© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
21.07.2015 21:40:07

Rok Kronaveter: Sanjski začetek nove zgodbe

www.alesfevzer.com

Nogometaši Olimpije so sezono začeli s prepričljivo zmago nad Gorico. Prvo ime zmage s 4:1 je bil novinec v ljubljanskem moštvu Rok Kronaveter, ki je zabil dva gola, pa tudi sicer so zeleno-beli odigrali zelo dobro tekmo.

Osemindvajsetletni vezist je v Olimpijo prišel pred slabim mesecem iz Romunije in hitro dokazal, da bo zelo pomemben člen ljubljanskega moštva, kar je bila tudi sicer zamisel klubske uprave in strokovnega vodstva s trenerjem Marijanom Pušnikom na čelu. Mariborčan je pokazal, da ga je tujina nekoliko spremenila, odrasel je, in to dokazuje tudi na igrišču. Njegov debi v zeleno-belem je bil skoraj sanjski, z Rokom Kronavetrom smo se pogovarjali po dveh prespanih nočeh, ko se je lahko s hladno glavo vrnil na sobotno dogajanje v Stožicah. "Občutki so še vedno zelo dobri, začetek je bil res sanjski, boljšega si praktično ne bi mogel želeti. Kljub temu moram poudariti, da sta bila najpomembnejša zmaga in dober začetek prvenstva. Bistveno je, da smo se rešili bremena prve tekme, in zdaj nam bo lažje. Jasno je, da je uvodna tekma zelo specifična, težka, ampak menim, da smo dobro igrali. Malo se sicer še pozna neuigranost, saj je v moštvu precej novih igralcev. Vse skupaj moramo dvigniti na še višjo raven, ampak za prvič je bilo več kot odlično," je bilo ob vrnitvi na sobotne dogodke v Rokovem glasu mogoče občutiti zadovoljstvo.

V UDARNI SAMO DVA
Čeprav je Olimpija poleti doživela precej sprememb v igralskem kadru, je v udarni enajsterici nastopilo celo devet nogometašev, ki so bili del zeleno-bele zgodbe že v preteklem prvenstvu. Od novincev sta prvi žvižg sodnika Davorja Drečnika na igrišču slišala samo Rok Kronaveter in Aljaž Krefl. Vseeno je bilo v igri zmajev mogoče videti precejšnjo razliko v primerjavi s preteklo sezono. "Da, to je res zanimivo, vendar včasih lahko en ali dva igralca naredita določeno razliko. Dejstvo je, da je nov tudi trener, zato se je treba navaditi na drugačen način dela. Način igranja je drugačen tudi za druge igralce, ki so tu že bili, zato je za vse to nov začetek, nova zgodba."

Že nekaj časa je Slovenija "žrtev" vročinskega vala, kako je bilo igrati v takem vremenu, ko se temperatura ozračja tudi zvečer le za malenkost spusti pod trideset stopinj Celzija? "Proti koncu prvega polčasa smo zaradi tega malo padli v igri, ampak mislim, da vročina ni bila takšna težava na tekmi. Navsezadnje je bilo za obe ekipi enako, dobro smo se kosali s temi razmerami." Videti je bilo, da so Ljubljančani bolje telesno pripravljeni od Novogoričanov. Bolj kot se je dvoboj bližal koncu, bolj je bilo očitno, da so gostje začeli popuščati. Takrat bi si Olimpija lahko zagotovila še izdatnejšo zmago. "Res je bilo videti, kot da so na koncu z močmi. Dobro smo opravili priprave, se pripravili, kar se je ob koncu tekme tudi poznalo. Zadnjih deset, petnajst minut bi lahko dosegli še kakšen zadetek, ampak moramo biti več kot zadovoljni s prvo tekmo."

kronaveter alesfevzercom
www.alesfevzer.com

Tudi način igre, ki ga zagovarja trener Pušnik, s presingom visoko na tekmečevi polovici, je fizično precej zahteven. "To je res, a dobro smo pripravljeni, zato smo dobro zdržali. Naš cilj je bil, da čim prej zadenemo, nato smo sicer malo padli, na koncu pa spet pritisnili. Imeli smo toliko moči, da smo zadeli še dvakrat, in zmaga je bila videti res prepričljiva."

OLIMPIJA Z NOVIM OBRAZOM 
Poleg dobre igre razveseljuje tudi odziv gledalcev, ki se jih je na prvi tekmi nove sezone zbralo okoli dva tisoč. Ton navijanju je po dolgem času v Stožicah spet dajala navijaška skupina Green Dragons. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je večji del občinstva ostal na tribunah in stoje z aplavzom nagradil predstavo fantov v zeleno-beli opremi. "Mislim, da se je videlo, da smo imeli veliko željo, da smo se borili, dali vse od sebe in se trudili pokazati, da ima Olimpija nov obraz. Menim, da so ljudje to začutili, kar se je videlo pri navijanju, mogoče so prepoznali nov motiv, novo ero, boljšo Olimpijo. Upam, da nam bodo še naprej stali ob strani in da jih bo še več. S tem bo tudi nam lažje, saj te navijači dodatno ponesejo," je o tem povedala nova ljubljanska sedmica.

Tisti, ki že dlje časa spremljajo Olimpijo, so vajeni, da v zadnjih letih v odločilnih trenutkih klecne. Kadar naredi kaj dobrega, to hitro potem na precej naiven in nerazumljiv način tudi podre. Kot da je pritisk prevelik, Ljubljančani nikakor ne morejo narediti koraka naprej. V petek je pred njimi že gostovanje pri Zavrču, ki je sezono začel z remijem v Ljudskem vrtu. "Zavrč je dobro startal, vedno je težko igrati proti njemu, sploh na svojem igrišču je zelo močen. Tudi tokrat bomo skušali igrati podobno kot proti Gorici. Če bomo prikazali takšno igro, se mogoče še bolj borili, dali še več od sebe, potem se lahko nadejamo pozitivnega rezultata."

Za konec smo se dotaknili še sistema igre, ki ga v tej sezoni gojijo Ljubljančani, saj ob štirih branilcih igrajo trije napadalci in vezisti. Proti Gorici se je na trenutke zdelo, da se je za slednjimi odprlo precej prostora. Zato obstaja bojazen, da bi lahko boljše ekipe ta prazen prostor izkoristile. "Ko igraš proti tekmecu, ki ga želiš pritisniti, tako kot je bilo v soboto proti Gorici, potem včasih pustiš malo več prostora. Vse je imelo določen namen, saj smo skušali čim prej osvojiti žogo in priti po najkrajši poti do gola. Vse skupaj pa bo malo drugače, ko bomo igrali s še boljšim nasprotnikom," nam je nekaj taktičnih skrivnosti razkril Kronaveter.