© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
27.03.2015 14:59:08

Robert Berić: Ne, ekskluzive vam ne morem razkriti

Drago Wernig - TAKA

V dresu Rapida je v dozdajšnjem delu avstrijskega prvenstva dal 17 golov in je seveda najboljši strelec uglednega dunajskega kluba, z boljšim izkupičkom se lahko pri severnih sosedih pohvali le Jonatan Soriano iz Salzburga.

Tega selektor Srečko Katanec kakopak ni mogel spregledati, poleg tega se je napadalec iz Krškega nadvse izkazal tudi na prijateljski tekmi proti Kolumbiji in razkril, da bi bil lahko v prihodnje močno slovensko orožje. In seveda morda tudi že danes, ko bo treba na kolena spraviti San Marino za mirno pričakovanje nadaljevanja kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji.

Po prijateljski preizkušnji s Kolumbijo ste se znova znašli na selektorjevem seznamu. Menite, da ste si zdaj že dokončno odprli vrata izbrane vrste in boste tudi v prihodnje njen standardni član?
Popolnoma normalno je, da vsak igralec želi biti del reprezentance, toda na vprašanje o odprtih vratih vam ne znam odgovoriti. Ne morem, to je seveda selektorjeva stvar, jasno pa je, kako se vrata izbrane vrste odpirajo. Najprej je treba izkoristiti vsako priložnost v dresu z državnim grbom in čim bolje igrati v klubu. Še naprej si bom prizadeval po najboljših močeh, da bi bila moja pripravljenost vedno znova na čim višji ravni.

Pred tekmo s San Marinom prevladuje plebiscitarno mnenje, da točke ne bi smele biti vprašljive. In da na poti do želenega uspeha ne bi smeli imeti pretiranih preglavic.
Hja, ne bi smeli ... Saj veste, kako je. Danes vsi znajo igrati nogomet, vsi se znajo postaviti na igrišču. Proti nobenemu nasprotniku ne moreš z gotovostjo trditi, da ga boš premagal z lahkoto. Kar zadeva dvoboj s San Marinom, je prvi cilj vsekakor ta, da bi čim prej zatresli mrežo. Da bi prebili zid tekmecev, potem bi bilo vse skupaj precej lažje, obenem mora seveda biti pristop na najvišji ravni. Ne smemo si privoščiti niti kančka podcenjevanja, nikakor ne.

862-14-beric (obrez) gw
Grega Wernig


Težko bo, tega se zavedamo. Proti takšnemu načinu branjenja je vedno tako. Ogledali smo si, kako so se nogometaši San Marina na Wembleyju postavili po robu Angležem. Vsi so bili za žogo, tako rekoč vsi so bili v svojem kazenskem prostoru. 

Na kakšen način prebiti zid, ki ste ga omenili? Kako razorožiti »bunker« zasedbe ene od najmanjših držav na svetu?
Težko bo, tega se zavedamo. Proti takšnemu načinu branjenja je vedno tako. Ogledali smo si, kako so se nogometaši San Marina na Wembleyju postavili po robu Angležem. Vsi so bili za žogo, tako rekoč vsi so bili v svojem kazenskem prostoru. Gostiteljem ni bilo lahko, težko so se znašli v takšnem položaju. V igri jim ni uspevalo kaj prida, niso imeli kakšnih pretirano izrazitih priložnosti. Prvi gol so dosegli po podaji iz prostega strela, drugega iz najstrožje kazni, nato večjih težav niso več imeli. Vendar tudi to razkriva, da se zna San Marino zelo dobro braniti.

Ker nasprotnik ni atraktiven, tribune kljub paketni prodaji s tekmo proti Angliji bržčas ne bodo polne.
Seveda upam, da bo prišlo čim več ljudi, saj vendarle igra slovenska reprezentanca. Če so tribune polne, je lažje igrati, spodbuda navijačev nam vedno ogromno pomeni.

Kakšen je pogled na nadaljevanje kvalifikacij?
Vsekakor je cilj uvrstiti se na evropsko prvenstvo. Razumljivo je, da moramo biti najmanj tretji v skupini, ampak zakaj ne bi bili tudi bolje uvrščeni? Nobenega dvoma ni o tem, da se bomo trudili po najboljših močeh, da bi bili uspešni, nadvse pomembna je vsaka tekma.

Naslednji nasprotnik bo Anglija, tekma bo 14. junija v Stožicah. Termin po koncu klubske sezone ni ravno posrečen, mar ne?
Kaj hočemo, tako pač je, vendar to ne bi smel biti problem. Po klubskih obveznostih bomo pač še dva tedna ostali v delovnem ritmu, vendar tako daleč naprej v tem trenutku res še ne razmišljam. In prepričan sem, da to velja tudi za moje soigralce. Zdaj smo osredotočeni na San Marino, svoje delo moramo opraviti kar se da dobro.

860-2-1beric gw
Grega Wernig


Dotakniva se še Rapida. V prvenstvu vam gre kar dobro.

Za zdaj je res v redu. Smo na drugem mestu s šestimi točkami zaostanka za vodilnim Salzburgom. Osnovni namen je osvojiti drugo mesto, ki zagotavlja kvalifikacije za ligo prvakov, a če se bo ponudila priložnost še za kaj več, jo bomo kakopak s pridom izkoristili. Zaostanek za vrhom je takšen, da se lahko zgodi marsikaj. Že 12. aprila bomo gostili Salzburg, in če ga bomo premagali, bo vse skupaj postalo zelo napeto. Verjamem, da nam bo uspelo.

Nam lahko morda postrežete s kakšno ekskluzivno informacijo glede nadaljnje kariere?
Ne, ne morem vam. Ker se v zvezi s tem ne dogaja nič oziroma vsaj ne vem, da bi se. Smo sredi sezone, nismo se še pogovarjali, kako in kaj naprej, sicer pa je dejstvo, da sta škarje in platno v rokah kluba. Z Rapidom imam še triletno pogodbo, beseda vodilnih mož bo zadnja. Toda zdaj o prihodnosti ne razmišljam, ampak le o tem, kako bi vsak dan čim bolje opravil svoje obveznosti.