© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
07.10.2015 10:46:22

Dejan Trajkovski: Ker me je Slovenija poklicala prva

Nikola Miljković

Srečko Katanec, ki je znan kot selektor, ki zelo nerad eksperimentira, tudi tokrat z izborom nogometašev za tekmi z Litvo in San Marinom ni presenetil. V izbrani vrsti so se znašla preverjena imena, na ponedeljkovem zboru pa je pozdravil samo enega novinca, Dejana Trajkovskega.

Nekdanji mladi slovenski reprezentant je bil v ponedeljek na Brdu pri Kranju, stalni bazi izbrane vrste, odlično razpoložen, toda videlo se je, da se ob najboljših nogometaših, kar jih premore državica na sončni strani Alp, še ne more dokončno sprostiti. Tako je bil še precej preplašen, z očmi, v katerih se je dalo prepoznati ponos, ker je tudi sam del elite, pa je požiral celotno dogajanje. In dajal izjave. Veliko izjav.

Ker je bilo tokratno druženje reprezentantov z novinarji bolj turobno, nekako čudno in ker skorajda noben nosilec igre slovenske reprezentance zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni bil na voljo za izjave, je bil eden izmed bolj zaželenih prav Trajkovski, ki se je z veseljem odzval tudi, ko smo ga praktično takoj po fotografiranju z reprezentančnim dresom (obveznosti za novinca se pač začnejo takoj po prihodu v reprezentančno bazo) na samem pocukali za rokav tudi mi.

Ob tistih klasičnih vprašanjih o počutju, vtisih in vsem, kar spada zraven, pa smo želeli preveriti še eno zelo pomembno stvar, zaradi katere je 23-letni levi bočni branilec nekaj prahu dvignil, še preden je sploh zaigral za Slovenijo. In dobili smo ekskluzivno pojasnilo in odgovor, ob katerem bodo nezadovoljni predvsem v državi, v kateri je nekoč deloval slovenski selektor Srečko Katanec.

NISEM VEDEL, DA OBSTAJA MOŽNOST
V državi, v kateri se Katanca veliko bolj kot zaradi odličnih rezultatov spominjajo zaradi prepira s takrat daleč največjim zvezdnikom reprezentance Goranom Pandevom, zaradi katerega je moral tudi zapustiti klop izbrane vrste, je namreč pred dobrima dvema tednoma odjeknila novica, da bi lahko reprezentanca kaj kmalu ob Agimu Ibraimiju dobila še drugega reprezentanta, ki si kruh služi v Sloveniji.

Novico je razkril makedonski Dnevnik, ki je objavil tudi pogovor z novopečenim slovenskim reprezentantom, v katerem je Trajkovski razkril, da si želi zaigrati za Makedonijo. "Čeprav sem igral za mlajše selekcije Slovenije, si želim v članski kategoriji zaigrati za Makedonijo. Ne zato, ker nimam možnosti zaigrati za svojo matično državo, temveč zato, ker moj rod, moj priimek, izvira iz Makedonije. Počutim se Makedonec, zato sem tudi zaprosil za makedonski potni list. Pričakujem, da ga bom kaj kmalu dobil," naj bi za makedonski medij izjavil Trajkovski in jasno, da smo branilca Domžal povprašali, ali je v trditvah Makedoncev kaj resnice. "Res je. Zadnje čase sem dobival veliko klicev makedonskih medijev, ki so me spraševali, ali bi igral za Makedonijo. Takrat nisem vedel za možnost, da me vpokličejo v člansko reprezentanco, zato sem rekel, da me bo dobila tista reprezentanca, ki me bo poklicala prva," nam je pojasnil Trajkovski, ki je za makedonski Dnevnik razkril tudi, da je imel z makedonsko zvezo nekaj stikov še takrat, ko je bil član slovenske mlade reprezentance, potem pa nič več.

OBE IMATA POSEBNO MESTO
Drugi najboljši asistent letošnje sezone (s petimi podajami) in strelec enega zadetka v prvoligaški konkurenci je pošteno priznal, da če tokrat ne bi dobil Katančevega vabila, temveč vabilo Ljubinka Drulovića, bi namesto belega slovenskega dresa ponosno oblekel rdeče-rumenega.

"Zdaj je brezpredmetno govoriti o tem, toda da, verjetno bi zaigral za Makedonijo," je bil iskren Trajkovski in pristavil: "Gre za to, da imata obe državi v mojem srcu posebno mesto, obe imam enako rad." Kdo ve, morda je Katanec zasledil pisanje makedonskega Dnevnika in se je zaradi tega odločil, da si Trajkovskega čim hitreje zagotovi. Ne nazadnje je Mariborčan še zmeraj zelo mlad – šteje le 23 let –, toda dejstvo ostaja, da branilec domžalskega prvoligaša za Makedonijo ne bo mogel več zaigrati samo od trenutka, ko bo oblekel slovenski dres na kakšni tekmi, pri čemer ta ne bo smela biti prijateljske narave. A kakorkoli že, Trajkovski se s tem ne obremenjuje, na zboru smo se lahko prepričali, da je izjemno ponosen, da je dobil vabilo slovenskega selektorja, in da bi zelo rad zaigral za Slovenijo.

SPREMLJAL, POSLUŠAL IN SI POSKUŠAL ZAPOMNITI
Še enkrat nam je tihi, skromni Mariborčan priznal, da Katančevega vabila nikakor ni pričakoval. "Bil sem zares izjemno presenečen nad vpoklicem, ker ga nikakor nisem pričakoval. V tem trenutku sem zelo srečen, prvi vtisi pa so čudoviti. Videti vse te igralce … Ker ima večina že ogromno izkušenj iz najboljših lig, največjih tekem, jih bom na treningih podrobneje spremljal, poslušal in si poskušal čim več zapomniti. Hvala bogu, da je selektor opazil moje igre v letošnji sezoni in bil z njimi zadovoljen. To mi pomeni ogromno, naredil sem korak naprej v svoji karieri, toda to še nič ne pomeni. Še naprej moram trdo delati in se še izboljšati," nam je zaupal Trajkovski, ki podobnega zbadanja v taboru Domžal kot pred prejšnjo reprezentančno akcijo takratni novinec Nejc Skubic ni bil deležen: "Ah kje, pri Nejcu smo vsi vedeli, da bo dobil vabilo, in smo ga zato malce zbadali, pri meni pa je bilo vse skupaj tako nepričakovano, da ni nihče ničesar omenil, tudi sam pa nisem niti pomislil na kaj takšnega. Sem pa po prejetem vabilu dobil veliko čestitk, najprej so mi čestitali soigralci in strokovno vodstvo, potem pa še vsi ostali."

Čeprav je Trajkovski novinec v reprezentanci in čeprav se je včeraj na Brdu videlo, da še ni najbolj sproščen, pa težav s prilagajanjem ne bi smel imeti. Da se bo čim prej vklopil, bosta zagotovo poskrbela oba domžalska Nejca, Vidmar in Skubic, tudi nekaj preostalih nogometašev pa levi bočni branilec že pozna. "Oba Nejca mi bosta v veliko pomoč, da ne bom imel prevelikih težav s prilagajanjem. Sicer pa veliko igralcev poznam že od prej, z nekaterimi sem igral v mlajših selekcijah, Reneja Krhina poznam že od prej, z Robertom Berićem sva bila soigralca pri Mariboru, tako da mislim, da bi se moral hitro vklopiti," meni Trajkovski, ki si sobe ne bo delil s katerim izmed klubskih soigralcev (Skubic in Vidmar ostajata "cimra"), temveč z nogometašem, ki ga osebno še ne pozna.

"V sobi bom skupaj s Timom Matavžem. Sicer ga še nisem spoznal, ker še ni prišel, toda poznam ga na videz," se je zasmejal. Za konec pogovora smo želeli od Mariborčana izvedeti tudi, ali pričakuje, da mu bo Katanec na prihodnjih dveh tekmah z Litvo in San Marinom namenil kakšno minuto in s tem razblinil vse dvome o tem, za katero člansko reprezentanco bo zaigral Trajkovski, a nogometaš Domžal je ostal skromen: "Bomo videli, kako se bo odločil selektor, toda zame je pomembno že to, da sem zraven. Bolj pomembno od tega, ali bom zaigral, je to, da na obeh tekmah zmagamo, kaj nam bo šest osvojenih točk prineslo, pa bomo ugotovili po zadnjem sodnikovem žvižgu v San Marinu."