© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
28.02.2018 08:10:00

Kontroverzna "okrepitev" Olimpije: Bo igralce prodajal "MORILEC" istrskega nogometa?

Grega Wernig

Še nedolgo tega se je na Hrvaškem govorilo, da bi težave tamkajšnjega obubožanega prvoligaša Istre lahko rešil Milan Mandarić, toda prvi mož Olimpije med obiskom Pulja, kjer je bil pred meseci, očitno ni sprejel odločitve o pomoči, marveč je tam zgolj našel človeka, ki je prispeval velik delež k zlomu omenjenega kluba.

Zgodba Istre je žalostna zgodba o klubu, ki so ga prevzeli napačni ljudje s figami v žepih. Leta 2015 so za vajeti poprijeli ljudje iz American Investment Group, kot prvi mož je na stadion Aldo Drosina prišel Michael Glover. Ta je navijačem kluba iz Pulja nemudoma predstavil visokoleteče načrte. Govoril je o resnem in skrajno urejenem prvoligašu, ki se bo sposoben boriti za najvišje cilje v hrvaškem nogometu. Da so bila pričakovanja tistih, ki jim ni vseeno za edinega istrskega prvoligaša, visoka, je logično. Življenje navijačev Istre je postalo prijetno, skorajda ga ni bilo junaka, ki bi dvomil o Gloverjevih načrtih.

Sploh zato, ker je Glover dve leti poprej želel prevzeti celo Hajduk iz Splita; to je bil za marsikoga dokaz zaupanja in verodostojnosti. No, resnica je bila vendarle drugačna. Glover s svojimi sodelavci pač ni prinesel medu in mleka, kaj kmalu je postalo jasno, da je odrešenik v bistvu zgolj in samo grobar. Tri leta kasneje Gloverja ni več v Pulju, Istra pa je priključena na aparate, s katerimi jo komajda še držijo pri življenju. Klub je na robu bankrota, in če se v kratkem ne bo našel nekdo, ki bo pripravljen poplačati zajeten kup nastalih dolgov, ga čaka klavrn konec. »Glover? Zaradi navijačev se zagotovo ne upa več pojaviti v Pulju! Če bi v javnost prišla informacija, da je tukaj, bi ga lovili po mestu. Nikdar več se ne bo pojavil tukaj,« je pred mesecem dni nogometaš Istre Aljoša Vojnović na najboljši način opisal, kako v Pulju danes gledajo na omenjenega poslovneža iz ZDA.

Leta 2010 je sodeloval z Matjažem Kekom
Toda zgodba o Istri ni zgolj zgodba o napačnem človeku na ključnem položaju, ampak tudi o njegovih sodelavcih, ki so pomagali pri pogromu leta 1948 ustanovljenega kluba. Eden takšnih oziroma kar eden ključnih pri tem je bil, tako na Hrvaškem, tudi Sead Karaselimović. Prepričani smo, da zanj še niste velikokrat slišali. A na Hrvaškem se ga drži sloves, ki nikomur ne more biti v ponos. Zanj pravzaprav nihče ne najde lepih besed. »Morilec puljskega prvoligaša in tamkajšnjega nogometa« so kot britev ostre besede, s katerimi so ga nedolgo tega opisali pri istrskem spletnem portalu Regional Expressu. Toda kdo sploh je Sead Karaselimović?

CELOTEN ČLANEK, V KATEREM PIŠEMO TUDI O TEM, KAKŠNO FUNKCIJO NAJ BI IMEL SEAD KARASELIMOVIĆ PRI OLIMPIJI, SI LAHKO PREBERETE SAMO V TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI.