© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
05.08.2023 11:08:16

Joao Henriques, kot ga ne poznate! Trener zmajev o hokeju, skokih, laboratorijih in še čem!

Marko Vavpotič

Na dolgo in široko so kolegi iz tiskane izdaje govorili s portugalskim strategom NK Olimpije.

'Dober dan. Vesel sem, da sem tukaj v Sloveniji, v Ljubljani. In vesel sem, da sem trener Olimpije,' so se glasile prve besede Joaa Henriquesa pred mikrofoni slovenskih predstavnikov sedme sile. Ne, nismo jih prevajali – Portugalec je sredi junija na svoji predstavitveni tiskovni konferenci spregovoril v slovenščini, ki niti ni terjala pretirane domišljije, da so se zlogi in besede povezali v smiselno celoto.

Mesec in pol kasneje nas je v drobovju Stožic učil portugalske izgovorjave svojega imena. Joao Henriques se je hitro z zlatimi črkami zapisal v zgodovinske knjige Olimpije. Pred naslednjim spektakularnim poglavjem najuspešnejše evropske zgodbe v prestolnici pa smo v daljšem pogovoru zbrali njegove vtise. O razlogih za to, da so zmaji v Stožicah na kolena spravili veliki Ludogorec, o slovenskem nogometu, Galatasarayu in naslednjih korakih. Pa o tem, zakaj bi lahko trenerja Olimpije kmalu srečali tudi v Kranjski Gori ali Planici.

Henriques 23 mv
Marko Vavpotič

Na Portugalskem kljub pestri trenerski karieri s takšnimi večeri niste imeli opravka. V Sloveniji ste dva meseca po prihodu trener ekipe, ki bo igrala skupinski del enega od evropskih tekmovanj. Kakšen je občutek?
V Slovenijo nisem prišel le po ta občutek. Vsekakor pa je bilo to eno od glavnih pričakovanj, ki sem jih imel ob prihodu v Olimpijo, ker je bil to tudi eden glavnih ciljev kluba za to sezono. Uspelo nam je, za strokovni štab, trenerja in ekipo je to seveda izjemna izkušnja. Klub je na to čakal toliko časa, zaslužil si je, da se ta velika želja končno uresniči, in to se je tudi čutilo v vsakem trenutku tistega obračuna z Ludogorcem.

Henriques 23 mv
Marko Vavpotič

Koliko proslavljanja ste dovolili igralcem po veliki zmagi? Ste jih morali opozarjati, da že v soboto prihaja naslednja tekma?
Nogomet je sestavljen iz trenutkov, in v takšnem trenutku je treba znati tudi uživati. Takšno zmago je treba proslaviti. Že v sredo pa smo morali biti z nogami trdno na tleh. Opravili smo regeneracijo, imeli smo tudi timbilding, odigrali nekaj odbojke in padla. Začeli smo razmišljati o državnem prvenstvu, ker je tudi to za nas zelo pomembno. Olimpija si želi tudi v naslednji sezoni igrati v kvalifikacijah za ligo prvakov, zato moramo biti stoodstotno osredotočeni. Če bi nam misli uhajale k velikim evropskim izzivom, se to za nas nikakor ne bi končalo dobro. Tekmo po tekmo. Vedno.

Celoten pogovor si lahko preberete v sobotni tiskani izdaji EkipeSN, ki jo najdete tudi na TEJ POVEZAVI.