© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
27.10.2015 12:25:42

Vprašljivi tekmi v Celju? Po grožnji na koncu le opozorilo

alesfevzer.com

Čeprav zdaj ni nobenih dvomov več, da jutrišnja tekma med Celjem in Olimpijo bo odigrana, pa je hkrati dejstvo, da brez grožnje z odpovedjo spet ni šlo.

Če Milan Mandarić in Ranko Stojić v teh dneh pozorno spremljata begunsko krizo, ki pretresa Slovenijo, tega ne počneta zgolj zaradi tega, ker bi ju pereča tema pač tako zelo zanimala. Zdaj je namreč že kristalno jasno, da gre za krizo, ki vpliva tudi na "njuno" Olimpijo.

Komaj so si v Ljubljani za silo opomogli po šoku, ki so ga bili deležni zaradi odpovedi težko pričakovanega večnega derbija z Mariborom, že so doživeli novega. Včeraj ura še ni odbila poldne, ko je do vodilnih ljudi Olimpije prišlo obvestilo iz Celja: sredina povratna tekma četrtfinala pokala je resno vprašljiva. Pa to ni bilo vse, enako naj bi veljalo za sobotni prvenstveni obračun med obema kluboma, ki bo prav tako odigran v Areni Petrol.

In razlog? Jasno, begunska kriza. Ker slednja ne pojenja, to avtomatično pomeni, da ima policija večino oziroma kar vse pripadnike svoje posebne enote prav tam, torej na hrvaški meji. To je kakopak razlog, zakaj ni bilo derbija, to bi lahko bil razlog tudi za to, če bo v bližnji prihodnosti odpadla še kakšna načrtovana nogometna tekma. In menda ni manjkalo veliko, da bi se to včeraj zgodilo tudi z obema obračunoma med Ljubljančani in Celjani v mestu ob Savinji.

Da se je tam včeraj marsikaj dogajalo, priča podatek, da je tako kot pred dnevi v Ljubljani tudi v Celju prišlo do sestanka tamkajšnje upravne enote. Prisotni so razpredali o tem, ali je obe prihajajoči tekmi sploh mogoče izpeljati, saj je stanje v državi takšno, da so posebne policijske enote za nogomet nedosegljive. Vsaka tekma visokega oziroma višjega tveganja je torej skrajno vprašljiva. In ker so svoj prihod na oba obračuna v Celju napovedali tudi člani navijaške skupine Green Dragons, se je zgodilo prav to: tekmi sta postali resno vprašljivi.

SPREJELI SO KOMPROMIS
Čeprav smo že sredi včerajšnjega dneva dobili potrdilo, da bo pokalna tekma vseeno odigrana, pa predvsem v ozadju brez drame ni šlo. Ko so v vodstvu Olimpije izvedeli, kaj se dogaja, so zagnali vik in krik. Lahko bi rekli celo, da so odločno udarili po mizi in dali jasno vedeti, da se takšnih "neumnosti" ne bodo šli več.

CELJANI ZAGOTOVILI, DA TEKMA BO
Da se je nekaj dogajalo, so potrdili tudi na spletni strani NK Celje. "Kljub dejstvu, da je za večje dogodke zaradi razmer v državi v tem trenutku težko zagotoviti zadostno število policistov, pa smo s pristojno Policijsko postajo Celje vseeno uspeli poskrbeti, da jutrišnja tekma ni pod vprašajem. Prav tako bo v skladu z varnostnim načrtom za varnost vseh prisotnih skrbelo tudi zadostno število varnostnikov in redarjev, tako da v nogometnem klubu Celje zagotavljamo, da v tem trenutku ni nikakršne bojazni, da tekma ne bi bila odigrana," pravijo v Areni Petrol.

Nezadovoljstvo, ki je mejilo že na bes, je postalo še toliko večje, ko naj bi nekdo predlagal, da ovir za tekmo sicer ni, a le če bo Olimpija v knežje mesto prišla brez svojih navijačev. Da so v tistem trenutku pogledi v taboru zmajev postali še nekoliko bolj mrki, bržčas ni treba poudarjati. No, toda nato so začeli zvoniti telefoni, v dogajanje se je po naših informacijah vpletel marsikdo in kar sredi sestanka upravne enote naj bi prav iz Ljubljane prišel klic, ki je tam prisotnim poslal več kot jasno sporočilo: sredina pokalna tekma mora biti odigrana za vsako ceno, ker bi bila v nasprotnem primeru resno vprašljiva regularnost nogometnega dogajanja pri nas.

Posledično je bil le sprejet kompromis – tekma bo. Na koncu se je izkazalo, da je bil preplah le lažen, toda celjska upravna enota je ne glede na vse poslala jasno sporočilo: pokalna tekma bo odigrana, toda če bo na njej prišlo do izgredov, zelene luči za sobotno prvenstveno zagotovo ne bodo prižgali.

V NEHVALEŽNEM POLOŽAJU
Če se bo obsedno stanje v državi nadaljevalo, bi se utegnilo zgoditi, da bodo na upravnih enotah po vsej državi v prihodnje še kako zaposleni s sestankovanjem zaradi nogometnih tekem. Kadarkoli bo najavljen tudi prihod nekoliko večje skupine gostujočih navijačev, bi se pač lahko zgodilo enako, kot se je s sobotnim večnim derbijem. Ker posebne policijske enote za zdaj niso na voljo za kaj drugega kot brzdanje beguncev, bi se lahko kjerkoli našel državni veljak, ki bi ocenil, da zaradi tega nogometna tekma visokega, višjega ali že minimalnega tveganja preprosto ne more biti odigrana.

To kakopak v najbolj nehvaležen položaj postavlja Olimpijo in Maribor. Slednja imata največji navijaški bazi, njuni privrženci so tudi najbolj "vročekrvni", če se lahko tako izrazimo. Ne nazadnje so tudi najboljši "sponzorji" blagajne krovne organizacije zaradi grehov v PLTS … Kot takšni so jasno vedno pod posebnim drobnogledom policije, in ko slednja oceni, da so za njihovo brzdanje potrebni pripadniki posebne enote, potem hitro nastopijo težave. Pred kratkim so bile slednje prevelike, da bi derbi lahko bil odigran, zdaj je vendarle prevladal razum in v Celju tekma kljub prihodu okoli 30 Green Dragonsov bo.