© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
21.08.2020 10:50:37

To bo pa ODMEVALO! Na tekme v Sloveniji se VRAČAJO GLEDALCI, ampak ...

Aleš Cipot

Po naših informacijah bo NZS v prihodnjih dneh nekoliko spremenila odločitev o igranju tekem brez prisotnosti gledalcev, česar se bodo razveselili zlasti amaterski klubi.

"Odbor za nujne zadeve je sprejel odločitev, da se vse tekme pod okriljem NZS odigrajo brez prisotnosti gledalcev. Na ta način želi NZS pokazati, da se zaveda resnosti položaja ter na prvo mesto postavlja varnost in zdravje nogometašev in drugih udeležencev," je hkrati s prestavitvijo začetka novega prvoligaškega prvenstva sporočila krovna organizacija, a vsi tega niso upoštevali. Kot smo že poročali, so Ajdovci navodilo 'preslišali'. Uvodno zmago Primorja v drugem kakovostnem razredu tekmovanja je pozdravilo 200 navijačev sinov burje, zaradi česar je disciplinski sodnik NZS nekdanjega prvoligaša kaznoval s 500 evri.


"V Primorju si želimo, da bi bili na vseh preizkušnjah v Sloveniji navzoči gledalci. Seveda ob omejitvah NIJZ in ob doslednem upoštevanju vseh ukrepov. Zdravje je kakopak na prvem mestu, o tem pač ni nikakršnega dvoma, toda prepričani smo, da je tekme mogoče organizirati tako, da ne bi bil nihče ogrožen. Podpiramo NZS, nočemo se prepirati, prav tako bomo plačali kazen. To bomo storili v dobrobit slovenskega mladinskega nogometa, a NZS hkrati pozivamo, naj ljubiteljem nogometa vendarle omogoči prisotnost ob igrišču. V nasprotnem primeru bomo vsi umrli," se je odzval športni direktor Primorja Erik Kalin.

Že prej je za nekaj zmede in začudenih pogledov poskrbela izjava podpredsednika NZS, o kateri smo prav tako že poročali. "NZS se je sicer odločila, da bodo tekmovanja pod njenim okriljem potekala brez gledalcev, a če bo Nacionalni inštitut za javno zdravje posameznemu klubu dal zeleno luč za njihovo prisotnost, jih NZS ne bo kaznovala," je v pogovoru za spletno stran sobotainfo.com pojasnil Danilo Kacijan. "NZS je zgolj organizator tekmovanja, izvedba le-tega pa je v domeni klubov," je svoj argument podkrepil prvi mož MNZ Murska Sobota.

Primorju naj ne bi bilo treba plačati?

In mnogi so mu prikimali. Razumljivo. Tako vodilni možje prvoligašev kot še zlasti tisti na amaterski ravni, med katerimi so le redki, ki bi sodniške stroške lahko poravnali brez prihodka od prodanih vstopnic. Zaradi vsega skupaj vznemirjenja v preteklih dneh ni manjkalo, izvedeli pa smo, da so v zvezi s tem na sedežu NZS stekli pogovori in da se bo pravilo o tekmah brez gledalcev bržčas kmalu spremenilo. A ne na vseh ravneh; v 1. SNL bodo tribune samevale, zato pa naj bi bilo drugače v vseh ostalih ligah. Od 2. SNL navzdol … Ta konec tedna bodo sprejeti ukrepi še veljali, nato pa naj bi amaterski klubi vendarle dobili dovoljenje za organizacijo tekem z omejenim številom gledalcev. Ampak seveda zgolj v primeru, če bodo pridobili dovoljenje NIJZ in ob doslednem spoštovanju predvidenih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa. Brez tega ne bo šlo, za konec pa dodajmo, da naj bi sprememba »odloka« vplivala tudi na to, da Primorju morda ne bo treba plačati kazni …