© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Ekipa SN
Ekipa SN
12.04.2023 08:49:34

Bodo Celjani preprečili, da bi lahko Olimpija naslov proslavljala na večnem derbiju?

Martin Metelko

Troboj za prvaka.

Zmaji so na velikonočni ponedeljek vknjižili šesti poraz v tej sezoni, a pretirane nervoze v taboru Olimpije ni bilo čutiti. Pri zeleno-belih nihče ni bežal od dejstva, da nov neuspeh v Spodnji Šiški pomeni slabšo popotnico za večni derbi, hkrati pa so iskali pozitivne točke; za to sezono je bilo to zadnje gostovanje na Žaku, po porazih se je četa Alberta Riere letos kot po pravilu odzvala z zmagami in zadnji večni derbi, na katerem lahko tudi teoretično zapečatijo naslov, torej paradoksalno ne bi mogel priti ob boljšem trenutku. Ampak ... Zmaji so – tako kot velik del slovenske nogometne javnosti – pozabili, da bitka za naslov (teoretično) še vedno poteka kot troboj, in ne dvoboj.

Celje v tem trenutku za vodilno Olimpijo zaostaja za 15 točk. Če bo četa Romana Pilipčuka v soboto na domači zelenici upravičila vlogo favorita proti sežanskemu Taboru, bo zaostanek vsaj začasno padel na 12 točk in tukaj se načrti zeleno-belega slavja zapletejo. V primeru nedeljske zmage vodilne ekipe prvenstva (ki bi Mariborčane torej dokončno izločila iz boja za naslov) se bo v vlogo glavnega in edinega izzivalca vrnila ekipa iz knežjega mesta. Kako? Razlika med Olimpijo in Celjem bo pet krogov pred koncem znašala pet točk; če znova predpostavimo, da zmaji v zadnjih petih krogih ne bi vknjižili niti točke, Celjani pa bi medtem nanizali pet zmag, bi obe ekipi prvenstvo zaključili pri 69 točkah. Ker ta scenarij vključuje tudi medsebojni obračun v zadnjem krogu sezone in bi Celje to tekmo v našem scenariju dobilo, bi bili grofi boljši tudi v medsebojnih tekmah (dve zmagi, en poraz in remi) in bi se torej veselili naslova državnih prvakov.

Jasno, gre le za teorijo in scenarij, ki se glede na prikazano v tej sezoni – tako Olimpije kot Celja – zdi praktično neizvedljiv. Hkrati je prav ta scenarij dovolj, da bo morala Olimpija v primeru sobotne zmage Celja svoje slavje prestaviti vsaj še za en krog. In da tako želene teoretične potrditve naslova proti Mariboru v tem primeru ne bo. Možnosti za celjsko slavje nad Taborom pa so povsem realne.


VSE O VROČEM DOGAJANJU V TABORU OLIMPIJE SI LAHKO PREBERETE V SREDINI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JO DOBITE TUDI NA TRAFIKA24.SI.