© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
28.04.2015 11:15:46

Niz neporaženosti z napako

Grega Wernig

Osem tekem brez poraza, sliši se dobro, kajne? Toda v primeru Olimpije ima na prvi pogled izjemen niz tudi napako.

V prvi vrsti takšno, da zmaji ne glede na vse ostajajo na četrtem mestu. Tudi zaradi tega, ker so na teh osmih tekmah brez poraza slavili le trikrat, kar petkrat pa remizirali. In to vsakič z istim rezultatom – 0:0. Z najmanj priljubljenim izidom v nogometu se je končala tudi zadnja tekma Olimpije, ko je v Stožicah gostoval Koper.


Čeprav je Olimpija glede na dosežene zadetke druga najučinkovitejša ekipa slovenskega prvenstva, je to za trenerja Darka Karapetrovića bolj slaba tolažba. Ne glede na to se zeleno-belim Evropa vse bolj izmika, ne nazadnje so v taboru Olimpije pred tekmo s Koprom celo sami poudarjali, da prostora za spodrsljaje nimajo več.

Remi s finalistom pokala kakopak ni popoln spodrsljaj, je pa vseeno prej neuspeh kot uspeh. Tudi zaradi prikazane igre, ki – roko na srce – ni bila na ustrezni ravni. Drži, neučinkovitost najbolj bode v oči, toda za malo doseženih zadetkov (sedem na zadnjih osmih tekmah) ni kriva le slaba forma napadalcev, pač pa tudi tistih, ki bi slednje morali "zalagati" z uporabnimi žogami.

Na tekmi s Koprom v vezni liniji ni bilo ne natančnosti ne prodornosti. Kot pribito drži, da je Olimpija še kako pogrešala Miho Zajca, ki se je rahlo poškodovan bržčas tudi zaradi jutrišnjega derbija usedel na tribuno, v Primorčeve čevlje, od katerih je najbolj odvisna kreativnost zeleno-belih, pa nihče ni znal stopiti.

Rok Baskera bržčas ni sestavil niti ene natančne podaje, da o tem, kako nekoristen je bil Marko Vukčević, 150 tisoč evrov vreden nakup iz Črne gore, niti ne govorimo. Nik Kapun in Darijan Matić sta se sicer trudila, toda bolj kot o napadalnih akcijah sta morala razmišljati o bitki na sredini igrišča, kjer je Koprčanov kar mrgolelo.

Pet remijev na zadnjih osmih tekmah kakopak govori o dveh povsem drugačnih zgodbah: če je napad nekaj, kar bi moralo Ljubljančane skrbeti, je obramba nekaj, na kar so lahko vsekakor ponosni. Zadnja linija Olimpije je težko prebojna, v letošnjem letu ga še ni bilo junaka, ki bi mrežo zeleno-belih v devetdesetih minutah zatresel več kot enkrat.

Vsaj dva gola je Karapetrovićeva četa nazadnje dobila 6. decembra lani, ko je na Bonifiki klonila z 1:2. To je dobra popotnica pred sredinim gostovanjem v štajerski prestolnici, kjer Olimpija po vrnitvi v 1. SNL ni slavila še nikdar.

Ob zadnjem obisku Ljudskega vrta je remizirala s 3:3, tedaj je zagotovo odigrala svojo najboljšo tekmo v tej sezoni. Kako bo tokrat, bomo jasno šele videli, a bržčas si boljšega trenutka za "strelsko eksplozijo" v taboru kluba iz glavnega slovenskega mesta ne bi mogli zamisliti.

907-8-9-sporar olimpija koper gw
Grega Wernig

ŠE SEDEM TEKEM, ŠE 21 TOČK
"Saj je dobro, da smo v obrambi čvrsti in da se naša mreža ne zatrese velikokrat, toda hkrati kot pribito drži, da bi morali biti v napadu bolj učinkoviti. Smo premalo gibljivi, premalo živahni. Ne, res nismo najbolj zadovoljni," je o obeh vidikih ljubljanske igre v zadnjih tednih spregovoril steber obrambe Nemanja Mitrović in se dotaknil tudi večnega derbija: "Besede so odveč – to bo zelo težka tekma, rezultat pa je nemogoče napovedovati. Ne bo lahko, zagotovo bo še precej težje, kot je bilo na obračunu s Koprom. Boriti se bo treba do zadnjih atomov moči in pokazati še več. Kar največ. V smislu teka, volje, želje, borbenosti."

O tem, kaj bi vsak naslednji poraz Olimpiji prinesel v bitki za Evropo, ni treba izgubljati besed. "Do konca sezone je še sedem tekem. Torej je na voljo še 21 točk. Razmišljamo le o vsakem naslednjem obračunu, delamo korak za korakom. Potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo na koncu," je še dodal Mitrović.

Če je bil Karapetrović v tej sezoni že zelo blizu skorajda zgodovinski zmagi v Ljudskem vrtu, pa bo šlo to in še marsikaj drugega hitro v pozabo, če Olimpija z njim na klopi ne bo dosegla Evrope. Nič čudnega torej, da po remiju s Koprom ni prekipeval od sreče.

"Koper je prišel v Ljubljano razbremenjen, saj se je sredi tedna prebil v finale pokala. Tudi v Stožicah so se Primorci predstavili v solidni luči, medtem ko mi zagotovo nismo pokazali tega, kar znamo. Premalo smo tekli, tudi to je eden od razlogov, da nismo zmagali. Sicer smo si ne glede na vse priigrali nekaj priložnosti, a nismo znali zadeti. To je težava, ki se nam ponavlja. Toda za to niso krivi zgolj napadalci, za zadetke so zadolženi vsi v ekipi. Upam pa, da bo že v Mariboru drugače. Da bomo bolj učinkoviti, da bomo stoodstotni in da bo to dovolj za zmago," se nadeja Karapetrović, ki glede zaključka sezone dodaja: "V Mariboru bo težko, a težko bo tudi na vseh ostalih tekmah, saj se od nas vedno pričakuje, da bomo zmagali."