© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ba
ba
10.10.2020 11:17:41

Ker sem ženska! Sodnica, ki je PISALA ZGODOVINO slovenskega nogometa, o OPAZKAH s tribun: Na to NISEM IMUNA ...

Grega Wernig

Staša Špur je prva sodnica, ki je delila pravico na tekmi 1. SNL.

Pred natanko tednom dni je pisala zgodovino slovenskega nogometa. Postala je prva predstavnica nežnejšega spola, ki je delila pravico na tekmi 1. SNL. V dvoboju Aluminija in Kopra je Staša Špur opravljala naloge pomočnike glavnega sodnika Bojana Mertika, toda njej debi je trajal zgolj 16 minut. Krivo je bilo neurje, zaradi katerega je bil obračun prekinjen, nadaljeval se bo 13. oktobra.

"Tega seveda nisem pričakovala, ampak po drugi strani bom zdaj dvakrat debitirala v prvi ligi, če se malce pošalim. Verjamem, da bom drugič šla v tekmo z manj treme, kot je bilo to prvič. Kakorkoli, ko greš raven višje, je trema prisotna," je v pogovoru za sobotainfo.com povedala Staša Špur.

Nekdanja igralka Pomurja in slovenska reprezentantka, ki je v sodniške vode zaplula zaradi poškodb, priznava, da začetki niso bili lahki. "Bili so trenutki, ko sem odvrgla zastavico in si dejala, da to enostavno ni zame. Toda ne smeš obupati. Pravila nogometne igre so se zadnja leta zelo spremenila, tak da, knjigo v roke, športno obutev na noge in to je to."

stasa spur
Grega Wernig

Glede na to, da je bila nekdaj nogometašica, ji je bilo lažje stopiti v moški svet najpomembnejše stvari na svetu. "Mogoče mi je bilo nekoliko lažje, ker sem že od nekdaj prisotna v nogometu. Vseeno v Pomurju ne domuje le moški nogomet, temveč tudi ženski. Na domačem terenu mi je malo lažje, saj verjetno že vedo, da sem igrala nogomet in mislim, da razmišljajo v tej smeri, da nekaj o nogometu vseeno vem," pravi Staša Špur, dotaknila pa se je tudi opazk s tribun, ki so večinoma povezane s tem, da je predstavnica nežnejšega spola. "Ja, večina jih je povezana s tem, ampak na to sem se že navadila. Nisem imuna na to, ampak enostavno to poskušaš preslišati. Tekma je bistvenega pomena, na tisto se je potrebno osredotočiti in odmisliti vse ostalo."