© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Ekipa SN / Dejan Mitrović
Ekipa SN / Dejan Mitrović
28.04.2023 10:23:14

Razkrivamo: v Ljudski vrt prihaja velika okrepitev?! Tu so vse podrobnosti prestopa, ki bi lahko močno odmeval!

Grega Wernig

Aktualna sezona se počasi približuje koncu, toda ker bo poletni premor izjemno kratek, športni direktorji slovenskih prvoligašev že snujejo načrte za prihajajoči prestopni rok. Za Maribor bo izjemno pomemben. Pred Markom Šulerjem je zelo zahtevno delo, Korošec pa je že dodobra zavihal rokave.

Ne samo da se s številnimi evropskimi klubi pogovarja o morebitnem rekordnem prestopu Žana Vipotnika, temveč pripravlja tudi kar nekaj prihodov. Po naših informacijah je blizu prihoda v Ljudski vrt tudi Dejan Petrovič. Ko je februarja 2020, zgolj kakšen mesec pred razglasitvijo pandemije, Dejan Petrovič prvič v svoji karieri zapustil Slovenijo in v zelo zanimivem prestopu pomahal v slovo Aluminiju ter okrepil avstrijskega velikana Rapid, smo z osrednjim vezistom opravili zelo zanimiv intervju, v katerem je 25-letnik razkril, da nikdar ni imel ponudbe Maribora. Kar je bilo precej čudno, glede na to, da je Petrovič v slovenskem nogometnem prostoru zelo izstopal, da je igral za mariborskega lokalnega rivala Aluminij in da navsezadnje nikdar ni skrival naklonjenosti vijoličastim, za katere je navijal od svojih otroških let, ko je kot majhen fant hodil tudi na številne tekme šestnajstkratnih slovenskih državnih prvakov. Namesto vijoličastega dresa, ki mu nikdar ni bil ponujen, ne v eri Zlatka Zahovića ne kasneje, je oblekel zeleno-beli dres. Ne tistega Olimpije, temveč dunajskega kluba. Zoran Barišić, svojčas trener Olimpije, je v času delovanja v slovenskem nogometnem prostoru dodobra spoznal kvalitete slovenskih nogometašev, in ko je postal športni direktor zeleno-belih iz avstrijske prestolnice, je v klub pripeljal Dejana Petroviča. »Iskreno, do mene osebno nikdar ni prišel noben klic. Govorice so sicer bile, toda konkretne ponudbe nikdar. Tudi pred odhodom v Rapid nisem dobil ponudbe ne Maribora ne denimo Olimpije. Živim deset minut vožnje stran od Maribora, jasno, da sem njegov navijač in da sem želel zaigrati zanj. Ko sem bil mlajši, sem tudi jaz, tako kot številni drugi, hodil na mariborske tekme,« nam je pred skoraj tremi leti razkril Petrovič.

Takoj po prihodu na Dunaj je Petrovič postal pomemben člen začetne enajsterice Rapida. Ni potreboval dolgo časa, da se je prilagodil na igranje v avstrijski ligi, ki je fizično močnejša, predvsem pa hitrejša od slovenske. Igral je dobro. Pravzaprav je igral tako zelo dobro, da je postal tudi slovenski članski reprezentant. Dvakrat zapored je z zeleno-belimi osvojil naslov avstrijskega podprvaka – Salzburg je v zadnjem desetletju pri naših severnih sosedih pač nepremagljiv –, v minuli sezoni pa je Rapid zasedel peto mesto. V tej sezoni je trenutno na četrtem mestu prvenstvene lestvice. Morda je naključje, morda ne, toda Rapidov padec sovpada s poškodbo Dejana Petroviča. Slovenec, ki se je po zgolj nekaj mesecih na Dunaju znašel na stranskem tiru zaradi mononukleoze, a se je dokaj hitro vrnil na zelenice, si je lani aprila strgal križne vezi, kar je bil zanj velik šok, kajti z dobrimi igrami v zeleno-belem dresu si je obetal poletni prestop v še močnejšo sredino. Vse do zimskega premora je bil Petrovič na stranskem tiru, med pripravami se je vrnil, a v drugem delu sezone pričakovano ne dobiva več toliko priložnosti za igro. Zoran Barišić, ki ga je v klub pripeljal v vlogi športnega direktorja, je zdaj trener Rapida. V spomladanskem delu sezone mu je priložnost ponudil na štirih prvenstvenih tekmah, na dveh je začel v prvi postavi, dvakrat vstopil v igro s klopi. S takšnim statusom Petrovič seveda ni najbolj zadovoljen, zato bo poleti najverjetneje zamenjal klub, vse skupaj pa želi izkoristiti Maribor.

dejan petrovic rapid pm
Profimedia

Poleti se mu izteče pogodba z Avstrijci 

Po koncu sezone namreč 25-letnemu vezistu poteče pogodba z Rapidom, nove najverjetneje ne bo podpisal. Že od januarja se lahko brez kakršnih koli ovir pogovarja z morebitnim novim delodajalcem, h kateremu se lahko poleti pridruži, brez da bi moral njegov klub plačati odškodnino zanj. In če je v preteklosti Petrovič govoril, da nikdar ni dobil nobene ponudbe njemu ljubih vijoličastih, je po naših informacijah zdaj drugače. Zdaj naj bi Maribor Petroviču ponudil zelo resno ponudbo za prihod v Ljudski vrt. Trener Štajercev Damir Krznar je želel že pozimi v moštvu videti novega defenzivnega vezista, vendar mu snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo želje ni uresničil. Vztrajal je mariborski trener, da bi bil Fran Tomek, mladenič iz Dinama, prava okrepitev za Maribor, vendar na koncu do prestopa – pravzaprav posoje – ni prišlo. Hrvaški strokovnjak si je sicer prizadeval, da bi športni direktor v klub pripeljal povsem drugačen profil nogometaša, kot je Dejan Petrovič. Želel si je zelo visokega defenzivnega vezista, tisto klasično »številko šest«. Nogometaša, ki briljira v defenzivnih nalogah, a je hkrati tudi dovolj kreativen, da lahko začenja napadalne akcije. Petrovič ni takšen, pade takoj na začetku, saj ni visok. A hkrati je zares odličen, tako v defenzivnih nalogah kot v ofenzivnih. In Maribor bo, kot vse kaže, v poletnem prestopnem roku potreboval več kot zgolj enega osrednjega vezista.

Ni skrivnost, da si Damir Krznar še vedno želi visoko »šestico«, toda hkrati je jasno tudi, da bodo Štajerci zelo težko zadržali tako Jana Repasa, ki je pred dnevi odkrito priznal, da se želi še enkrat preizkusiti v tujini, kot Aljaža Antolina, ki prav tako v bližnji prihodnosti pričakuje odhod v kakšen evropski klub. In Dejan Petrovič bi bil denimo odlična zamenjava za Repasa. Še raje bi verjetno Krznar videl, da bi imel na voljo oba. Zvezna vrsta Repas – Petrovič bi bila morda celo najboljša v Sloveniji, še posebej če ji dodamo še denimo Marka Tolića, za katerega Marko Šuler srčno upa, da ga bo uspel prepričati – in da bo uspel prepričati Dinamo –, da svojo pot nadaljuje v Ljudskem vrtu tudi v naslednji sezoni.

VSE PODROBNOSTI MOREBITNEGA PRESTOPA V MARIBOR SI LAHKO PREBERETE V PETKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JO LAHKO DOBITE TUDI NA TRAFIKA24.SI.