© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
08.02.2024 08:56:15

Se bodo Koprčani prisiljeni preseliti z Bonifike? Tukaj so podrobnosti ...

Jure Kodrun

Igralna površina je v zelo slabem stanju.

Koprčani imajo po generalki s Sarajevom dovolj razlogov za zadovoljstvo. Ob zmagi z 1:0 so zlasti v prvem polčasu kazali obetavno podobo in bi si lahko zagotovili tudi višjo prednost, čeprav je Aleksandar Radosavljewvić pogrešal nekaj močnih orožij. In jih bo tudi na spomladanski premieri z Radomljami in še na nekaterih naslednjih preizkušnjah. Uvodno dejanje drugega dela prvenstva bodo preskočili Nik Omladič, Matej Palčič, Enej Jelenič, Bede Osuji in Franjo Prce, ki so skupili med pripravljalnim obdobjem, prav tako ne bo Nikole Krajinovića, Omarja Kočarja in Reneja Hrvatina, ki so že dolgo na prisilnem počitku. Nekdanji slovenski reprezentant bo torej pogrešal kar nekaj kakovosti, zato je vsekakor izjemnega pomena širina kadra, ki ga ima na voljo. Športni direktor Ivica Guberac je bil med zimskim premorom zelo zaposlen. Nove moči so Petar Petriško, Fran Tomek, Tino Blaž Lauš, Ahmed Franck Sidibe, Kevin Čustović, Wisdom Sule, Deni Jurić, Karlo Bručić in Tim Kruljac, odšli so Maks Barišić, Ramazan Orazov, Luka Kambič, Nardin Mulahusejnović in Toura Diaby.

095-8-guberac af
alesfevzer.com

Obupno igrišče

A poškodbe niso edine, ki Koprčane spravljajo v slabo voljo. Za to v veliki meri prav tako skrbi igralna površina, ki je na Bonifiki še naprej v zelo slabem stanju. Obupnem! Tudi trener Sarajeva Simon Rožman je bil zaradi pogojev neprijetno presenečen in dejstvo je, da si tako čudovit objekt zasluži zelenico na primerni ravni. Zdajšnja ne omogoča kakovostnega nogometa, zaradi česar niso prikrajšani le igralci, temveč tudi gledalci. V trenutnih razmerah so atraktivne predstave misija nemogoče. "Zelo dobro se zavedamo problema, vendar smo glede tega nemočni," je globoko vzdihnil Ante Guberac, ko smo ga »opozorili«, da je nekaj preprosto treba storiti. "Poskušamo vplivati na to, da bi se kaj spremenilo. Lani, bilo je oktobra ali novembra, je župan obljubil, da bodo aprila začeli postavljati novo travno rušo, kar bi razumljivo pomenilo našo začasno selitev, toda zdaj tega projekta v letošnjem proračunu vendarle ni in še naprej smo obsojeni na čakanje," je nadaljeval predsednik Kopra ter razočaran omenil možnost skrajnega ukrepa. "Bomo videli, koliko bo posluha odgovornih, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Za spomladansko nadaljevanje sezone smo zamudili, a če se stanje ne bo izboljšalo, ali pa se bo morda še poslabšalo, bomo v prihodnji tako rekoč prisiljeni domače tekme igrati kje drugje. Na kakšnem boljšem igrišču, na kakšnem drugem stadionu. Da, v mislih imamo tudi takšen scenarij, razmišljamo tudi o tej možnosti. Ker je v takšnih pogojih zares zelo težko igrati, igrišče ni primerno. In ko igralec zaradi takšnih okoliščin ne more pokazati vseh svojih sposobnosti, to posledično vpliva na tekmovalne dosežke. Mi pa ne moremo vlagati. To ni naše, to je občinska lastnina."

Dokler bi se zvezdniki Reala navadili ...

Takšne razmere kakopak ustrezajo moštvom, ki se na koprskem stadionu osredotočajo na obrambno držo. Takšnih ni malo, 'grbavica' je njihova prednost. "Zaradi igrišča imamo doma že nekaj časa probleme. Pogosto poslušamo, da so pogoji vedno enaki za obe ekipi. S tem se nikakor ne strinjam. Zasedbi, ki se želi braniti, slabo igrišče ustreza, napadalno usmerjeni pač ne. Kakovostna razlika težje pride do izraza. Prepričan sem, da tudi sposobnosti največjih mojstrov nogometne igre. Dokler bi se denimo zvezdniki Reala znašli v takšnih razmerah, bi bilo tekme že konec," se je nasmejal prvi mož kanarčkov in pristavil: "Res močno upam oziroma verjamem, da ne bo prišlo do tega, da bo odhod z Bonifike ostala edina pravšnja možnost za normalno igranje nogometa. Tudi sami si bomo prizadevali, da bi bilo tako, ampak pripravljeni moramo biti na vse scenarije."