© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
/nu
/nu
25.01.2019 11:05:06

Danes se bo odločalo O USODI NK Krško: Ne verjamem, da ...

Jurij Kodrun

Danes ob 18. uri se bo zgodila izredna volilna skupščina NK Krško, ki bi lahko imela zelo odločilnega pomena za prihodnost posavskega prvoligaša.

Kot smo že poročali, sta v klubu dve struji, ki imata povsem različna pogleda na trenutno stanje. Dokončno je počilo konec decembra, ko je trenutna uprava želela dolg sanirati s sredstvi, ki so namenjeni nogometni šoli. Pri slednji se s tem jasno niso strinjali, njen vodja Rok Zorko pa je s svojimi somišljeniki zbral dovolj podpisov, da je klub moral sklicati izredno volilno skupščino, ki se bo zgodila danes ob 18. uri.

Opozicija je v začetku januarja sklicala novinarsko koferenco, na kateri je razkrila, da ima klub za dobrih 750 tisoč evrov dolgov. In ta dolg tudi razdelala, čez en teden je sledil odgovor odgovornih v klubu, ki je bil precej skop in nedorečen. Zgodba naj bi danes dobila epilog na skupščini, od katere pa opozicija ne pričakuje veliko. Jabolko spora je namreč število članov društva, ki imajo volilno pravico. Pri opoziciji vztrajajo pri tem, da jo ima 66 članov, medtem ko v klubu vlada prepričanje, da je članov z volilno pravico 111.

Dolg NK Krško, ki ga je opozicija objavila 10. januarja.
Vodja nogometne šole NK Krško Rok Zorko je skupaj s sodelavci pripravil grob finančni presek klubskega dolga, do katerega so tik pred božičem prišli v pogovoru z direktorjem NK Krško Jožetom Slivškom. Skupni znesek dolga je v tistem času znašal 764.316 evrov.

1. Tožba JSP – 460.000 evrov
2. Plačila igralcem in strokovnemu vodstvu (delno september, oktober, november, december) – približno 150.000 evrov
3. Dobavitelji (prevozi, prenočišča, prehrana, ostalo) – približno 30.000 evrov
4. Posojilo Jože Slivšek – 50.000 evrov
5. Posojilo Uefa sredstvev ND Posavje Krško – 55.816 evrov
6. Izterjava Milan Martinović (agent) 18.500 evrov

Do razhajanj je prišlo, ko je direktor kluba Jože Slivšek na sejo upravenga odbora prinesel 31 novih vlog za članstvo v društvu ter njihovim podpisnikom dodelil izredne zasluge za krški nogomet, hkrati pa zavrnil vloge 14 nekdanjih in zdajšnjih nogometašev Krškega, ker naj ne bi prišle pravočasno. Tako je število članov društva s 66 poskočilo na 97.

Nekdanji predsednik kluba Boštjan Blažinčič je v pogovoru za EkipoSN izpostavil, da je nekaj podobnega uprava naredila že drugič, medtem ko je v statutu jasno zapisano, da imajo novi člani volilno pravico šele po treh letih članstva. Zato se tudi Rok Zorko zavzema, da bo imelo na skupščini pravico glasovanja dozdajšnjih 66 članov. "Če se to ne bo zgodilo, bomo izpodbijali skupščino," je v začetku januarja povedal Zorko, ki je nato čez nekaj dni dodal, da je klub na naslednji seji naknadno sprejel tudi tistih 14 članov, tako da jih je zdaj v društvu 111.

Včeraj sta se strani sestali, saj je opozicija želela, da bi pred skupščino uskladili nekatere stvari, pri čemer je bila v ospredju predvsem omenjeni spor okoli volilne pravice članov. "Morali bi izvedeti, kakšna je njihova odločitev, a klub do danes zjutraj ni ničesar sporočil, ni se odzval in ni dal nobenega odgovora na zadnji sestanek z direktorjem. Vem, da so imeli sinoči sestanek upravnega odbora, kamor sploh niso povabili vseh članov, tako da se je pravzaprav sestal zaprt krog ljudi, ki se je najverjetneje odločil, da bodo šli na skupščino brez kakršnegakoli usklajevanja z nami. Po njihovo ima torej volilno pravico 111 članov, kar pa za nas ni sprejemljivo," nam je povedal vodja nogometne šole NK Krško Rok Zorko.

To pomeni, da si na današnji skupščini lahko obetamo, da bodo predstavniki opozicije preprosto vstali in odšli. "Natanko tako, počakali bomo verifikacijsko komisijo, ki bo odločila, kdo ima volilno pravico. Pritožili se bomo na 31 novih članov, povedali nekaj besed in zapustili skupščino." Trenutno ni jasno, koliko članov se bo sploh udeležilo skupščine, zato je težko napovedovati karkoli, je pa Zorko ob koncu pristavil: "Še vedno upam, da bo prevladal razum, ampak ne verjamem, da se bo to zgodilo danes. Do konca marca se mora zgoditi skupščina kluba, do takrat pa naj bi bile stvari okoli članstva urejene, če se bo le dalo."