© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
22.08.2024 08:00:00

Odmev transparenta Dragonsov, njegovo ozadje in hrvaški spomenik slovenskemu nogometu

alesfevzer.com

Trije slovenski klubi se podajajo v lov na evropsko jesen in v lov na točke za slovenski koeficient.

Ob prvaku Celju in Mariboru je v ognju tudi Olimpija, ki želi povezati dve evropski jeseni in nemara storiti še korak naprej oziroma nadgraditi lanski dosežek. Zadnja ovira za zmaje ni ravno mačji kašelj, a nikakor nepremostljiva. Dejali bi, da je Rijeka kar pravšnja tekmica. Ta in naslednji četrtek tako lahko pričakujemo dva izenačena, predvsem pa izjemno zanimiva dvoboja.

Slovensko-hrvaški obračun že sam po sebi vzbuja izjemno zanimanje, še posebej se ozračje dviga med že tako razgretimi navijaškimi glavami. Gostujoča sektorja bosta brez dvoma nabito polna, bržčas bosta tudi stadiona polna, napetost med navijači pa se stopnjuje iz ure v uro.

Potem ko so člani Olimpijine navijaške skupine Green Dragons na zadnji tekmi, v nedeljo s Celjem, visoko v zrak dvignili transparent, na katerem je pisalo 'Šugavo Rijeko' ali v prevodu 'Garjava oziroma umazana Reka', provokacija v Kvarnerju in po celi Hrvaški kakopak ni ostala neopažena. Na Reki so pričakovano skočili v zrak in okrcali ljubljanske navijače, češ da poteza ni bila potrebna. 

olimpija 1
vd


Pojasnimo: zbadljivka iz transparenta je pravzaprav domislica ostalih hrvaških navijačev (predvsem zagrebših in splitskih), ki so Reko z izrazito neprimernim navijaškim napevom zmerjali, češ da je garjava, da smrdi, navsezadnje, da je polna Srbov in muslimanov. (v originalu in brez prevoda: "Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba / Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana / od Kantride do Turnića sve su djeca Poturica.")

Spomin na Kranjsko Goro
Navijaški skupini Green Dragons in Armada sta torej sovražno nastrojeni ena do druge. Bržčas se trenja vlečejo še iz daljnega leta 2013, ko je prišlo v Kranjski Gori med prijateljsko tekmo Olimpije in Rijeke do hudega incidenta, po katerem naj bi nekateri pripadniki Armade celo končali v bolnišnici. Zanimivo: v izdihljajih nekdanje skupne države sta bili navijaški skupini veliki zaveznici, a to so bili neki drugi časi.

Komentator reškega Novega lista je včeraj ugotavljal, da poteza Green Dragonsov kaže na pomanjkanje kreativnosti in na – strah. V vsakem primeru velja, da hrvaški navijači v ničemer, kar sodi v 'ultraško' subkulturo in je na meji dopustnega, ne zaostajajo in nemara pripravljajo (kakršenkoli) protiudarec. Pričakovati gre, da se bo danes okoli Rujevice močno iskrilo, upamo le, da bo vendarle ostalo le pri verbalnem spopadu, in da bo hrvaška policija v kali zatrla morebitno eskalacijo fizičnega nasilja.

Kljub nesramno visokim cenam vstopnic na Rujevici (do včeraj je bila prodana le polovica vstopnic), so ljubljanski navijači razgrabili dragocene koščke papirja, ki so bili na voljo v paketu z vlakovnim prevozom. Natančno 412 jih je bilo. Precej premalo glede na zanimanje, a to je zahtevanih pet odstotkov kapacitete stadiona Rijeke. Vsi gostujoči navijači na Rujevici (vseh 412) bodo strpani v »živalsko« kletko, z mrežo zaprto iz vseh strani. Medtem vodstvo skupine Green Dragons vse tiste, ki se bodo podali na Reko, svari, naj z alkoholom ne pretiravajo, »saj hrvaška policija samo čaka, da bo lahko zapirala ljudi. To jim omogoča tudi zakon ...«
Zeleni vlak bo proti Reki odpeljal danes ob 13. uri.

Na povratnem srečanju v Ljubljani bodo imeli Hrvati na voljo dvakrat toliko vstopnic, saj so Stožice približno dvakrat večje od Rujevice. Predvsem pa bodo te vstopnice bistveno cenejše. Vodstvo Olimpije gre tokrat pohvaliti, saj ni izkoristilo naraščajoče evforije in ni udarilo po navijaških žepih. Običajna cena vstopnice je 12 evrov, za otroke polovica tega zneska, sedež v VIP-u pa je vreden 80 evrov. Na Reki je cenovni razpon od 30 do 372 evrov.

Hrvaški novinar slovenskemu nogometu postavil spomenik in Olimpijo označil za favoritinjo
Razplet dvoboja pa se seveda ne bo odločal na tribunah, ampak na zelenici. V splošnem favorita ni, čeprav je na slovenski strani slišati, da je Rijeka pač izkušenejša ekipa in zato nekoliko v prednosti, prej omenjeni hrvaški novinar pa je, denimo, zapisal, da je v blagi prednosti Olimpija. "Ne glede na Dragonse, Olimpija je zelo dobra ekipa. Težava je v naših glavah, saj Olimpijo doživljamo kot lahkega tekmeca. To je stara zgodba, po kateri Slovenci naj ne bi bili za nogomet. Ne le, da so še kako za nogomet, gre za eno od najboljših športnih držav na področju nekdanje skupne države. 'Kako niso za nogomet', so pokazali na zadnjem evropskem prvenstvu, na katerem so bili pravi hit. In 'kako oni niso za to igro', se vidi tudi v tem, da imajo za razliko od Hrvaške, ki ima dva, v play-offu evropskih pokalov tri svoje klube... Ljubljana ima sicer 300 tisoč prebivalcev, zelo udoben stadion in zelo dostojen standard."

Tekma na Reki se bo začela ob 20. uri.