© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
žl
žl
24.07.2024 17:43:40

Ukrajinci nad Olimpijo z boksarskim šampionom Usikom?! Ta posnetek morate videti! (video)

alesfevzer.com

Prvi evropski nasprotnik Olimpije bo v novo sezono očitno vstopil okrepljen z nespornim prvakom težke boksarske kategorije.

Po zgodovinski sezoni, v kateri je Olimpija prvič zaigrala v skupinskem delu enega od evropskih tekmovanj, se zgodba na mednarodnem odru za zmaje jutri začenja znova.

Prva ovira na letošnji evropski poti Olimpije širši nogometni javnosti ni vsesplošno poznana. Čeprav je bil klub iz Žitomirja ustanovljen že pred 65 leti, se je na najvišjo raven ukrajinskega nogometa prebil šele v sezoni 2022/23. V sezoni, ki je bila zaradi ruske invazije na Ukrajino močno prilagojena. Polisja je v tem formatu prišla do prvega mesta tako po rednem delu sezone kot v poznejši ligi za napredovanje, v prejšnji sezoni pa je tako debitirala v prvoligaški sezoni. Osvojila je končno peto mesto, na 30 tekmah je vknjižila 14 zmag, osem remijev in osem porazov. V pokalu se je prebila do polfinala, kjer je morala priznati premoč Vorskli iz Poltave.

Zgodba kluba je bila do neke mere celo podobna ljubljanski; Polisja je sredi sezone 2004/05 bankrotirala, klub je razpadel. V Žitomirju sta pozneje nastali dve ločeni ekipi, ki sta nastopali v drugoligaški konkurenci, a sta se prav tako hitro soočili s težavami z licenciranjem. Ponovni vzpon – ki traja še danes – se je začel v sezoni 2015/16, od leta 2021 pa klub finančno podpira močna investicijska družba BGV Group. Uvrstitev med ukrajinsko nogometno elito je bila bolj ali manj zgolj vprašanje časa.


Profesionalno pogodbo podpisal že lani
Ekipa, ki je v torek prispela v slovensko prestolnico, pa se precej razlikuje od tiste, ki je konec maja državno prvenstvo zaključila z zmago nad Šahtarjem iz Donecka. Trenersko taktirko je po koncu minule sezone prevzel 36-letni Imad Ashur, zanj bo nocojšnji obračun v Stožicah – kar zadeva dvoboje s tekmovalnim nabojem – debi v vlogi trenerja članske ekipe. Med poletnim prestopnim rokom je Ashur v svoji zasedbi pozdravil kar 13 (!) novincev. No, na srečo (ali žalost) nogometašev Olimpije pa enega od 'novincev' nocoj ne bomo videli na ljubljanski zelenici.

Oleksadra Usika poznamo iz boksarskih ringov; po težko pričakovanem dvoboju, na katerem je ugnal Tysona Furyja, je Ukrajincu maja letos uspel zgodovinski dosežek, saj ima zdaj v lasti pasove vseh boksarskih organizacij in je nesporni prvak težke kategorije. Lani pa je podpisal tudi profesionalno pogodbo z današnjim nasprotnikom Olimpije. Da, prav ste prebrali.

Po prvotnih načrtih bi moral na uradni tekmi debitirati že v drugi polovici prejšnje sezone, a je prišlo do zamika ravno zaradi dvoboja s Furyjem. Polisja boksarskega šampiona, ki je pred časom že zaigral na enem od prijateljskih obračunov, ni registrirala za Evropo, bo pa očitno nanj računala v državnem prvenstvu. Na to namiguje tudi posnetek, ki so ga Ukrajinci ta teden delili na družbenih omrežjih. "Ste pripravljeni?" piše ob posnetku, v katerem svetovni prvak obleče dres ukrajinskega kluba.