© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.12.2022 12:22:20

Športni direktor Maribora napadel NZS in celo državo Slovenijo!? Te obtožbe zelo odmevajo ...

Grega Wernig

Snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo se ni držal nazaj.

Marko Šuler je v intervjuju za Sportklub ostro napadel tako Nogometno zvezo Slovenije kot predvsem državo Slovenijo! Športni direktor Maribora je prepričan, da bi morala država več storiti za nogomet, posledično tudi za klub Maribor

Na vprašanje, ali podpira odločitev NZS, ki bo s prihodnjo sezono v prvi ligi uvedla pravilo, da bo vsako tekmo moral začeti vsaj en nogometaš, ki ima pravico nastopa za slovensko mlado reprezentanco, v kadru pa bo moralo biti vsaj osem nogometašev, ki izpolnjujejo pravilo 'doma vzgojenih nogometašev', se je Šuler razgovoril: "Za nas to ne spremeni ničesar. Naša zgodba je zgrajena na ta način. Ogromno poudarka smo dali lastni šoli. Vprašanje pa je, če je Slovenija zrela za to. Imamo dovolj kvalitete? Kvaliteta lige je padla. To je dejstvo. Hkrati pa tudi razumevanje naših mladih slovenskih igralcev ni primerno. Na žalost so pričakovanja fantov previsoka. Smo premajhni in ne razumemo, kako krut je svet. Ne poznamo konkurence v tujini. Po eni strani pozdravljam to potezo. Moramo se začeti ceniti in delati na sebi. Vprašanje pa, če je to prava pot. Zdi se mi, da je vse skupaj na silo in da bodo preostali klubi v težavah. Moramo se odločiti pravilno. NZS želi delati igralce za reprezentanco. Meni v klubu pa je primarno, da smo konkurenčni evropskemu nogometu. Mi smo letos dokazali, da samo z našimi mladimi fanti v Evropi nismo konkurenčni. Je pa to denar, od katerega živimo. Od denarja NZS ne preživimo niti enega meseca. Tu moramo narediti preskok. Zveza mora zagotoviti pogoje, potem pa lahko zahtevaš takšne stvari. Klubi smo trenutno prepuščeni samemu sebi. To je životarjenje." 

Šuler je nadaljeval v podobno ostrem tonu, ko je govoril o težkih časih, ki prihajajo za slovenski nogomet. "Slovenska zakonodaja ni naklonjena slovenskemu športu. Temu je tako še od časov, ko sem sam kot igralec zapustil Slovenijo. Od takrat se ni nič spremenilo. Trenutno v slovenskem klubu le dva kluba funkcionirata na način, kar ustvariš, od tega živiš. To smo mi in Gorica. Vsi ostali klubi funkcionirajo s pomočjo investitorjev, z lastnimi vložki. Skratka s privatnim denarjem. Teh klubov je osem. Svetovni nogomet gre v to smer. Tudi pri Gorici se bo to spremenilo. Maribor bo prav tako moral začeti drugače razmišljati, saj je to eno samo životarjenje. Vidimo, kaj se dogaja v svetovnem nogometu. Tudi Juventus, Barcelona in Real Madrid ne bi razmišljali o Superligi, če to ne bi bilo nujno potrebno. Svetovni nogomet se preživlja s privatnim kapitalom. Jaz bi predvsem od države in NZS želel, da se začne razmišljati v tej smeri. Nogomet je trenutno prepuščen samemu sebi. V koronskem času je bil nogomet povsem zapostavljen," je razložil snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo.