© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
žl
žl
20.08.2024 11:18:13

Hrvati so samozavestni: Če bi nam kdo za zadnjega nasprotnika ponudil Olimpijo, bi to sprejeli vsi!

Grega Valančič

Polisja iz Žitomirja je bila ambiciozna neznanka, Šerif še nedolgo nazaj ugledni, danes pa precej skromnejši evropski nasprotnik, Rijeka pa bo brez dvoma najatraktivnejši in hkrati najkonkretnejši zalogaj za četo Victorja Sancheza. Po številnih pretresih se je v pristaniškem mestu pretekli vikend zopet naselilo nekaj optimizma. Dovolj, da Hrvati verjamejo v uspeh proti zmajem.

»Po odločitvi uprave HNK Rijeka Željko Sopić ne bo več opravljal funkcije prvega trenerja. HNK Rijeka se zahvaljuje Željku Sopiću za vse, kar je storil za klub in mu želi veliko sreče v nadaljevanju trenerske kariere,« so v kratkem sporočilu za javnost pred natanko tednom dni zapisali v piar službi kluba iz Rujevice. In dodali, da bo nov trener dozdajšnji Sopićev pomočnik Radomir Đalović. Milo rečeno - presenetljiva odločitev. Sploh če vzamemo v obzir, da je hrvaškega predstavnika že dva dni kasneje v kvalifikacijah za ligo Europa čakala izjemno pomembna povratna tekma z Elfsborgom, izhodišče Rečanov pa je bilo solidno, če že ne dobro.

Šok terapija ni imela pravega učinka, trenerski debi Radomirja Đalovića se ni izšel po željah Rijeke. Hrvati so morali v drugem polčasu povratne tekme na Švedskem priznati premoč Elfsborgu (0:2), sledila je selitev v play-off kvalifikacij za konferenčno ligo, kjer jih zdaj čaka ljubljanska Olimpija. Popotnica pa je kljub neuspehu na evropskem odru precej vzpodbudna. Če je Đaloviću spodletelo na Švedskem, se je v odlični luči predstavil domačim navijačem na Rujevici. Že po 27 minutah prvenstvenega obračuna z Istro je Rijeka vodila s 3:0, piko na i visoki zmagi je v drugem polčasu s svojim drugim zadetkom postavil Franjo Ivanović.

Elfsborg se je bolj mučil
»Ko smo se vrnili s Švedske, sem igralcem rekel, da morajo čim prej pozabiti na tekmo z Elfsborgom. Na to so se odzvali odlično, zabili štiri zadetke in si ob tem priigrali še nekaj zelo lepih priložnosti. Čeprav so mladi, so pokazali, da so pravi,« je za hrvaške medije po svoji krstni zmagi razlagal novi strateg Rijeke. Zasedba z Rujevice je na domačem igrišču zaenkrat precej boljša kot v gosteh; v tej sezoni je doma vknjižila tri zmage in remi, v gosteh pa dva remija in poraz. »Mislim, da smo našo priložnost proti Elfsborgu zapravili že na prvi tekmi. Če bi si tam priigrali prednost, bi bilo na povratnem obračunu vse drugače. Dejstvo je, da mladi nogometaši potrebujejo navijače in podporo, s tem je marsikaj lažje. Na tej tekmi je bila energija neverjetna, ekipa je delovala kot celota in želim si, da je Rijeka vselej videti tako,« ni skrival zadovoljstva Đalović.



Zaveda se, da v pristaniško mesto ta teden prihaja zasedba, ki je na dosedanjih evropskih preizkušnjah pokazala veliko. »O Olimpiji vem praktično vse, gre za resno ekipo, ki v tej sezoni še ni izgubila, na zadnji tekmi je prvič v tej sezoni prejela dva zadetka. Imajo mlado ekipo, ki je uigrana, imajo novega trenerja, ampak če bi nam kdorkoli rekel, da bo naša zadnja ovira pred konferenčno ligo Olimpija, potem bi to seveda sprejeli. Ne bo lahko, zato pozivam navijače, da pridejo in nas podprejo. Olimpija je Šerif premagala s 3:0 in z 1:0, Elfsborg pa se je proti temu nasprotniku precej bolj mučil … Verjamem, da bomo pravi. Ritem je naporen, ampak upamo, da lahko na Rujevici pridemo do dobrega rezultata,« je zaključil Črnogorec na klopi Rijeke.