© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.10.2023 08:21:52

Kako Slovaki gledajo na Olimpijo? V taboru Slovana še posebej pozorni na Portugalce: To vpliva na ...

Martin Metelko

Za Olimpijo je to zgodovinska domača tekma, za Slovan nekaj običajnega, česar so se v zadnjih letih navadili. A ne glede na to v slovaškem taboru proti Olimpiji pogledujejo zelo pazljivo in spoštljivo ter se jasno zavedajo pomembnosti gostovanja v Stožicah.

Trinajstkratni slovaški prvak, ki je osem naslovov v svojo zbirko dodal še v času Češkoslovaške, bo za vedno v zgodovino ljubljanskega kluba zapisan kot klub, ki je kot prvi v okviru skupinskega dela gostoval v Stožicah. Za Slovake pa je letošnji evropski nastop precej manj zgodovinski. Pravzaprav je nastop v skupinskem delu evropskih tekmovanj zanje postal že nekaj povsem običajnega. Trikrat v zadnjih enajstih letih so nogometaši Slovana namreč nastopili v skupinskem delu lige Europa, v zadnjih treh letih pa so še posebej domači postali z novonastalo konferenčno ligo.

Prva tekma skupinskega dela se je zanje izšla po načrtih, Klaksvik so doma pričakovano ugnali z 2:1 in si ustvarili dobro podlago za napad drugega zaporednega preboja iz skupine. A kljub njihovi skoraj samoumevni uvrstitvi v Evropo v zadnjih letih se Slovaki zavedajo, da bodo tekme proti Olimpiji tiste, ki bodo odločale: "Olimpija je na domačem terenu zelo neugodna. Čuti se, da imajo v kadru veliko portugalskih nogometašev, kar vpliva na njihov način igre. Pričakujemo zelo tehnično podkovano ekipo, ki igra z veliko kratkimi podajami. V kvalifikacijah je Olimpija odigrala odlične tekme, izločila je Ludogorec in se zelo dobro upirala Galatasarayu. Morali bomo biti zelo dobro pripravljeni, saj je pred nami zelo težka tekma," je ljubljanski zasedbi precej popihal na dušo pomočnik trenerja Slovana Boris Kitka, ki je dodal, da bo razplet skupine odvisen predvsem od tega dvoboja: "Moramo biti realisti in priznati, da je Lille jasen favorit za zmago v skupini. Tekma v Ljubljani pa bo povedala veliko o smeri, v katero bo šla skupina, v Slovenijo potujemo s tem v mislih. Zmaga bi bila zelo dobra, a v vsakem primeru ne bo tudi po četrtku še nič odločenega," je dejal pomočnik Vladimirja Weissa.