rumeno-modrih Jevhen Konopljanka pa izpostavlja: "Vse gre po načrtih. Že na novinarski konferenci sem dejal, da bomo zmagali. A tekmec ni lahek. To smo vedeli, pregledali veliko tekem, videli, kje je najmočnejši in to smo poskušali nevtralizirati. Zdaj pa že razmišljamo o tem, kako bomo igrali v Mariboru."

Na podobnost z že omenjenim dvobojem s Francijo pa je odgovoril: "Ne skrbite, uspelo nam bo." Njegovo razmišljanje delno upravičujejo tudi podatki s prve tekme.

BREZ STRELA V OKVIR
Domači so skupno sprožili 15 strelov (šest v okvir vrat), Slovenci le tri (niti enega v okvir vrat). Ukrajinci so si priigrali deset udarcev iz kota, Slovenci le enega. Ob tem so imeli varovanci Srečka Katanca veliko dela s krilnima Konopljanko in Andrejem Jarmolenkom, pri tem sta jima pomagala še agresivna bočna branilca Vjačeslav Ševčuk in Artem Fedecki.

Če pa jim kaj zagotovo ne bo pomagalo v torek, bo to vzdušje. Če je bilo v Lvovu izjemno za Ukrajino, bo v torek izvrstno za Slovenijo. Koliko lahko to pomaga do mini-čudeža, pa bo jasno 17. novembra po 22. uri.