© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
22.02.2016 21:36:31

Domžale – Premier liga 30:60

alesfevzer.com

Ob Kamniški Bistrici gredo v korak s časom, na treningih Domžalčanov je prisotne vse več sodobne tehnologije, s pomočjo katere ima Luka Elsner natančen vpogled v pripravljenost vsakega od varovancev in učinek na tekmah. Na ta način je seveda vadbo lažje načrtovati.

Domžalčani so v priprave na spomladanski del prvenstva krenili bogatejši za številne tehnološke pripomočke, ki so strokovnemu vodstvu v pomoč pri trenažnem procesu in njegovem načrtovanju, hkrati kakopak igralcem omogočajo hitrejši razvoj. Med novosti med drugim spada naprava NeuroTracker, ki je stalnica klubov v ameriških ligah NFL in NHL, njegova uporaba v Evropi je še v povojih. Gre za znanstveno inovacijo, ki meri in izboljšuje kognitivno sposobnost v športu. S pomočjo velikega 3D-zaslona naprava spodbuja sledenje več objektom hkrati, športniki z vadbo povečujejo zmožnost sledenja številnih objektov pri visoki hitrosti.

Nadvse pomembna novost je tudi sistem FieldWiz. Gre za napravo, ki s pomočjo satelitske navigacije spremlja igralce na igrišču in opravi analizo njihovega gibanja – število pretečenih kilometrov, sprintov, pospeševanj in ustavljanj, najvišja hitrost in število pretečenih kilometrov pri posamezni hitrosti. Pridobljeni podatki so za trenerja seveda izjemnega pomena, še bolj zanimivo pa je, da jih je strokovno vodstvo primerjalo z javno dostopnimi iz angleške premier lige.

"Podatek, ki me je presenetil, je tisti o distancah, o pretečenih kilometrih. Menil sem, da naša liga v tem elementu vseeno zaostaja, toda videli smo, da ni tako, ampak da smo zelo blizu številkam na visoki ravni. Na ravni lige prvakov," je povedal Luka Elsner in v isti sapi dodal: "Ni pa me presenetilo, kaj znotraj teh distanc počnemo. Tečemo enako, vendar počasneje." 

Kondicijski trener Jan Košir je bil zelo konkreten, postregel je s številkami: "Igralci v premier ligi naredijo v povprečju od 50 do 60 sprintov na tekmo, medtem pa se pri naših igralcih številke trenutno gibljejo okrog 30. V tem segmentu torej močno zaostajamo za višjo ravnijo, in to je tista razlika, ki si jo želimo počasi odpraviti. To bo dolgotrajen proces, vendar je dejstvo, da so tukaj največje rezerve, ki se skrivajo v našem moštvu."

Da bi jih izkoristili, bo treba garati. "Pri boljših ekipah je povprečje sprintov v enem polčasu približno 500 metrov, v našem moštvu okoli 260 metrov. Toda to niso največje vrednosti, ki jih pričakujemo, saj smo meritve opravili sredi priprav, ko je bila pri igralcih zelo prisotna utrujenost. Najvišjih vrednosti še niso dosegli," je pristavil mož, ki je pri dvakratnih prvakih odgovoren za telesno pripravo.

"Hitrost je manjša. Tako v fazi obrambe kot napada. Imamo bistveno manj pospeškov in zaradi tega temu primerno manj zaustavljanj. Ta segment hitrosti je ključen in odločilen, zakaj ne dosežemo ravni, ki jo dosegajo drugi," je povedal Luka Elsner in pojasnil, zakaj so se v Domžalah lotili novosti: "Hoteli smo objektivno informacijo, da dejansko dokončno spremenimo način treniranja. V Antalyi smo se v popolnosti osredotočili na sposobnost ponavljanja sprintov in veseli me, da je opazen napredek. K temu te seveda prisili tudi kakovosten tekmec, toda v naslednjih tednih in mesecih pričakujem nadaljevanje pozitivne krivulje. Da se bomo približali številkam, ki veljajo v svetovnem merilu."

Igralci se zelo dobro zavedajo, da se bo treba še bolj potruditi. "Rezultati so presenetljivi. Mislim, da nam lahko ti pripomočki v veliki meri pomagajo pri našem napredovanju. Zanimivo je videti, kakšne so razlike v primerjavi z najboljšimi ekipami iz najmočnejših lig. Na tem področju moramo še veliko postoriti," poudarja Žan Majer.