© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
30.10.2015 19:59:32

MARIBOR - RUDAR: S kom igramo? Aja, spet z njimi

Drago Wernig TAKA

Po dveh zaporednih pokalnih obračunih z Rudarjem je pred Mariborčani naslednji izziv, tokrat prvenstveni. Na nasprotni strani bodo znova Velenjčani, tretjič v desetih dneh. In drugič zapored v Ljudskem vrtu, kjer kakopak pričakujejo, da se bodo jutri veselili pomembnih točk. Knapi verjamejo, da so se iz sredinega poraza kaj naučili.

Mariborčani so v sredo zvečer dosegli svoj namen. Potem ko so na prvi četrtfinalni tekmi pokalnega tekmovanja v Velenju v premešani postavi močno razočarali, so na domačem terenu stvari postavili na svoje mesto. V prvem polčasu varovanci trenerja Krunoslava Jurčića sicer niso bili na primerni ravni, zato pa je bila njihova podoba v nadaljevanju popolnoma drugačna. Zelo dobra, kar se jim je obrestovalo s tremi doseženimi goli, ki so bili dovolj za napredovanje v polfinale in izboljšanje vtisa izpred tedna dni.

"Zadovoljen sem z uvrstitvijo med najboljše štiri ekipe. Ob prvenstvu želimo osvojiti tudi pokal, naše ambicije so velike in to smo dokazali. Edina težava med tekmo je bila sprva v naši nepotrpežljivosti. Ko bomo dovolj potrpežljivi, bodo zmožnosti ekipe ob taktičnih elementih v naši igri vedno prinesle želeni rezultat. Čestitke ekipi, ob tem pa velika zahvala našim navijačem, posebej Violam. Za nas je zelo pomembno (predvsem za igralce, jaz pri tem nisem pomemben), da so navijači občutili tekmo in podpirali ekipo v trenutkih, ko ni šlo vse po načrtih. To je bilo velikega pomena, namenili so nam precejšnjo podporo. Razveselili smo jih in to je smisel našega delovanja," je bil po zmagi zadovoljen hrvaški strokovnjak na vijoličasti klopi.

VERJAMEM V EKIPO
V pričakovanju tekme se je marsikdo spraševal, kako se bodo Marcos Tavares in soigralci odzvali po odpovedi večnega derbija. "Verjamem v ekipo. Fantje delajo zelo dobro, stvari poskušajo s treningov prenesti na tekme. Imajo kakovost in le vprašanje časa je, kdaj bo ta med tekmo prišla do izraza. V prvem polčasu tega nismo potrdili. Ne smemo pa pozabiti, da smo igrali proti nasprotniku, ki je organiziran, agresiven v dvobojih in ima veliko srce ter obilo strasti. Težko je igrati proti takšnim zasedbam, a sem med polčasom vztrajal, da počakamo na morebitne luknje v njihovi postavitvi in s tem na svoje priložnosti. In so prišle. To mi bo pomagalo tudi pri pripravi naslednje tekme, ko bom lahko igralcem rekel, bili ste potrpežljivi in to nam je prineslo zmago. Upam, da nam bo tudi v naslednjih dvobojih."

MORAMO VZTRAJATI
Vijoličastim je steklo zlasti po vodstvu, v zadnji tretjini dvoboja so bili knapi brez možnosti. "Potrebovali smo ta prvi gol, za razbremenitev. Igralci so začutili, da Velenjčani padajo v igri, in na tem bomo gradili tudi naslednjo tekmo. Moramo biti mirni, vztrajati pri avtomatizmih v naši igri. S stopnjevanjem ritma moramo 'mleti' tekmece in potem bo nenehen pritisk spet prinesel rezultate," je povedal Krunoslav Jurčić.

TAKO PAČ JE
Nemogoče je bilo spregledati, da domači trener s sojenjem, zlasti v prvem polčasu, ni bil zadovoljen. Njegovi odzivi na posamezne odločitve Mitje Žganca so razkrivali dovolj. "Sojenje je vedno znova v središču pozornosti najrazličnejših evropskih komisij, ki si izmišljujejo nova in nova pravila. Meni nenehne spremembe niso všeč, toda med spremljanjem evropskih preizkušenj lahko nemudoma opazimo, da je vsaka pridobljena prednost igralca in poznejše posredovanje tekmeca izza hrbta, pa naj gre za spotikanje ali vlečenje za dres, rumeni karton. Sploh ni treba razpravljati o tem, ali sem jaz živčni trener ali so oni mirni sodniki. Tako preprosto je in pika. Mi smo dobili rumena kartona zaradi ugovarjanja, ampak res nočem veliko govoriti o sodnikih. Toda menim, da gre za elementarne kriterije, ki jih vidimo na evropskih stadionih," je bil dovolj jasen nekdanji hrvaški reprezentant.

BAJDE JO JE IZKORISTIL
V mariborski igri se je marsikaj spremenilo, ko je Krunoslav Jurčić v ogenj poslal Gregorja Bajdeta. Mladenič je poživil igro, bil je nevaren za nasprotnika, navsezadnje se je izkazal s čudovito akcijo in podajo za tretji gol, ki je odločil zmagovalca. "Konkurenca je huda, vsako minuto je treba čim bolje izkoristiti, toda najpomembnejše je spoznanje, da smo v nadaljevanju nenehno stopnjevali ritem, dosegli tri gole in se zasluženo uvrstili v polfinale pokalnega tekmovanja," je po odličnih 30 minutah razmišljal mladi slovenski reprezentant.

PRIBLIŽATI SE VRHU 
V soboto je torej na sporedu še zadnje dejanje trilogije, pod Kalvarijo znova prihaja Rudar. "Ni prijetno z istim nasprotnikom v kratkem času igrati večkrat. Moramo pozabiti sredino preizkušnjo in se čim bolje pripraviti na sobotno. Verjamem, da se bo ohranil pozitivni naboj, ki je zaznamoval konec pokalnega dvoboja. V ekipi se bo najbrž zgodilo nekaj sprememb, toda ne veliko. Tudi jaz se učim," je dejal trener Maribora, ki seveda ni posebej poudarjal tega, da je edini mariborski cilj zmaga. Optimist je tudi Gregor Bajde: "Skrivnosti med ekipama zdaj ni, poznamo se do potankosti. Seveda je naša edina želja osvojiti vse tri točke in se približati vrhu lestvice."

NAJ SE ZGODI, DA VSAK ENKRAT
V zelo kratkem času čaka Velenjčane še en spopad z Mariborom, v nasprotju s sobotnimi tekmeci so imeli varovanci Jerneja Javornika vmes še zahtevno ligaško preizkušnjo proti Kopru. "Pri nekaterih igralcih je zaradi napornega ritma čutiti utrujenost, kar vsekakor vpliva na našo podobo. Imeli smo nekaj priložnosti, žal jih nismo izkoristili, vendar fantom zares nimam česa očitati. Če bi dosegli gol, bi se tekma najbrž obrnila v drugo smer, ko smo ga dobili, pa so gostitelji dobili krila, na drugi strani mi preprosto nismo imeli dovolj moči, da bi se jim postavili po robu," je po pokalnem obračunu v Ljudskem vrtu med drugim dejal trener Rudarja.

Že jutri je na vrsti še zadnje dejanje trilogije. Drugič zapored v Ljudskem vrtu. "Če hočemo dobiti točke, moramo v polju igrati boljše kot v sredo," pravi nekdanji odlični vezist. "Kakšna so pričakovanja? Naj se zgodi, da vsak enkrat zmaga. Tokrat so Mariborčani, zdaj smo potemtakem mi na vrsti," se je nasmejal Jernej Javornik in v resnem tonu pristavil: "Vemo, kje smo počeli napake. Skušali jih bomo odpraviti in se čim boljše pripraviti. Namen je doseči gol. Če ne zatreseš mreže, v Ljudskem vrtu nimaš kaj iskati."

Tudi David Kašnik upa na drugačen razplet, kot se je zgodil v četrtfinalu pokala: "Prvi polčas smo odigrali zelo dobro, v nadaljevanju pa smo pustili preveč prostora in bili premalo agresivni, kar so Mariborčani s svojo kakovostjo znali kaznovati in zasluženo so se uvrstili v polfinale. Zdaj se je treba kar se da dobro regenerirati. Jutri nas znova čaka zelo zahtevna preizkušnja, poskušali bomo popraviti pokalni vtis. Čeprav je ritem kar naporen, upam, da se bomo predstavili v boljši podobi."