© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
05.12.2015 14:01:00

KOPER - CELJE: Eni se preštevajo, drugi so mirni

Pogled na slovensko stavnico razkriva, da gre za enega najbolj izenačenih dvobojev v tem krogu, če pogledamo prva dva medsebojna dvoboja, pa bi bilo favorita zares težko določiti. A če pogledamo zdravstveni bilten obeh moštev, potem so vsekakor v prednosti Koprčani.

Tako Celje kot Koper sta ekipi, ki sta po prvem delu letošnje sezone – ob Mariboru, ki je sicer drugi na lestvici, toda vseeno je povsem razočaral – največji razočaranji slovenskega prvenstva. Aktualni državni (in pokalni) podprvaki in aktualni pokalni prvaki so bili pred začetkom nove sezone v krogu favoritov za uvrstitev vsaj v zgornji del lestvice, če ne celo višje, na mesta, ki na koncu sezone vodijo v kvalifikacije za evropska tekmovanja.

A Štajerci so s prodajo prvega zvezdnika ekipe Benjamina Verbiča in nekaterimi ne preveč posrečenimi kadrovskimi – pa tudi kakšnimi drugimi – potezami povsem izgubili stik z vrhom slovenskega klubskega nogometa, popolna anarhija v Kopru pa je poskrbela, da so tudi Primorci daleč od vrha. Pri obeh klubih so se že odločili za zamenjavo trenerja, še več, kanarčki so s Slavkom Matićem dobili že tretjega stratega v letošnji sezoni, Iztok Kapušin je po Simonu Rožmanu drugi trener Celja.

Ranjeni moštvi sta se v zadnjih tednih nekako le uspeli konsolidirati, Štajerci so na zadnjih šestih tekmah doživeli le en poraz (visokega, 0:4 z Olimpijo), z 11 osvojenimi točkami (tri zmage, dva remija) pa so končno uspeli malce ubežati neslavnemu zadnjemu mestu na lestvici. Nazadnje so grofje v sredo v 92. minuti po drugem zaporednem zadetku Tilna Klemenčiča – zadel je tudi proti Rudarju, ko je Celje slavilo z 1:0, vmes so Celjani remizirali brez zadetkov s Krškim – z 1:0 v 92. minuti ugnali Krko.

»Na Bonifiki nas znova čaka izredno zahtevna naloga. Koprčani so v rezultatskem vzponu, mi pa se na Primorsko odpravljamo močno oslabljeni. Vseeno zagotavljam, da smo izredno motivirani in željni novih točk, in naredili bomo vse, da svoj točkovni izkupiček še nekoliko izboljšamo,« je pred gostovanjem na Bonifiki razglabljal celjski junak in tako opozoril na največjo težavo Štajercev.

Strateg Celja Iztok Kapušin bo namreč moral tokratno začetno enajsterico sestaviti brez kapetana Blaža Vrhovca, ki je tako kot Ivan Firer kaznovan. A tu se težave za Celjane šele začnejo. Ob njima bodo grofje namreč tudi brez poškodovanih Valona Ahmedija, Marka Krajcerja, Danijela Miškića in po novem tudi odličnega Marka Pajača. Če se malce pošalimo, se bodo morali aktualni državni podprvaki prešteti, če jih bo sploh dovolj, da bodo lahko enakovredno odigrali dvoboj na Bonifiki.

Pri Kopru prevelikih težav s sestavo začetne enajsterice nimajo. No, če lahko sploh tako rečemo, saj je pred kratkim primorskega prvoligaša zapustilo osem standardnih članov prve ekipe. Toda kljub številnim odhodom so Koprčani v zadnjem času uspeli nekako strniti svoje vrste in začeli vrstiti boljše rezultate. Srbski strateg Matić je lahko s formo svojih varovancev precej zadovoljen, zdaj bo poskušal drugič, odkar je prišel na Primorsko, povezati dve zaporedni zmagi.

V sredo so Koprčani z zadetkom Jaka Štromajerja, ki je (do novega spodrsljaja) novi kapetan kanarčkov, ugnali Krško, zdaj bodo poskušali slaviti še proti enemu klubu, ki je na lestvici za njimi. V primeru zmage nad Celjani bi Koper prvič v sezoni ugnal Štajerce, prvi dve tekmi sta se namreč končali z neodločenim izidom, obakrat je bil izid 1:1.