© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
21.03.2015 10:18:10

CELJE – OLIMPIJA: Abonma in imobilizacija

m24.si

Že kar nekaj časa je minilo, odkar je Olimpija nazadnje premagala Celje. Pisal se je 10. avgust 2013, ko je bila tekma odigrana v Areni Petrol, gostje iz Ljubljane pa so slavili s 3:2. Nato sta kluba v 1. SNL odigrala pet tekem, na treh je zmagalo Celje, dve sta se končali z remijem. Skratka, Celjani so v zadnjem času neugoden nasprotnik za Olimpijo.

Ko sta se tradicionalna rivala pomerila nazadnje, so bili Ljubljančani besni kot risi. Ne zgolj zaradi poraza, bolj zaradi sojenja. Mariborčan Slavko Vinčić jim je že v pol ure pokazal kar šest rumenih kartonov, pri rezultatu 1:2 pa nato spregledal več kot očiten prekršek nad Miranom Burgičem v kazenskem prostoru. Športni direktor Olimpije Milenko Aćimović se je tedaj tako zelo razburjal, da je moral zapustiti klop za rezerve. Po tekmi pa je poudaril: "Naj si odgovorni ogledajo posnetek."

Glede na jezo, ki jo je Vinčić povzročil v taboru Olimpije, bi bilo pričakovati, da bo na naslednjem obračunu med zmaji in grofi, zgolj da bi se izognili pogrevanju starih stvari, sodil nekdo drug. Toda glej ga zlomka: glavni bo spet Vinčić. In to še ni vse; če upoštevamo tudi tekmo, ki bo na sporedu danes ob 16. uri, ugotovimo, da so odgovorni Vinčiću zaupali kar štiri od zadnjih petih obračunov med Celjem in Olimpijo!

877-7-vincic (obrez)
m24.si

Abonma torej. Zdaj pa še kost za glodanje tistim, ki v vsem hitro najdejo teorijo zarote: Olimpija ni zmagala na nobenih od teh tekem. Bog ne daj, da bi bil v Areni Petrol danes v ospredju sodnik; želimo si, da bi bili priča čisto pravemu nogometnemu spektaklu brez ene same črne pike. Ampak saj veste, kako to gre – če se bo vseeno zgodilo kaj spornega in če se bo to zgodilo v škodo Olimpije, potem lahko pričakujemo, kako se bodo na to odzvali Ljubljančani …

NEPOSREDNI BOJ ZA EVROPO
O pomembnosti tokratnega celjsko-ljubljanskega obračuna ne gre izgubljati besed. To bo čisto pravi neposredni obračun za Evropo; Celjani bi z zmago naredili velik korak naprej proti kvalifikacijam za ligo Europa, Olimpiji pa bi poraz še dodatno priprl vrata do tretjega mesta. Za zeleno-bele je torej gostovanje v Areni Petrol kot nekakšno finale za Evropo; imobilizacija je popolna, trener Darko Karapetrović in njegovi varovanci se zagotovo povsem zavedajo, kako pomembnih 90 minut je pred njimi.

877-6-celje olimpija 3
m24.si

Čeprav Celju gledajo v hrbet in čeprav ga že nekaj časa niso premagali, ob tem nikakor ne gre pozabiti, da je Arena Petrol stadion, na katerem se počutijo zelo dobro. Odkar spet igrajo med elito, so v mestu ob Savinji 1. SNL gostovali 11-krat, izgubili pa le enkrat! Tam so pravzaprav neporaženi že več kot pet let. Toda trenutek za celjsko maščevanje se zdi idealen; grofje so v tej sezoni v izjemni formi, od 1. avgusta lani so v 1. SNL odigrali 22 tekem in izgubili le enkrat. Pogled na lestvico zaradi tega ne preseneča, Celjani v hrbet gledajo le Mariboru.

877-6-celje olimpija 4
m24.si

"Vsi skupaj se že močno veselimo tekme z Olimpijo, saj nam v goste prihaja res kakovostno moštvo, ki ima izredno širok kader enakovrednih igralcev. Po tej plati so Ljubljančani nedvomno ob boku Mariboru in Domžalam, kar so dokazali tudi na zadnji tekmi, kjer so kljub odsotnosti številnih članov prve enajsterice zanesljivo zmagali," je misli pred enem od dveh derbijev 25. kroga strnil gorenjski branilec v celjskem moštvu Tilen Klemenčič in dodal: "Ljubljančani so zelo napadalno usmerjeno moštvo, še posebej nevarni pa so v situacijah, ko igrajo s tremi napadalci. Ta del moštva so v zadnjem prestopnem roku dodatno okrepili, tako da imajo v napadu res širok arzenal kakovostnih strelcev. Vseskozi bomo morali biti maksimalno osredotočeni, vsekakor pa verjamemo, da lahko tudi s pomočjo naših navijačev pridemo do dobrega rezultata. Smo v dobri formi, v tekmo se podajamo z dobrim pedigrejem, zato se obeta res pravi spektakel."

Če je imel Darko Karapetrović pred tekmo z Gorico nemalo kadrovskih težav, ima zdaj sladke skrbi – z izjemo Andraža Šporarja so mu vsi ostali na voljo. "Z veseljem bi imel vsakič takšne skrbi," ne skriva Karapetrović.

matic ap
Arsen Perič

Eden njegovih največjih adutov bo Ezekiel Henty, ki se je hitro prikupil navijačem. Še toliko bolj s svojim prvim golom, ki se ga je veselil na tekmi z Gorico. "Zadetki so najlepše poslanstvo napadalcev, vendar nam v iskanju izpolnitve skupnega cilja ne pomagajo, če na koncu izgubimo. Proti Gorici smo odigrali taktično zrelo srečanje, ampak mislim, da imamo v naši igri še ogromno rezerv," pred obiskom Celja pravi Nigerijec in dodaja: "Aćimović in Karapetrović sta me pripeljala v Ljubljano, da dosegam zadetke. Jasno, to ne pomeni, da kot napadalec nimam drugih zadolžitev, vendar pa je do zmage težje priti, če so napadalci v strelski krizi. V Celju, kjer nas čaka izjemno pomembna tekma, bomo storili vse, da vknjižimo nove tri točke, kar bi bil izjemen obet pred domačima obračunoma z Zavrčem in Mariborom. Kakovost Celja sem sicer spoznal že, ko sem igral še v dresu Gorice. Tekmečeva največja prednost se skriva ravno v neobremenjenosti, saj od Celjanov pred začetkom sezone nihče ni pričakoval tako dobrih rezultatov. So dobro vodena ekipa, ki pa, tako kot vsako mlado moštvo, včasih taktično zbezlja. To moramo izkoristiti. Verjamem, da smo dovolj kakovostni za novo prvenstveno zmago."