© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
05.05.2015 14:30:19

Maribor niti enkrat, Celje niti enkrat

Grega Wernig

Po prazničnem 31. krogu na prvoligaškem prizorišču prihaja sreda, ki bo postregla z obračunom vodilnih ekip na lestvici. In marsikaterim odgovorom.

V primeru zmage Maribora bo boj za prvaka tako rekoč odločen, remi bržčas ne bi sprožil pretiranih čustev pri niti eni ekipi, ob morebitnem celjskem uspehu bi bila končnica prvenstva nadvse dramatična. Pod Kalvarijo bo pravico delil Damir Skomina, kar se bo v dvobojih vijoličastih in grofov v tej sezoni zgodilo že tretjič.

Vijoličasti ob najboljšem sodniku na igrišču še niso okusili slasti zmage, grofi še niso okusili grenkobe poraza.

Po zgolj remiju Maribora v mestu vrtnic in celjskem preobratu v spopadu s Koprčani, ko so v nadaljevanju unovčili prednost dveh igralcev več, so se stvari pri vrhu lestvice znova malce zapletle. Grofi so zaostanek za Mariborčani zmanjšali na pet točk, da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo, pa se bo jutri v Ljudskem vrtu zgodil obračun vodilnih ekip.

Popolnoma jasno je, da je vložek velik, zelo velik, zato pač ni presenečenje, da bo pravico delil najboljši slovenski sodnik. Mož s piščalko bo Damir Skomina, pomočnika bosta Manuel Vidali in Dejan Patarić, položaj za obema goloma bo rezerviran za Roberta Ponisa in Bojana Mertika, naloge četrtega sodnika bo opravljal Franci Pavlič.

Malce smo se poigrali s statistiko obeh ekip s sodniškega zornega kota. Oziroma preverili, kolikokrat v dozdajšnjem delu prvenstva je 38-letni Koprčan sodil na tekmah Maribora in Celja. Podatki so nadvse zanimivi, vendar iz njih ne bomo delali nikakršnih zaključkov. Gre za golo naštevanje dejstev, toda vijoličasti v pričakovanju pomembnega spopada bržčas nimajo najboljših občutkov. Iz preprostega razloga, ker ob najboljšem sodniku na igrišču še niso okusili slasti zmage (trije porazi, dva remija), s Celjani je zgodba popolnoma drugačna – Simon Rožman in njegovi varovanci še niso okusili grenkobe poraza (tri zmage, dva remija).

damir skomina
Drago Wernig - TAKA
Damir Skomina je do zdaj obema moštvoma sodil petkrat, tudi na dveh medsebojnih dvobojih. Prvega v petem krogu, ko je zasedba iz knežjega mesta na svojem stadionu slavila s 3:1, in nato še v 14. krogu v Ljudskem vrtu, ko so se Celjani prav tako veselili vsega izkupička, bilo je 1:2. In še to. Vijoličasti so na obeh preizkušnjah že v prvem polčasu ostali z igralcem manj. V Areni Petrol si je dva rumena kartona prislužil Željko Filipović, v štajerski prestolnici Mitja Viler. Tretji poraz "z Damirjem Skomino" so dvanajstkratni prvaki doživeli ob zadnjem gostovanju v Velenju (28. krog). Knapi so jih ugnali z 2:0 in tudi tokrat so dvoboj končali z igralcem manj, v deseti minuti nadaljevanja je moral na stadionu Ob jezeru predčasno pod prho Aleksander Rajčević.

Damir Skomina je Mariborčanom in Celjanom v dozdajšnjem delu prvenstva sodil petkrat, tudi dva medsebojna dvoboja.

Na dveh tekmah, ki ju je sodil Damir Skomina, so vijoličasti še dvakrat remizirali, in sicer na zaostalem večnem derbiju 3. kroga (8. aprila) v Stožicah (0:0) in v 25. krogu na gostovanju ob Kamniški Bistrici, ko sta mreži prav tako ostali nedotaknjeni. Končna bera sta torej dve osvojeni točki in trije rdeči kartoni ...

CELJANI Z BOLJŠIMI IZKUŠNJAMI
Kot smo že omenili, so na drugi strani celjske izkušnje s sodnikom, ki se lahko pohvali s 106 mednarodnimi preizkušnjami, veliko boljše. Poleg obeh že omenjenih zmag nad vodilno ekipo so Blaž Vrhovec in soigralci vse tri točke osvojili še v domačem obračunu z Domžalčani v 11. krogu (2:0). Vse dvome o zmagovalcu so Rožmanovi igralci razblinili že v prvi polovici prvega dela, v končnici si je gostujoči kapetan Nejc Skubic prislužil rdeči karton.

Ista tekmeca sta se ob sojenju Damirja Skomine v Areni Petrol udarila tudi 25. aprila, gledalci niso videli gola. Čeprav so imeli dvakratni prvaki dva izključena igralca; Kenan Horić je moral zaradi dveh rumenih opominov z igrišča že deset minut pred koncem prvega polčasa, enaka usoda je Rudija Požega Vancaša doletela v 79. minuti. Drugi "Skominov" remi so grofi iztržili v 18. krogu v Velenju, šaleško-savinjski obračun se je razpletel brez golov.

Kako se bo jutrišnji pod Kalvarijo?