© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.11.2014 08:09:07

Stari dobil prednost pred vsemi, tudi Slovencem

Reuters

Nigerija je dobila novega selektorja, ki pa je v bistvu kar stari.

Čeprav se je Stephen Keshi junija letos po zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu v Braziliji odločil, da ne bo več selektor Nigerije, je prav ta nekdanji nogometaš tisti, ki bo tudi v prihodnje vodil super orle. Zveza, ki ga je kljub odstopu "zadrževala" vse do oktobra, nato pa ga odpustila kar sama, ga je vnovič najela za selektorja, potem ko je posredoval celo predsednik države Goodluck Jonathan in se zavzel za Keshija. Tako je saga, ki se je vlekla več mesecev, končana, zaradi Keshijevega ponovnega imenovanja pa je kratko potegnil tudi strokovnjak iz Slovenije.

Med tistim, ki so jih lokalni mediji omenjali kot kandidate za prosto delovno mesto, je bil namreč tudi Ivo Šajh. Ta 61-letni strokovnjak v rodni domovini morda ni najbolje poznan, predvsem mlajšim ljubiteljem nogometa, saj je minilo že okroglih 20 let, kar se je poslovil od Potrošnika iz Beltincev in sklenil svojo zadnjo službo v Sloveniji. Nato je odšel na zanimivo popotovanje po svetu, ki ga je vodilo od Indije do Mnajmarja, Libije, Romunije in tudi Nigerije. Tam je vodil klub po imenu Kano Pillars, pri slednjem je zabeležil tudi uspeh kariere. Leta 2009 je rumeno-zelene namreč popeljal vse do polfinala afriške lige prvakov, kar velja za enega večjih uspehov kluba. Kanu Pillars so potem še trikrat igrali v ligi prvakov, dvakrat izpadli v prvem krogu, enkrat pa celo v kvalifikacijah.

Skratka, Šajh je bil eden tistih, ki so bili v igri za prevzem nigerijske reprezentance, kakor tudi nekateri drugi znani nogometni obrazi: recimo bivši nizozemski napadalec Patrick Kluivert, nekdanji trener Chelseaja Avram Grant, Francoz Herve Renard in še kdo bi se našel. Toda vsi so potegnili kratko, prednost pred vsemi je dobil Keshi. Čeprav je Nigerija pod njegovim vodstvom na zadnjih enajstih tekmah zmagala le enkrat.