© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
02.09.2020 12:14:15

To je bil PRVI DERBI! Obletnica premiernega obračuna OLIMPIJE in MARIBORA, za Bežigradom je bilo ...

Grega Wernig

Na današnji dan pred 58 leti je bil odigran prvi derbi med Mariborom in Olimpijo.

Seveda so se Ljubljančani in Štajerci merili že prej, a vmes se je Odred preimenoval v Olimpijo, v štajerski prestolnici pa so razpustili Branik in ustanovili klub Maribor. In tako je bil 2. septembra 1962 v Ljubljani na sporedu prvi obračun Olimpije in Maribora, ki sta takrat igrala v drugi jugoslovanski ligi.

Na stadionu za Bežigradom se je zbralo blizu 9000 gledalcev, med njimi tudi mnogo pristašev Maribora. Dvoboj vijoličastih in domačih, ki so takrat nastopali še v črno-beli barvni kombinaciji, se je razpletel brez zmagovalca. Goste je v vodstvo povedel Markovič v 63. minuti, v 89. pa je za Olimpijo izenačil Rojina.

'V moštvih, ki sta si nazadnje še pravično razdelili obe točki, so se med Mariborčani izkazali predvsem Vabič, vsa krilska vrsta ter v napadu Markovič in Arnejčič, pri Olimpiji pa Žabjek, Jovičević, Jalševec, Mladenović in Kulenović. Glede na vse okoliščine je bila razdelitev izkupička pravilna, po razburljivih situacijah na terenu in ugodnejših priložnostih za domačine, pa bi morala zmagati Olimpija. Toda, kaj pomaga, če v odločilnih trenutkih ni dovolj tekmovalne sreče, iznajdljivosti in podobnega,' je takrat med drugim pisalo v Delu.

Postavi na prvem derbiju
Olimpija: Žabjek, Eltrin, Jovičević, Jalševec, Kulenović, Srbu, Brezigar, Rojina, Vukotić, Mladenović, Corn.
Maribor: Vabič, Jovanović, Kreač, Kek (Dolenc), Tolić, Canjek, Markovič, Prosen, Arnejčič, Pirc, Breznik.